Kalousek: Na předsedu KDU-ČSL kandidovat nebudu

Kateřina Eliášová
10. 1. 2009 17:40
Stále nevím, proč už mě Čunek nechce odvolat, řekl Kalousek
Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidovci po včerejším několikahodinovém jednání posunuli termín svého řádného sjezdu, proběhne o tři měsíce dříve, tedy v červnu.

Křeslo předsedy chce obhajovat Jiří Čunek, žádný další kandidát zatím není.

Miroslav Kalousek, za kterého se tento týden postavila část regionů a kterého chtěl Čunek nechat vyhodit z vlády, o kandidatuře neuvažuje.

"Mě sympatie a podpora z regionů projevené během celého týdne velmi těšily a těší. Kandidovat ale nebudu," řekl v pátek večer novinářům.

Mezi Čunkem a Kalouskem se spor vyhrotil. Ministr financí nařkl předsedu Čunka ze lži. Čunek ještě v úterý navrhoval Kalouskovo odvolání, po tlaku regionů ale svůj názor po třech dnech změnil.

Miroslav Kalousek odpovídal na dotazy novinářů, mezi nimi i na ty od Aktuálně.cz.

Pustil jste se ostře do Jiřího Čunka. Na tiskové konferenci jste mu řekl, že lže. Ta situace byla takto vyhrocená i na uzavřeném jednání celostátní konference?

Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Tam jsme mluvili mnohem klidněji. Ale na té tiskové konferenci mě rozpálilo, že jsem slyšel zjevnou lež. Mnoho mých kolegů se ptalo na to, co se během tří dnů stalo, že Jiří Čunek změnil názor a najednou už nepožadoval moje odvolání z vlády. A když pak na tiskovce Čunek řekl, že jsem se omluvil za některé věci na celostátní konferenci a proto změnil názor, tak musím přiznat, že mě to rozzlobilo, byla to lež.

Víte tedy, proč navrhoval Jiří Čunek Vaše odvolání a proč změnil názor?

Ne, doteď to nevím. Odpověď jsem nedostal ani já, ani mí kolegové, kteří se na to ptali.

1. místopředseda strany Roman Línek to později vysvětlil tím, že mnoho regionů si Vaše odvolání nepřálo. Takto Vám to nikdo nezdůvodnil?

Ne.

Co říkáte na to, že se posunul termín sjezdu ze září na červen?

Já myslím, že čím dříve, tím lépe.

Když teď cítíte takovou podporu v regionech, neuvažujete o tom, že byste kandidoval na předsedu stany?

Mě sympatie a podpora z regionů projevené během celého týdne velmi těšily a těší. Řekl jsem několikrát, že po velmi důkladném zvažování jsem se pevně rozhodl nekandidovat na předsedu KDU-ČSL ani na místopředsedu. To platí.

Premiér Mirek Topolánek při rozhovoru s ministrem financí Miroslavem Kalouskem v kuloárech Sněmovny.
Premiér Mirek Topolánek při rozhovoru s ministrem financí Miroslavem Kalouskem v kuloárech Sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Co říkáte té zbabrané rekonstrukci vlády, která se vleče už několik měsíců?

Jsem řadovým ministrem. Není mým úkolem ani posláním komentovat tento těžký úkol, který má předseda vlády, popřípadě předsedové koaličních stran.

Nepoškozuje to vládu?

Já si opravdu nemyslím, že jsem to já, komu to přísluší komentovat.

 

Právě se děje

Další zprávy