Kalousek: Menšinová vláda možná, VV ať "chodí kanály"

Domácí Domácí
13. 4. 2011 19:22
Byla by to vláda udržovací, ne reformní, řekl k možnosti menšinové vlády Kalousek
Podle ministra financí nemá TOP 09 důvod k případným personálním změnám ve vládě.
Podle ministra financí nemá TOP 09 důvod k případným personálním změnám ve vládě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice by podle ČSSD měla skončit. Místopředseda strany Michal Hašek ve středu řekl, že jediným legitimním řešením "tohoto politického marasmu" jsou předčasné volby.

"Nečasova vláda je vládou národní mystifikace," vyzýval k rezignaci premiéra Petra Nečase Hašek v ČT.

Za sociální demokraty ale ve středu promluvil i expředseda strany Jiří Paroubek. Podle něj by ČSSD měla podpořit menšinovou vládu ODS a TOP 09. Paroubek to oznámil navzdory současnému vedení své mateřské strany. 

Paroubkovu cestu zcela neodmítl ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Menšinová vláda s podporou ČSSD ale podle něj není dobrý nápad, brzdila by reformy, řekl v Českém rozhlase.

„Vzhledem k tomu, že Česká republika potřebuje opravdu razantní modernizaci a razantní reformy, politické spojení ČSSD, ODS, popřípadě TOP 09 by bylo vládou udržovací, nikoliv vládou reformní, a nemohlo by naplnit ambice, které měli voliči. Určitě to není dobrý nápad na dlouho. Já jsem stále neztratil naději, že programové prohlášení vlády může být naplněno," dodal Kalousek.

Místopředseda TOP 09 také řekl, že strana odmítá připustit personální změny ve vládě, které by se dotkly jí samotné. I Kalouskovým odchodem podmiňovaly Věci veřejné podporu vlády.

"Strana, která má takový skandál, že by měla chodit kanály, by si neměla klást požadavky. Pokud si je klade, je to obdivuhodná asertivita, ale to ještě neznamená, že se těm požadavkům má vyhovět," uvedl ministr.

K nahrávce, na níž poslankyně Kristýna Kočí (ex-VV) mluví o komplotu ODS, Kalousek řekl, že jde o "nepřijatelnou politickou praxi".

"Začínám se cítit být starým pánem. Umím standardní politiku, dělám ji strašně dlouho, ale upřímně řečeno tyto kosmické technologie neustálých nahrávek, provokací, něco ze světa zpravodajských služeb a státní bezpečnosti, to je něco, co v české politice nikdy nebylo. Tím jsem ohromen a znechucen a obávám se, že tím bude politika zcela degradovaná," dodal ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy