Studie: Znárodněním přišly církve o miliardy zisků

Martina Macková
3. 12. 2008 15:41
Komise poslanců k vyrovnání dostala další tři měsíce na práci
Zchátralý klášter premonstrátů v Teplé. Kdysi řádu patřily obří pozemky, lesy i kus nedalekých Mariánských lázní.
Zchátralý klášter premonstrátů v Teplé. Kdysi řádu patřily obří pozemky, lesy i kus nedalekých Mariánských lázní. | Foto: Simona Holecová

Praha - Církve, kterým byl po roce 1948 zestátněn majetek, přišly o 141 miliard, které by vynesl. Takové jsou výsledky studie, kterou si nechala udělat poslanecká církevní komise.

Komise, kterou ustavila sněmovna poté, co proti dohodě s církvemi začala mít opozice, ale i koaliční poslanci námitky, pracuje šestý měsíc. Měla prozkoumat obsah zákona, ve kterém je řečeno, jak se stát vyrovná se sedmnácti církvemi a náboženskými společnostmi, a výsledek oznámit do konce roku.

Závěr ale neexistuje. Komise nyní dostala víc času. Konkrétně do konce března, odhlasovali to dnes poslanci.

Udělali jsme velký krok

Komise nyní nově zjistila, že stát do církevního majetku a církví za dobu komunistické vlády do roku 2007 investoval celkem 60 miliard korun. To požadoval přesně vyčíslit exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD), který v červenci Aktuálně.cz řekl, že podle jeho informací to bylo přes 45 miliard.

Zároveň komise zjistila, že církve nemohly léta nakládat se svým majetkem za více než 87 miliard korun.

Za desetiletí navíc podle oficiálních odhadů církve přišly o zisky v hodnotě 141 miliard. "V rámci vyrovnání ale tento odhad nebudeme započítávat, nikam bychom se nedostali," míní Kasal.

Kromě studie, kterou pro ni zpracovala Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické, komise potřebuje čas na další prověřování. Chce, aby se nově spočítala hodnota majetku, kterou má církev podle původní vládní dohody získat zpět.

Člen expertní komise, lidovecký poslanec Jan Kasal
Člen expertní komise, lidovecký poslanec Jan Kasal | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Během dvou měsíců by nový odhad měla provést auditorská společnost Ernst &Young. Stát za to zaplatí dva miliony korun.

Navíc by do jara měli vybraní experti pro komise zpracovat další varianty splácení majetku, který nelze vydat. Vládní návrh předpokládá, že církvím stát vrátí půdu za 51 miliard korun a jako náhradu vyplatí 83 miliard korun. A to ve splátkách během 60 let s úrokem 4,85 procenta (4,3 miliardy ročně), což by v součtu znamenalo 270 miliard.

"Ten úrok, který byl tolik kritizovaný, je při dnešní krizi naprosto směšný," říká předseda komise Jan Kasal (KDU-ČSL).

Je to patová situace

Komise, která má dvanáct členů, je podle jednoho z nich, Vlastimila Tlustého (ODS), v patové situaci. Nemůže se totiž na ničem shodnout.

"Čtyři členové stále věří, že projde vládní návrh, čtyři nevěří, že se najde vůbec nějaké řešení. Mám pocit, že spíš všichni čekají na nějaký zázrak," řekl Aktuálně.cz Tlustý.

Právě "rebel" Tlustý, který inicioval a prosadil přes odpor koalice vznik komise, chtěl předložit vlastní návrh vypořádání majetku církví. Dnes ale tvrdí: Nemá to smysl.

Vlastimil Tlustý - jeden z těch, kdo vyrovnání zablokovali
Vlastimil Tlustý - jeden z těch, kdo vyrovnání zablokovali | Foto: Ondřej Besperát

"Není vůbec žádná vůle něco mého projednávat," říká.

Princip jeho návrhu měl spočívat v tom, že by se církvím vyplácely peníze až poté, co se jim stát pokusí vrátit veškerý majetek, který je možné dát zpět nebo nahradit jiným pozemkem či stavbou.

Zbývající majetek by stát církvím zaplatil v průběhu tří až pěti let. Odluku ostatních církví, kterých se netýká vrácení majetku od státu, navrhuje poslanec jednorázovým vyplacením.

"Není pravda, že jsme k ničemu nedošli. Jdeme v logice postupných kroků," oponuje Tlustému Kasal. "Udělali jsme významný posun, a navíc jsme přijali zásadní rozhodnutí. Že se církvím má vrátit nebo nahradit majetek, který vlastnily," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy