Zeman se vrací do politiky. Češi ho tam ale nechtějí

Domácí Domácí
20. 9. 2009 17:14
V prezidentských volbách by Zemana podpořilo jen 13 procent Čechů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Expremiér a bývalý předseda sociální demokracie Miloš Zeman poodhalil své další politické plány. V den, kdy byly zveřejněny výsledky průzkumu veřejného mínění, podle nichž skoro dvě třetiny Čechů důchodce z Vysočiny ve vysoké politice zpátky nechtějí.

Zeman v České televizi uvedl, že sice nehodlá kandidovat do Poslanecké sněmovny, bude se však věnovat budování nové strany, která se má jmenovat Strana pro práva občanů. Novému politickému subjektu, který chtějí založit jeho přátelé, je připraven i předsedat.

Češi si přitom nepřejí, aby se Zeman vracel do vysoké politiky. Nechtějí ho vidět zejména na Pražském hradě. Za prezidenta by ho volilo jen 13 procent lidí.

Ukázal to internetový průzkum, který v září provedla společnost Sanep.

 

Z názorů 9740 lidí ve věku 18 - 65 let vyplývá, že Zeman je poměrně kladně hodnocen coby bývalý předseda ČSSD, zpět do politiky ani do funkce prezidenta, by ho ale lidé spíše nechtěli. 62% respondentů je toho názoru, že by se Zeman do vysoké politiky vrátit neměl.

Myslí si to převážně voliči ODS, ale i poměrně významná část voličů ČSSD. Jeho návrat do aktivní politiky si přeje 21% dotázaných, přičemž 70% těchto dotázaných tvoří voliči ČSSD a překvapivě 20% voliči ODS.

Nejkladněji bylo ohodnoceno Zemanovo politické působení v letech 1998 - 2002. Za dobrého předsedu ČSSD ho považuje 63% respondentů. Kromě příznivců ČSSD mu dali kladné hodnocení i voliči ODS, kteří sice sociální demokraty nevolili, ale patrně jej vnímali jako respektu hodného soupeře.

Hůře, ale přesto ve většině kladně, pak hodnotí 42% dotázaných Miloše Zemana jako bývalého premiéra. Naopak 37% respondentů si myslí, že byl špatným premiérem.

Pětina lidí neví, jak bývalého premiéra ohodnotit. Neutrální postoj zaujali zejména mladí lidé, kteří období roku 1998-2002 příliš nepamatují.

Nejhůře dopadl Zeman v otázce volby hlavy státu. V případě jeho kandidatury na tento post by jej podporovalo pouze 13% dotázaných, a to z řad voličů ČSSD a KSČM. 74% dotázaných by si však Zemana za svého prezidenta nezvolilo.

 

Právě se děje

Další zprávy