Sedláček z ČSOB už nechce být náhradou za Kalouska

Petr Holub
8. 1. 2009 9:52
Jiří Čunek mu nabídl křeslo ministra financí, původně souhlasil
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Hlavní analytik ČSOB Tomáš Sedláček po čtyřech dnech změnil názor - už nechce ve vládě nahradit ministra financí Miroslava Kalouska.

"Vzdávám se nabídky nominace. Situace, za které jsem nabídku dostal, byla jiná, než ve kterou se vyvinula," napsal v SMS zprávě do redakce Aktuálně.cz.

"Nechci hrát roli ve vnitropolitickém boji, při kterém hrozí pád vlády. Nechci tedy, aby se o mém jménu v tomto kontextu nadále uvažovalo," vysvětlil.

Jeho jméno se v souvislosti s vedením resortu objevilo v pondělí. Post mu nabídl šéf KDU-ČSL a vicepremiér Jiří Čunek, který chce Kalouskův odchod.

"Jsem k dispozici," prohlásil Sedláček počátkem týdne s tím, že je ochoten funkci převzít, pokud by to schválila celorepubliková konference KDU-ČSL. Zároveň dodal, že si Kalouskovy práce váží a v některých oblastech by se mělo pokračovat.

Tomáš Sedláček by měl být jedním z expertů ve vznikající Národní radě pro ekonomiku. Tu má dnes představit premiér Mirek Topolánek.

Čunek pobouřil Topolánka i část lidovců

Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Čunkovy pokusy o rošádu ovšem vyvolaly značné rozpaky, ačkoliv pro ně zvedlo ruku i předsednictvo lidové strany.

Předseda vlády ale rezolutně prohlásil, že buď bude vláda podle jeho představ, nebo nebude žádná. A upozornil, že plánovaná obměna vlády se měla týkat Čunka, nikoliv Kalouska, kterého označil za nejlepšího lidoveckého ministra v historii.

Za šéfa státní pokladny se postavila i část KDU-ČSL, která sepsala tzv. Tříkrálovou výzvu.

Ještě do konce tohoto týdne by měly proběhnout poslední koaliční jednání o změnách kabinetu a měly by je schválit stranické orgány všech tří partají.

 

Právě se děje

Další zprávy