Ke schodku 170 miliard má pomoci legislativní nouze

Martina Machová Martina Machová
17. 9. 2009 15:54
Přijetí rozpočtu je jedním z nejdůležitějších úkolů poslanců
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Soubor zákonů, které mají v době ekonomické krize pomoci snížit státní deficit na 170 miliard korun, bude Poslanecká sněmovna projednávat již příští čtvrtek.

Na termínu 24. září se domluvili garant rozpočtu premiér Jan Fischer a předseda dolní komory parlamentu Miloslav Vlček. A plán nyní posvětil i organizační výbor sněmovny.

"Hlasování bylo jednoznačné," řekl Vlček po jednání výboru, který rozhoduje o programu Poslanecké sněmovny.

Vlček tak na žádost Fischerova kabinetu vyhlásí na týden od pondělí 21. září do pátku takzvanou legislativní nouzi. V ní je možné hlasovat o vládních návrzích zákona v pouhém jednom čtení.

Na rozdíl od jiného způsobu zrychleného projednání zákonů, ke kterému se často poslanci uchylují, zde bude možné o návrhu diskutovat a bude možné přijímat i pozměňovací návrhy.

"Proto jsme tam nechali dva dny, aby byl prostor pro diskusi, pro pozměňovací návrhy, pro projednávání výborů i prostor pro schválení," naznačil předseda sněmovny, že jednání neskončí avízovaným čtvrtkem. V pátek by ale konečné rozhodnutí mělo podle něj skutečně padnout.

Politici totiž musí spěchat. Již 30. září musí předložit Fischerova vláda znění státního rozpočtu na příští rok. Na zapracování případných opatření, jež mají snížit schodek státního rozpočtu o 60 až 70 miliard korun, tak budou mít ministři jen pár dní.

Současně to znamená, že přijetí ekonomického balíčku nebude současná vláda spojovat s novým vyslovením důvěry, které sama požaduje.

Podle premiéra to ani po procesní stránce nejde.

"Pokud se použije institut legislativní nouze, a jiný použít v tomto čase nejde, není to žádný trik, tak to prostě je," řekl premiér Jan Fischer na tiskové konferenci po setkání s prezidentem Váslavem Klausem.

 

Právě se děje

Další zprávy