Kalousek: Hrozí rudá deblkanoe

Martina Macková
3. 6. 2006 19:09
ROZHOVOR - Předseda lidovců Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Aktuálně.cz říká, že klíčové je, zda ČSSD a KSČM získají většinu. Uvnitř: VIDEO
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Volby se zúžily na duel dvou velkých stran, čím to podle vás je?

Byla to jedna z variant. Nemyslím si, že to bylo věcí politiků, ale spíš médií. Ty dávají zcela logicky přednost zkratce a určitému zjednodušení. Je pro ně přitažlivé udělat volby jako souboj bipolární. Kdo vyhraje? Jedna nula, černá bílá, Franta nebo Lojza, bylo zajímavé sledovat, jak to funguje. Že může veřejnost ovlivnit bipolárně vybičovaná kampaň plná emocí a urážek, a zdá se, že ano. Je to precedens pro všechny příští kampaně.

A: Nevadí vám, že v tomto souboji zůstala KDU-ČSL trochu upozaděná?

Pokud tady máme poměrný systém, ale mediálně je brán jako většinový, pak je to diskriminační. Když si na to budu stěžovat veřejně, budu směšný.

A: Předseda ODS Topolánek už se vyjádřil, že by si dovedl představit koalici pouze s KDU-ČSL. Jak Vám by se líbila tato kombinace, byl byste raději vytvořil koalici i se Stranou zelených?

Doufám, že nepředpokládáte, že povedu koaliční jednání prostřednictvím serveru Aktuálně. Z toho mě nemůžete podezírat. Ale co je podle mě důležité, jestli v těch rozbouřených politických vodách bude mít převahu rudá deblkanoe, a nebo ne. Je tu prostor k jednání o vládě, kde nebudou mít vliv komunisté.

A: Vedl jste již s některým z lídrů jiných stran telefonáty ohledně případné koalice?

Kdyby tomu tak bylo, určitě mě nebudete podezírat, že bych vám to teď řekl.

A: Ovšem, kdyby nastala situace pro středopravou koalici, o které se hovoří už velmi dlouho, kolik vládních křesel byste požadovali? Byl by tento počet stejný jako v koalici s ČSSD?

Prosím pěkně, už jsem před chvílí řekl takovou formulaci, že pevně doufám, že nepodezíráte z takové naivity, že bych koaliční jednání vedl s vámi.

A: Zkusím ještě jednu: Jaké ministerstvo budete chtít pro sebe?

To je otázka ze stejného ranku

A: Komunisté získali třináct procent, jsou zklamaní. A vy?

I jeden hlas pro KSČM je hodně. Ve dvacátém století v této zemi vládli nacisté a komunisté. A já jsem si myslel, že v jednadvacátém století už nikdo nemůže volit tuto stranu. Zdá se, že ano.

A: Komunisté mají, zdá se, stabilní voličskou základnu, myslíte si, že to u vaší strany funguje stejně?

Myslím, že u komunistů ta základna není úplně stabilní. Ani u nás to nejsou stejní lidé, struktura se mění. Obávám se, že komunisté zneužívají do určité míry emocí a naivity prvovoličů. A také zneužívají velmi silné základny pedagogických pracovníků, které mají ve školství.

A: Myslíte si, že zisk hlasů Strany zelených má původ i mezi vašimi voliči?

To je otázka pro politické analytiky.

A: U KDU-ČSL stále zůstává číslo nižší než osm procent

Myslím si, že se ještě čísla změní. Nejde o to, zda to bude 7,2 nebo 7,4 nebo 7,1. Ale to není podstatné. Jde o to, zda ČSSD a KSČM budou mít ve sněmovně většinu. O tom jsou tyto volby.

 

Právě se děje

Další zprávy