Duka odešel ze svazu bojovníků za svobodu. Babiš už spolek nechce dotovat

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 10. 2018 16:11
Kardinál Dominik Duka ukončil své členství v Českém svazu bojovníků za svobodu. Učinil tak dopisem předsedovi svazu Jaroslavu Vodičkovi. Důvody nesdělil, podle médií se tak stalo nejspíš kvůli tomu, že svaz udělil své vyznamenání komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi. Premiér Andrej Babiš pak oznámil, že nepodpoří návrh na dotaci spolku ve výši 6,3 milionu korun.
Dominik Duka.
Dominik Duka. | Foto: ČTK

Praha - "Pan kardinál ukončil své pozastavené členství v Českém svazu bojovníků za svobodu," uvedl mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

Svaz udělil pamětní medaili Ondráčkovi za to, že přispívá na opravy válečných pomníků a účastní se akcí svazu. Udělení medaile s nápisem Za vlast a za svobodu vyvolalo minulý týden pozornost vzhledem k tomu, že se Ondráček před listopadem 1989 účastnil policejních zásahů proti demonstrantům.

"Dali jsme panu poslanci Ondráčkovi ocenění za to, že se zúčastňuje našich akcí a že z vlastních prostředků financuje i částečné opravy pomníků z období první a druhé světové války," řekl Vodička Deníku N.

Dodal, že ocenění se týká Ondráčkovy současné, nikoliv předlistopadové činnosti. "Za druhé je to poslanec a za další osoba, která nebyla odsouzena," řekl serveru předseda ČSBS. Ondráček podle něj měl jako člen pohotovostního pluku povinnost plnit rozkazy.

Už v březnu letošního roku poděkoval Duka na Twitteru těm, kteří demonstrovali proti zvolení Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). "Děkuji všem spoluobčanům, kteří dokázali vyjít do ulic, nemlčí a řekli: dost!" napsal tehdy. Po čtyřech dnech Ondráček na předsednictví rezignoval.

Ondráček jako člen policejního pohotovostního útvaru zasahoval v lednu 1989 proti demonstrantům během takzvaného Palachova týdne. Pro časopis Mladý svět také přiznal, že byl při zásahu na Národní třídě 17. listopadu 1989.

Babiš nechce dát svazu 6,3 milionu

Český svaz bojovníků za svobodu se kvůli vyznamenání Ondráčka musí obávat o peníze na další rok. Premiér Andrej Babiš nepodpoří návrh, aby svaz dostal příští rok 6,3 milionu korun.

"Nevím, kdo navrhl 6,3 (milionu), já určitě s tím nebudu souhlasit," uvedl předseda vlády, poznamenal, že on nikoho nesponzoruje. Premiér upozornil, že spolupráce ČSBS s ministerstvem obrany trvá od roku 2011, kdy byl ministrem Alexandr Vondra (ODS), a že je na ministru obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO), aby se k tomu vyjádřil.

"Ten spolek se rozhodl, jak se rozhodl, je to jejich rozhodnutí, oni o tom rozhodují," uvedl Babiš k vyznamenání Ondráčka. Reagoval tak na dotaz poslance ODS Jakuba Jandy, který se pozastavil nad tím, že svaz má stejně jako letos dostat šestimilionovou částku. Podle Babiše ČSBS letos dostal jen 280 tisíc korun, loni 40 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy