Klaus podpořil reformy, došlo i na kritiku Bruselu

Kateřina Eliášová
28. 10. 2010 21:10
Čeští politici by neměli hledět na svůj krátkodobý prospěch
Václav Klaus podpořil úsilí české vlády privádt reformy, zazněla i kritika Bruselu
Václav Klaus podpořil úsilí české vlády privádt reformy, zazněla i kritika Bruselu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus v den výročí české státnosti podpořil ve svém projevu plán na snížení dluhů a provedení reforem.

Zdůraznil přitom, že dosud přijatá opatření jsou jen náznakem skutečných reforem. "Bylo by proto předčasné mluvit o výrazné změně, ale jisté změny se již rýsují," řekl prezident ve Vladislavském sále.

Vyzval české politiky, zéjmena českou levici, aby nezneužívala obavy lidí z "utahování opasků" ve svůj prospěch.

"Věřím, že politické síly, které by mohly profitovat z případného sociálního neklidu, budou velmi pečlivě vážit mezi svým krátkodobým prospěchem a dlouhodobými důsledky ztráty elementární občanské soudržnosti naší země. Přál bych si, aby se to projevilo i v atmosféře v parlamentu i ve vztazích mezi politickými stranami," obrátil se ve své řeči prezident na české politiky.

Prezident mluvil opět o Unii

Ačkoliv Klaus ve svém projevu sliboval, že nepronese „svou standardní filipiku proti Bruselu", nakonec tématu věnoval významnou část svého projevu.

"Problémy, rizika a nebezpečí umělé a překotné evropské integrace, před nimiž dlouhá léta varuji a které světová finanční a hospodářská krize tak obnažila a vyostřila, se staly v mnohém - více méně téměř každému - dobře viditelnou realitou," upozornil Klaus.

Prezident varoval před světovou globální vládou, o kterou podle něho usilují seskupení ekonomicky nejsilnějších a politicky nejvýznamnějších států světa.

"Není možné si nevšimnout, že se 'integrační' snahy politických elit největších zemí světa stále více a rychleji přesouvají ze sociálně inženýrského projektování v rámci států a kontinentů na rozměr interkontinentální, vlastně celosvětový," uvedl prezident. Globální vláda by rozhodovala bez možnosti zásahu jiných států a postupně by zaniklo občanství.

"Demokracie bez občana je však protimluv," zdůraznil Klaus, podle kterého je světoobčanství jen mystifikací a manipulací. Pokud tendence ke globální vládě zůstanou nepovšimnuty, státy budou podle Klause brzy postaveny před hotovou věc. "Pak už bude jakákoli úvaha o české státnosti jen historickou reminiscencí," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy