Kalouskova partaj by se měla jmenovat TOP 09

21. 5. 2009 15:34
Zatím ale není jisté, zda skutečně vznikne
Miroslav Kalousek je dlouhodobě v opozici vůči vedení KDU-ČSL
Miroslav Kalousek je dlouhodobě v opozici vůči vedení KDU-ČSL | Foto: Reuters

Praha - Nová strana, jejíž založení zvažuje Miroslav Kalousek, by se měla jmenovat Tradice Odpovědnost Prosperita 09 (TOP 09). Vyplývá to z informací Rádia Česko.

"Pokud přemýšlíme o programu, stanovách, o tom, zda to založit, či nezaložit, tak samozřejmě přemýšlíme i o názvu," vysvětlil lidovecký exministr financí.

"V každém případě nikomu nebudeme chtít sbírat ani název, ani grafiku, takže nikdo se nemusí obávat, že bychom převzali část jeho názvu. Nejsme tuneláři, a to ani ve smyslu politického marketingu," dodal.

Veřejnoprávní stanice informovala, že Kalousek má už nyní k dispozici 3000 podpisů. Pro registraci strany na ministerstvu vnitra mu přitom stačí třetina.

Kalouskovi se nelíbí socialistické rovnostářství

Jeden z nejvýraznějších křesťansko-demokratických politiků ale ještě stále neřekl, že novou partaj skutečně založí. Zatím pouze oznámil, že se již v politice nehodlá angažovat pod hlavičkou KDU-ČSL.

Důvodem jsou především spory se současným vedením lidové strany a předsedou Jiřím Čunkem. Kalousek tvrdí, že v KDU-ČSL nyní roste socialistické rovnostářství.

Zda ale skutečně založí novou konzervativní středopravicovou stranu, se chce Kalousek rozhodnout až po sjezdu lidovců. Ten se uskuteční příští víkend ve Vsetíně.

 

Právě se děje

Další zprávy