Klíčový výslech kauzy Rath trval hodiny, skončil slzami

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
9. 8. 2013 16:15
Spolupracující obžalovaná Ivana Salačová vypovídala druhý den za sebou.
Ivana Salačová
Ivana Salačová | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Páteční soudní líčení v kauze Davida Ratha muselo skončit o hodinu dříve. Obžalovaná Ivana Salačová totiž nevydržela tlak advokátů a komentáře veřejnosti a přímo v soudní síni se rozplakala.

"Jsem unavená, nemůžu pokračovat," řekla mezi vzlyky. Soudce pak vyhověl její žádosti výpověď přerušit a pokračovat až v pondělí.

Výslech Salačové trval od čtvrtečního odpoledne do pátečního poledne. Během něj se Salačová změnila z klidné ženy, která bez emocí a systematicky popisovala korupční systém, na roztřesený uzlíček nervů.

Ještě ve čtvrtek večer si přitom její výpověď pochvaloval i žalobce Petr Jirát. "S její výpovědí jsem spokojen," řekl tehdy novinářům.

Salačová vylíčila, jak si Kott s Pancovou řekli o 24milionový úplatek za rekonstrukci buštěhradského zámku, jak se "praly" peníze určené na úplatky a jak se nakonec předávaly. Po projevu zkušeného řečníka Ratha sice zvlášť energicky nepůsobila, hovořila ale přesvědčivě.

V pátek ráno už ale bylo všechno jinak. Ještě než začala vypovídat, bylo na Salačové znát, že je o poznání nervóznější. Při úvodní poradě s právníky si utírala zpocené čelo do kapesníku i přes to, že v soudní síni bylo díky klimatizaci spíše chladno.

Během dopoledne přišla řada na otázky advokátů obžalovaných, kteří ji doslova grilovali na detailech z jejích předchozích výpovědí. Chtěli vědět i takové drobnosti, jako jak vysoké byly balíčky peněz nebo kdo měl při které schůzce co na sobě.

Nevím, nejsem si jistá

Najednou mluvila tiše a na některé otázky odmítala odpovídat. Její projev byl nepřesvědčivý, čím dál častěji znělo soudní síní její "nevím, nepamatuji se, nejsem si jistá".

Salačová má status spolupracující osoby, která může dostat nižší trest. Byla to právě ona, kdo pomohl policii rozkrýt vazby mezi jednotlivými členy korupční skupiny. Advokáti obžalovaných se na ni snažili co nejvíc zatlačit a prokázat, že její výpověď je nevěrohodná.

Poslední kapkou pak byl zřejmě tweet jednoho z přítomných novinářů, který podle ČTK napsal, že je "ženská na zabití a že se diví, že ji nepřejelo auto".

Státní zástupce Jirát se ale neobává, že by tato situace mohla nějak nepříznivě ovlivnit žalobu. "Takové grilování se dalo očekávat. Řada otázek, na které odmítla obžalovaná odpovídat, vůbec nesouvisela s případem," řekl deníku Aktuálně.cz Jirát.

S otázkami advokátů ostatně nebyl příliš spokojen ani soudce Pacovský. Několikrát právníky upozornil, že se ptají na něco, co už bylo probíráno, že jejich dotazy s kauzou nesouvisejí nebo jsou zavádějící.

Na žádost obhájce Salačové Vojtěcha Veverky například nepovolil otázku, jak to vypadá v domě, kde obžalovaná žije. "Domnívám se, že to není k věci. Že je to jen k tomu, aby měl bulvár co psát," protestoval advokát.

 

Právě se děje

Další zprávy