Politici otálejí, léky by mohly být zcela zdarma

Zdeněk Mihalco
22. 6. 2007 23:00
Zákonodárci možná nestihnou schválit důležitý zákon
Od 1. dubna vstupuje v platnost nová léková vyhláška. Lékárny začnou prodávat některé medikamenty dráž.
Od 1. dubna vstupuje v platnost nová léková vyhláška. Lékárny začnou prodávat některé medikamenty dráž. | Foto: Jaroslav Jiřička

Jak pronikají léky na trh

1) Nový lék musí být zaregistrován - buď centrálně prostřednictvím EU nebo Státním úřadem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Odborníci prověřují bezpečnost léku. Většina nových preparátů je u nás zaregistrována velmi rychle.

2) Ministerstvo financí určuje cenu léku na českém trhu. Proces dlouhodobě kritizují odborníci na léčiva. "Určovánícen léků je nejasné. Například ministerstvo nepřihlíží k tomu, jakou cenu má daný lék v jiných zemích EU," říká farmakolog Jan Švihovec. Podle chystané novely ministerstva by měl o cenách léku v budoucnu rozhodovat SÚKL.

3) Takzvaná kategorizace. Komise ministerstva zdravotnictví určí částku, kterou u daného léku uhradí pojišťovna. Proti rozhodnutí komise se nelze soudně bránit, což je evropský unikát. Komise má proto obrovskou moc, ale žádnou zodpovědnost. To se nelíbilo Ústavnímu soudu. Podle jeho závěrů je upravena chystaná novela. Ta navíc určuje, že léky budou na trh přicházet postupně, což  urychlí vstup moderních preparátů na trh. Dosud výši úhrad jednou za půl roku stanovila vyhláška ministerstva.

Praha - Ve zdravotnictví hrozí na přelomu roku krize. Může se stát, že všechny léky na předpis budou zdarma. Nebo naopak - pojišťovny nebudou hradit žádné léky a vše budou muset platit pacienti.

Česku by navíc hrozila žaloba Evropské komise a následně i pokuta v řádu miliard korun.

Ani právníci se neshodují, co se stane, pokud parlament nestihne do konce roku schválit důležitou novelu zákona, která řeší systém, jak se tvoří ceny léků a jak se platí.

Ministerstvo zdravotnictví přiznává, že neschválení novely by znamenalo velký problém pro české zdravotnictví.

"Vskutku by to byl obrovský průšvih a znamenalo by to krizový stav. Je na odpovědnosti všech poslanců, aby důležitou novelu podpořili," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Co se nelíbí soudu

David Rath
David Rath | Foto: Ludvík Hradilek

Podle rozhodnutí Ústavního soudu musí být od prvního ledna příštího roku takzvaná kategorizace léků prováděna podle nových pravidel a zákona. Zatím je vše upraveno pouze vyhláškou.

Zákon však stále není hotový a ministerstvo jej předloží nejdřív v srpnu. Opozice navíc už nyní prohlašuje, že novela je zmatečná a že ji nepodpoří. Proces, kdy se předkládají a schvalují zákony, přitom zpravidla trvá několik měsíců.

Ústavnímu soudu ani Evropské komisi se nelíbí, jak se nyní v Česku neprůhledně ceny léků vytvářejí a jak se poté medikamenty platí. Zejména jim vadí, že proces není zakotven v zákoně a že se proti němu farmaceutické firmy nemohou soudně bránit.

Novela zákona je nyní stále v připomínkovém řízení. "Nejdřív musíme prosadit reformní balík," vysvětluje poslanec Boris Šťastný (ODS).

"Ministerstvo s přípravou novely zbytečně otálelo," říká stínový ministr zdravotnictví David Rath. Slibovalo, že novela bude hotová na jaře," připomíná.

ČSSD zákon nechce podpořit

Právě Rath je hlavním kritikem chystané novely. "Podoba, která byla odeslána do připomínkového řízení, je naprosto zmatečná, systém zatemní a umožní zvýšení korupce," tvrdí Rath. "Pokud takovou podobu novely předloží ministerstvo sněmovně, stoprocentně ji nepodpoříme," tvrdí.

Sociální demokraté naopak chtějí sněmovně předložit vlastní novelu, kterou už se v parlamentu pokusili neúspěšně prosadit před rokem.

"Ministerstvo s přípravou novely otálí, ale za současný stav a předpokládané zmatky na konci roku je odpovědná hlavně minulá vláda. Ta moc dobře celých osm let věděla, že ten problém existuje, ale neudělala nic," říká na kritiku expert na lékovou politiku Josef Suchopár.

"Pan Rath by neměl být ve všech případech radikálně proti. Tentokrát to opravdu není na místě. Zablokování takového zákona by znamenalo obrovský problém," opakuje Tomáš Cikrt z ministerstva zdravotnictví.

Pokud bude zákon schválen, stane se tak na poslední chvíli. Státní ústav pro kontrolu léčiv tak nestihne do prvního ledna podle nových pravidel přehodnotit ceny a úhrady léků na trhu. To má podle vyjádření ministerstva vyřešit přechodné ustanovení, podle kterého první tři měsíce příštího roku budou léky hrazeny pojišťovnou jako dosud.

Co se změní

Ministerstvo zdravotnictví musí v novele zákona splnit právě požadavky Ústavního soudu a Evropské komise. Stížnost k Ústavnímu soudu přitom paradoxně podali senátoři v čele se současným ministrem zdravotnictví Julínkem, který proti současnému neprůhlednému systému dlouhodobě protestoval.

Novela zákona má zcela změnit systém určování cen a úhrad léků. O všem má nově rozhodovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který by se tak stal mocným úřadem.

"Personálně úřad musí posílit. O zavádění léků na trh budou rozhodovat špičkoví zdravotníci, ekonomové a právníci," říká Tomáš Cikrt z ministerstva.

Opozice zase proti

Posílení pravomocí úřadu se nelíbí opozici. "O cenách by SÚKL rozhodovat mohl. Ale aby rozhodoval úplně o všem, tedy i o výši úhrad pojišťoven? To vybízí ke korupci," tvrdí David Rath.

Podle oslovených odborníků na lékovou politiku by však nový systém měl být transparentnější než ten současný.

"Zásadní věcí je, že vše bude zakotveno v zákoně a tím pádem se proti rozhodnutí komise kdokoliv bude moci soudně bránit, což dosud nešlo," říká expert na lékovou politiku Josef Suchopár ze společnosti Infopharm.

K podobě novely připravované ministerstvem se Suchopár stejně jako ostatní odborníci zatím nechce konkrétně vyjadřovat, protože ještě není zcela hotová.

Ze zdravotního pojištění jde na léky více než 40 miliard korun ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy