Kdo je budoucí ministryně Daniela Filipiová (ODS)?

Domácí Domácí
15. 1. 2009 10:30
Senátorka má nahradit Tomáše Julínka
Mirek Topolánek a Daniela Filipiová
Mirek Topolánek a Daniela Filipiová | Foto: Ondřej Besperát

Praha - "Nebudu to já, kdo zruší poplatky," nechala se slyšet Topolánkova kandidátka na post ministryně zdravotnictví, dosavadní senátorka Daniela Filipiová.

Jedenapadesátiletá členka ODS hodlá na Julínkovu práci v resortu navázat i se členy týmu, který doposud na ministerstvu působí.

Změny se chystají hlavně v komunikaci, například s koaličními partnery. "Snažila bych se s nimi vyjasnit, jaké byly kritické body u zdravotních zákonů a jak najít kompromis přijatelný pro všechny strany," řekla Filipiová Aktuálně.cz. "Chci se pokusit znovu zákony projednat v koalici, když už ne všechny, tak aspoň část," dodává.

Filipiová je původní profesí architektka. Žije v Praze a právě silná pražská organizace ODS v její osobě získá "svého" ministra, o kterého si říkala už na podzimním kongresu strany.

U opoziční ČSSD to Filipiová pravděpodobně nebude mít snadně. V senátu se od roku 2000, kdy byla poprvé zvolena, specializuje na zdravotnictví a sociální věci, sociální demokraté ale předpokládají, že na funkci nebude stačit.

"Senátorky Daniely Filipiové je možné si vážit za její nelehký životní osud, ale její dosavadní kariéra nesvědčí o tom, že by byla schopna být dobrým krizovým manažerem, kterého české zdravotnictví tolik potřebuje. Je zřejmé, že ministerstvo bude nadále řízeno stávajícími poradci a náměstky, jejichž bude paní Filipiová monstrancí," myslí si předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: Aktuálně.cz

ZPĚT na grafiku Nové vlády Mirka Topolánka

Nelehkým životním osudem je míněn fakt, že Filipiová prodělala v osmdesátých letech neúspěšnou operaci míchy a od té doby se pohybuje jen s pomocí ortopedického vozíku.

Zkušenost s handicapem využívá podle svých slov i v pracovním životě. Jak v senátu, tak v oboru architektury. Je autorkou knihy Život bez bariér" a odborné publikace Projektujeme bez bariér" (2002). Působí jako předsedkyně skupiny za odstraňování bariér při České komoře architektů.

Do ODS vstoupila Filipiová v roce 1997. Do té doby v žádné politické straně nebyla. Je vdaná a má dvě dcery.

 

Právě se děje

Další zprávy