Kasal: Plán restitucí je v pořádku, máme analýzy

Eva Benešová
11. 3. 2009 18:57
Sněmovní komise bude o zákonu hlasovat za týden
Lidovecký poslanec Jan Kasal.
Lidovecký poslanec Jan Kasal. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanecká komise pro řešení církevních restitucí má analýzy, podle kterých nic nebrání tomu, aby poslanci restituce schválili tak, jak to navrhla vláda.

"Máme rozbory od Ústavu státu a práva, Univerzity Karlovy, Plzeňské univerzity, Masarykovy univerzity i ekonomické rozbory od VŠE. Vyplývá z nich, že není důvod, proč zákon zpochybnit," řekl Aktuálně.cz předseda komise lidovec Jan Kasal.

Vláda navrhuje vydat církvím zhruba třetinu zabaveného majetku a zbytek vyplatit částkou 83 miliard korun. Součástí je i návrh na postupné splácení po dobu 60 let, takže výsledná suma i s úroky by činila 270 miliard korun.

"Veškeré námitky proti vládnímu návrhu byly vysvětleny. Není důvod, proč tento návrh nepodpořit," dodal Kasal.

Hlasování za týden

Definitivní rozhodnutí by měla komise přijmout příští čtvrtek, kdy se má hlasovat o tom, zda návrh doporučí poslancům a v jaké podobě.

Usnesení komise ovšem není pro poslance žádným způsobem závazné. Má funkci takzvaného poradního hlasu.

Návrh na majetkové vyrovnání s církvemi zatím "uvízl" v prvním čtení v poslanecké sněmovně, protože opozice a část koaličních poslanců požadovala podrobné vyčíslení toho, jak vláda k této částce dospěla.

Chtěli také, aby součástí zákona byl i přesný výčet majetku, který bude vydán a který vyplacen.

Rebelové proti

"Z našich důvěryhodných zdrojů vyplývá, že církev před rokem 1948 vlastnila o 41 tisíc hektarů lesní půdy a 52 tisíc zemědělské méně, než uvádí návrh zákona," prohlásil v té době poslanec Juraj Raninec (ODS).

Proto poslanci přerušili první čtení návrhu, po kterém může být buď celý zamítnut, nebo propuštěn do dalšího schvalovacího procesu. Vrátit by se k němu měli v dubnu.

Pro schválení restitucí je zatím většina koaličních poslanců. Proti se staví pouze tři rebelové z ODS, Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec.

Ani opozice zřejmě zákon nepodpoří. "ČSSD trvá na svém stanovisku a nesouhlasí s vládním návrhem. Není proti majetkovému vypořádání, ale ne v takovém objemu, jak navrhuje vláda. Státní finance by totiž zatížil na několik generací, a to vidíme jako zcela nepřijatelné," tlumočila názor největší opoziční strany její mluvčí Kateřina Blechová.

Sociální demokraté navíc prohlašují, že by se při restitucích měly brát ohledy na hospodářskou krizi. "ČSSD proto přijde s vlastními náěmty na majetkové vypořádání s církvemi," dodala Blechová.

 

Právě se děje

Další zprávy