Jsou léky dražší než v cizině? Šetří to ombudsman

Zdeněk Mihalco
26. 9. 2007 10:13
Systém určování cen léků se změní
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Nejsou léky v Česku předražené? Na to chce odpovědět úřad ombudsmana. Ten totiž prošetřuje, jakým způsobem jsou v Česku stanovovány ceny léků.

Pracovníci úřadu prověřují podezření, že při stanovování cen léků nedochází k dostatečnému mezinárodnímu srovnávání, a proto jsou některé léky v Česku dražší než v cizině. Ceny léků nyní stanovuje ministerstvo financí.

Úřad se zaměřuje na takzvané licencované preparáty. To jsou léky, které jsou pro léčbu určité nemoci jediné svého druhu na českém trhu.

"Ceny léků jsme začali prošetřovat z vlastní iniciativy na základě podnětu ministerstva zdravotnictví," řekla zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Výsledky šetření budou podle Seitlové známé nejdříve za měsíc.

Kolik stojí léky

Neprůhledný systém stanovování úhrad a cen léků dlouhodobě kritizovali odborníci. Pokud by byl systém jasnější, pojišťovny i pacienti by podle nich ušetřili.

Přesto jsou podle názoru oslovených farmakologů ceny léků v Česku celkově pod evropským průměrem, některé skupiny léčiv, například určitá cytostatika, jsou však dražší.

"Porovnat ceny léků je poměrně komplikované, protože se v jednotlivých zemích liší například výše Daně z přidané hodnoty  u léků," říká expert na lékovou politiku Josef Suchopár ze společnosti Infopharm. Před dvěma lety společnost provedla srovnání cen nejběžnějších léků. Například Ibalgin byl v Česku výrazně levnější než v Evropské unii, naopak cena léku Zocor na srdeční problémy byla vyšší než v jiných státech.

Ceny nejběžnějších léků:

Lék K čemu lék je Cena v ČR (v euro) Cena v EU (v euro)

PRESTARIUM 4 MG

na vysoký krevní tlak 8,76 24,12
FOSAMAX 70 MG na osteoporózu 51,25 42,22

SIMGAL 20 MG

snižuje cholesterol 7,48 26,92

IBALGIN 400

proti bolesti 1,33 4,13

HELICID 20

na žaludek 8,68 29,52

OMNIC 0.4

na prostatu 92,32 82,72

SIMVACARD 20

snižuje cholesterol 7,48 26,97

ZOCOR 20 MG

na srdce 47,72 30,80

ZYPREXA 10 MG

antipsychotikum 155,10 146,85

Pozn: Údaje společnosti Infopharm z roku 2005, zkoumány byly ceny v šesti zemích EU (Česko, Belgie, Německo, Španělsko, Portugalsko a Řecko). Jde o maximální ceny stanovené ministerstvem financí.

Nový zákon: zprůhlední lékovou politiku?

Během svého působení v Senátu podal na průběh určování cen a úhrad preparátů ústavní stížnost Tomáš Julínek (ODS). Ústavní soud mu dal za pravdu a Julínek se svým týmem už jako ministr připravil novelu zákona.

Cesta léku na trh

1) Nový lék musí být zaregistrován - buď centrálně prostřednictvím EU nebo Státním úřadem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Odborníci prověřují bezpečnost léku. Většina nových preparátů je u nás zaregistrována velmi rychle.

2) Ministerstvo financí určuje cenu léku na českém trhu. Od ledna bude o cenách rozhodovat SÚKL.

3) Stanovování úhrad pojišťoven. Komise ministerstva zdravotnictví určí částku, kterou u daného léku uhradí pojišťovna. Proti rozhodnutí komise se nelze soudně bránit, což je evropský unikát. Komise má proto obrovskou moc, ale žádnou zodpovědnost. Novela zákona účinná od ledna příštího roku určuje, že léky budou na trh přicházet postupně, což  urychlí vstup moderních preparátů na trh. Dosud výši úhrad jednou za půl roku stanovila vyhláška ministerstva.

Ať už tedy bude výsledek šetření ombudsmana jakýkoliv, systém stanovování cen a úhrad léků pojišťovnami se na začátku příštího roku zcela promění. O lékové politice bude rozhodovat podle novely zákona schválené parlamentem Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL).  Z úřadu se po novém roce stane jedna z nejmocnějších institucí v zemi. Bude rozhodovat o tom, které farmaceutické firmy získají nejvíce z trhu s léky, ve kterém se točí desítky miliard korun.

Oslovení odborníci se shodují, že zákon sice má dílčí nedostatky, celkově je však nové určování cen léků posunem vpřed a zprůhledněním procesu stanovování cen a úhrad pojišťoven. "Zákon vcelku dobře hasí požár, který se během posledních osmi let na poli lékové politiky rozhořel nebývalou měrou," říká Michal Prokeš ze společnosti Infopharm.

Zákon zejména umožňuje farmaceutickým firmám bránit se proti rozhodnutí úřadu, a to i soudně. To dříve nebylo možné.

Nový systém kritizoval farmakolog Jan Švihovec "Kde je brzda, která zabrání tomu, že SÚKL udělá řekněme chybu?" ptal se před měsícem v týdeníku Euro. Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr tvrdí, že ochranné mechanismy nový zákon stanovuje velmi přísně a důkladně. "V úřadu bude asi čtyřicet nových pracovních míst. Mělo by jít o skutečné odborníky, které také chceme pořádně zaplatit," řekl Šnajdr.

Pochyby o schvalování zákona

V roce 1997 byl přijat zákon, který upravoval stanovování cen a úhrad léků s tím, že jde o dočasnou úpravu. Připravena byla novela, ovšem ke změně zákona po změně vlády nedošlo. Evropská komise poté Česku vyhrožovala žalobou a takzvanou kategorizaci léků musel zrušit až Ústavní soud.

Podle závěru Ústavního soudu vláda musela schválit do konce roku 2008 nový systém. Jak upozorňoval deník Aktuálně.cz, neschválení takového zákona by znamenalo krizi v českém zdravotnictví VÍCE ZDE.

Kvůli časové tísni vláda novelu zákona na poslední chvíli "přilepila" k reformnímu balíku zákonů. Zákon však neprošel Legislativní radou vlády, proti čemuž protestovala opozice. Pro vládního poslance Ludvíka Hovorku (KDU-ČSL) byl způsob schvalování zákona jedním z hlavních důvodů, proč vládní reformu nepodpořil. "Schvalování novely přinejmenším stejně důležité jako zavedení poplatků u lékaře proběhlo nestandardně," řekl Hovorka.

 

Právě se děje

Další zprávy