Kavan, Grégr, Šlouf.Nová strana sní o éře Miloše Zemana

Kateřina Eliášová
17. 10. 2009 16:46
Do Prahy se sjely staré tváře, aby podpořily vznik nové strany
Zeman a Šlouf. Nerozlučná dvojice se potkala i na sobotním sjezdu Sdružení přátel expremiéra
Zeman a Šlouf. Nerozlučná dvojice se potkala i na sobotním sjezdu Sdružení přátel expremiéra | Foto: Ondřej Besperát

Praha- V Národním domě na Vinohradech to v sobotu vypadalo, jako by se čas vrátil o 11 let zpět. Sraz si tu dali příznivci expremiéra Miloše Zemana.

Členové sdružení jeho přátel mají ambiciózní plán. Po květnových volbách by rádi vstoupili do Poslanecké sněmovny.

Dvě třetiny z přibližně čtyř set přítomných na sobotním sněmu podepsaly petici za vznik nové strany. K registraci je třeba 1000 podpisů.

Jako ryba ve vodě

Viditelně skvěle se mezi delegáty cítil třeba Miloš Melčák. Bývalý poslanec sociální demokracie, jenž pomohl Mirku Topolánkovi vládnout a kterému její současný šéf Jiří Paroubek neřekne jinak než "zrádce", byl v sobotu jako ryba ve vodě.

"Je mi tu dobře. Přijel jsem podpořit Miloše Zemana. O vstupu do nové strany pod jeho vedením zatím ale neuvažuju," řekl Aktuálně.cz.

A zatímco v sále sněmovny byl "vyoutován" z lavic klubu ČSSD do zadní řady a většinu času tam tráví sám, mezi Zemanovci dnes živě diskutoval a s mnohými se vítal vřelým objetím. "Vlasto, tebe jsem neviděl leta, jak se máš?" vítal radostně někdejší federální ministryni obchodu a cestovního ruchu Vlastu Štěpovou.

Zemanovi muži v první řadě

Sobota v Národním domě vůbec patřila "hvězdám" někdejšího Zemanova kabinetu, který vládl zemi od roku 1998 a byl striktně jednobarevný.

Většina z tehdejších ministrů patří i do přípravného výboru zamýšleného politického subjektu. Třeba bývalý šéf dopravy Jaromír Schling, školství Eduard Zeman nebo zemědělství Jan Fencl.

Jen jeden bývalý ministr byl tajemný a o důvodech své přítomnosti mlžil.

"Jsem tu v zastoupení někoho, kdo se pro nemoc nemohl dostavit. Nemohu říct kdo to je. A jestli se přidám k řadě nových členů? Bez komentáře, prosím," odvětil poněkud tajemně bývalý Zemanův šéf české diplomacie Jan Kavan.

"Důchodci" do sněmovny nechtějí

Pětice bývalých ministrů neuvažuje o tom, že by za stranu kandidovala v nadcházejících jarních volbách, to prý nechají mladším. "To v mém věku ani nemůže nikdo předpokládat," glosoval to někdejší ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, který je čestným předsedou Zemanových přátel.

"Jsem znechucen arogancí na politické scéně, která přerůstá v osobní nenávist. Nová strana by měla být pro ty, kteří jsou stejně jako já nespokojeni s tím, co se teď děje," tvrdí.

Vrátí se i Zemák...

A Miloš Zeman? V dobrém rozpoložení přednesl úvodní řeč, ve kterém si jako obvykle neodpustil kritiku současného vedení ČSSD.

"Nová strana by měla být proevropská a ve své domácí politice stranou pragmatickou, hledající řešení konkrétních problémů. A ne stranou dogmatického populismu," řekl svým příznivcům.

Zeman v sobotu připustil, že by se mohl stát předsedou nově vznikající Strany práv občanů. "Já budu respektovat vůli členů strany. Nepatřím mezi lidi, kteří touží po nějaké funkci, protože jsem jich měl v životě už poměrně dost," řekl expremiér.

Jeho příznivci se možná dožijí i comebacku Zemanova oblíbeného vozítka.

"Přijedu do každé místní organizace na diskuzi s občany a není vyloučeno, že přijedu obnoveným autobusem Zemák."

Aplaudující sál dal najevo, že už se nemůže dočkat.

 

Právě se děje

Další zprávy