K dohodě o radaru chybí tři slova, řekl Topolánek

Adam Junek
27. 2. 2008 18:10
Premiér Topolánek se v Bílém domě sešel s Bushem
Opravdu tři slova, ukazuje premiér.
Opravdu tři slova, ukazuje premiér. | Foto: Reuters

Washington /od našeho zvláštního zpravodaje/ - Standardy dodržování ochrany životního prostředí. Tak pojmenoval jediný problém pro uzavření hlavní smlouvy o americké radarové základně v Brdech Mirek Topolánek po dnešním jednání s prezidentem Georgem W. Bushem v Bílém domě.

"K uzavření dohody o radaru nám chybí tři slova," řekl při neočekávaném společném brífinku v Oválné pracovně Topolánek. Neprozradil ovšem, o která slova konkrétně jde.

"Myslím, že v angličtině jde o slov pět," vtipkoval Bush.

"Jde jen o nedorozumění, v zásadě o formulaci v textu, kterou lze odstranit během několika dní," upřesnil pak premiér na tiskové konferenci.

Přečtěte si: Topolánek jde na Bushe s kulovnicí

Bush: Jsme blízko dohodě

Český premiér pak naznačil, že jede o problematiku životního prostředí. "Původně bylo dohodnuto, že to bude podle českých standardů, pak se stalo nějaké nedorozumění. Nyní bych chtěl, aby se to posoudilo a byly vybrány ty přísnější," doplnil premiér.

"Jsme velmi blízko dohodě a brzy ji uzavřeme," potvrdil Bush.

Tzv. velká smlouva s USA by se podle Topolánka měla uzavřít těsně před, nebo těsně po dubnovém summitu NATO v Bukurešti. "Záleží také na postoji Polska," dodal premiér. Na dotaz, zda by byl dohodu ochoten uzavřít separátně, tedy bez Poláků, premiér řekl, že by byl rád, aby se smlouvy uzavíraly alespoň nedlouho po sobě.

"Polsko má některé požadavky, které podle mého s protiraketovým systémem nesouvisí. Toto není o tom, co za to. Není to milost pro Američany," sdělil po hodinové rozpravě s Bushem.

Americký prezident na otázku, jak se USA vypořádají s postojem Ruska, které je proti základně v Česku, řekl, že pro Američany Rusko není hrozbou.

"Pro nás jsou hrozbou režimy, které jsou extremistické, a které nás ohrožují," dodal Bush. "Pro Rusko může být protiraketová ochrana přece také výhodná, vzhledem k tomu, že pokrývá i část jeho území."

Aby zcela rozptýlil obavy, že rajktey jsou namířeny proti Rusku, zmínil, jak nicotná je základna proti arsenálu východní velmoci. "Tento systém zničí dvě tři rakety. Rusko by jej snadno zahltilo," vysvětlil.

 

Právě se děje

Další zprávy