Klasnová i Parkanová míří do vedení sněmovny

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
18. 6. 2010 14:18
Obě političky chtějí být místopředsedkyněmi

Praha - Věci veřejné by na pozici místopředsedkyně sněmovny rády viděly svou poslankyni Kateřinu Klasnovou. Oznámil to předseda strany Radek John.

"Kateřinu Klasnovou zvolili členové našeho poslaneckého klubu v korespondenčním hlasování," řekl ČTK John.

Do hlasování podle něj nezasahovali registrovaní příznivci strany, takzvaní "véčkaři". "Volba byla čistě v režii klubu, stejně jako si klub volí svého předsedu," upřesnil. Šéfa poslaneckého klubu Josef Dobeš dodal, že šlo o poměrně jednoznačnou volbu.

Klasnová i Parkanová?

TOP 09 pak uvažuje o bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové. Oficiálně ji ale ještě nenavrhla. "Vlasta Parkanová má výhodu, že je žena a že zná parlamentní procedury," potvrdil Aktuálně.cz úvahy o její nominaci  zdroj blízký vedení TOP 09.

O osobě místopředsedy sněmovny i počtu místopředsedů bude teprve v pondělí, tedy den před ustavující schůzí, jednat devítičlenná skupina vyjednavačů ODS, VV a TOP 09. Už dříve prohlásili, že vedení by mělo zeštíhlet. V minulém volebním období měla sněmovna pět místopředsedů.

Teď se podle informací Aktuálně.cz se uvažuje jen o čtyřech místopředsedech a zároveň se budoucí koalice už dohodla, že do vedení nepustí komunisty. Šanci být místopředsedkyní by tak měla jak Parkanová, tak Klasnová.

Místopředsedkyně VV Klasnová je dlouholetou přítelkyní hlavního sponzora strany a jednoho z vyjednavačů o nové vládě Víta Bárty. Ten je zároveň majitelem rozsáhlé bezpečnostní agentury ABL, jejíž zaměstnanci pracují například jako ostraha supermarketů.

Parkanová je - podobně jako mnozí další členové TOP 09 - bývalá členka KDU-ČSL. Na konci 90. let byla ministryní spravedlnosti, v letech 2007 až 2009 byla ministryní obrany ve vládě premiéra Mirka Topolánka.

Předseda? V pondělí jasněji

Zároveň se "trojkoalice" v pondělí dohodne i o osobě předsedy sněmovny. Už dříve prohlásila, že by ho měl zastávat zástupce sněmovní většiny. Post si ale nárokuje i ČSSD, která ústy úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky prohlásila, že na to má nárok jako nejsilnější strana budoucí opozice i nejsilnější strana ve sněmovně vůbec.

"Trojkoalice" nevyloučila, že o tom s ČSSD bude ještě jednat. Dohody, které v pondělí uzavře, pak může den nato převahou svých 118 hlasů hladce prosadit.

 

Právě se děje

Další zprávy