Jednat budeme se Sobotkou, shodují se lidovci i ANO

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 10. 2013 15:27
KDU-ČSL se s ANO sejde ve čtvrtek, Bělobrádek by Sobotku rád ještě předtím potkal.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Oba potenciální koaliční partneři sociálních demokratů chtějí jednat s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Ve straně nyní v důsledku rozkolu existují dva vyjednávací týmy, hnutí ANO i KDU-ČSL si ale vybraly právě Sobotkův tábor.

"Je to legitimně zvolený předseda. Jednáme s tím, kdo je partnerem pro našeho pana předsedu Babiše," řekla místopředsedkyně hnutí Věra Jourová. Termín jednání zatím není stanoven. O dalším postupu chce hnutí rozhodnout teprve na středečním jednání poslanců, krajských lídrů a předsednictva. Hnutí bude podle Jourové situaci v ČSSD sledovat.

Jourová nevyloučila, že jednou z povolebních variant je vstup ANO do vlády společně s ČSSD a KDU-ČSL, vzhledem k současné situaci by ale podle ní bylo optimální pouze podpořit menšinovou vládu obou stran.

"Rádi bychom se ubírali směrem tolerance menšinové vlády. Ale o tom se budeme bavit ve středu během velkého jednání klubu a vedení hnutí," řekla.

Jourová České televizi řekla, že na tento týden je domluveno jednání ANO s lidovci, s ČSSD a s Úsvitem přímé demokracie.

Bělobrádek: Hašek mě neoslovil

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek by se chtěl se Sobotkou sejít ještě před čtvrteční schůzkou s vyjednávacím týmem ANO. Sobotkův vnitrostranický rival Michal Hašek ho prý s nabídkou k jednání neoslovil.

"S panem Sobotkou zatím hledáme termín pro společnou schůzku," řekl Bělobrádek. Naopak jasné je, že se zástupci ANO se lidovci sejdou ve čtvrtek. Vyjednáváním za KDU-ČSL je kromě Bělobrádka pověřen i místopředseda strany Marián Jurečka.

Sobotka řekl, že vúterý se s lidovci určitě nepotká. K jednání se podle něj dostanou v průběhu týdne. Předseda ČSSD zdůraznil, že dokud sociální demokracie nevyřeší vnitrostranickou krizi, nedovede si představit, že povolební rozhovory budou mít nějaký význam.

V neděli se v ČSSD naplno rozhořel spor dvou stranických křídel, když se místopředsedovi Haškovi podařilo prosadit nový vyjednávací tým, v němž není předseda Sobotka.

Lídr strany ale prohlásil, že sám povede vlastní jednání o budoucnosti české politické scény. S Haškem se prý Bělobrádek potkal pouze na pondělní recepci, kterou prezident na Hradě uspořádal k oslavám 28. října. "Jen jsme spolu prohodili pár slov," řekl Bělobrádek.

Podle KSČM je důležité, aby ČSSD napřed svůj vnitřní problém vyřešila. Pak se jednání naplno rozběhnou, řekl bývalý předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Stranu prý k vyjednáváním zatím nikdo neoslovil. Příčinou "ticha po pěšině" je podle něj právě situace uvnitř vítězné strany.

Hrad: Zeman se zatím s nikým nesejde

Mluvčí prezidenta Zemana Hana Burianová řekla, že hlava státu zatím nemá naplánovány schůzky se zástupci stran, které se ve volbách propracovaly do Sněmovny.

V úterý odpoledne bude Zeman na zámku v Lánech. Prezidentské sídlo ve středních Čechách bude jedním z míst, kde bude Zeman s politiky jednat. Druhým bude nejspíše Pražský hrad.

Víkendové volby vyhrála sociální demokracie. Získala ale výrazně méně hlasů, než předpokládala. Hašek a někteří další členové strany z volebního neúspěchu viní Sobotku a požadují jeho konec v čele ČSSD. Sobotka nyní odejít nechce.

Analytici za skutečného vítěze hlasování označují sněmovního nováčka - hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Bez strany, která skončila ve volbách druhá, se neobejde žádná z uvažovaných povolebních koalic.

Lidovci se do Sněmovny vrátili po období, kdy stáli mimo poslanecké lavice. Stejně jako hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury získali 14 mandátů.

 

Právě se děje

Další zprávy