Jsem spokojený, říká Babiš před schvalováním rozpočtu. Vyrovnané finance odhaduje v roce 2018

Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang, Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 9. 12. 2015 10:58
Ve středu dopoledne poslanci budou hlasovat o tom, jak bude vypadat rozpočet na příští rok. Ministr financí Andrej Babiš před finálním schvalováním prohlásil, že je s návrhem spokojený, považuje ho za dobrý kompromis. Nepřipouští si naopak kritiku opozice, která podle něj rozpočet v minulosti uškrtila. Z přesunů, které navrhli poslanci ve druhém čtení, podpoří například jednorázový příspěvek důchodcům, peníze pro vysoké školy nebo financování sportu.
Foto: Economia

Praha – "Je to rozpočet o pečlivém hospodaření," pochvaluje si ministr financí Andrej Babiš návrh rozpočtu na příští rok před jeho závěrečným schvalováním v parlamentu. Sedmdesátimiliardový deficit je podle něj jeden z nejnižších v Evropské unii a i přes kritiku pravice ho považuje za dobrý kompromis. Připomněl, že koalici se od začátku jednání podařilo srazit předpokládaný schodek o zhruba patnáct miliard.

Ještě důležitější je prý však trend, kdy Česko postupně směřuje k vyrovnaným financím. "Určitě kolem roku 2018 nebo 2019 to můžeme zkusit," předpokládá vicepremiér a šéf hnutí ANO. Problémem je prý velký investiční deficit, který nynějšímu kabinetu zbyl po pravicových vládách. "Opozice v minulosti rozpočet uškrtila," neodpustil si výpad proti ODS a TOP 09.

Možnost, že již za tři roky bude mít Česko vyrovnaný rozpočet, nevyloučil ani premiér Bohuslav Sobotka. "Je ale nutné, aby i nadále rostla ekonomika a začala fungovat naše opatření proti daňovým únikům, jako je kontrolní hlášení nebo elektronická evidence tržeb," uvedl premiér.

Babiš i Sobotka odmítli kritiku opozice, že schodek na příští rok je příliš vysoký. "Ti, kdo navrhují další prudké snižování schodku, si neuvědomují, že příští rok budeme teprve rozjíždět čerpání z evropských fondů. Takže svoji roli musí sehrát státní rozpočet," dodal Sobotka.

Hraje se o změny za 44 miliard

Ve třetím čtení už poslanci nemůžou hýbat s příjmy a výdaji a právě schodkem, rozhodovat tak budou pouze o přesunech v jednotlivých kapitolách. Ve druhém čtení zákonodárci načetli změny ve výši zhruba 44 miliard. Trio vládních stran nicméně avizovalo, že podpoří jen ty, které navrhl a schválil rozpočtový výbor. To se týká zhruba 1,6 miliardy, kdy by více peněz měly dostat například vysoké školy nebo sport.

Sám Babiš zvedne ve středu dopoledne ruku i pro přesun 600 milionů na jednorázový příspěvek důchodcům, pečovatelské domy a příspěvek na sociální péči pro obce. Naopak odmítl podpořit posílení rozpočtu na obranu, pro které byl i koaliční poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal.

Ministr financí ale upozornil, že příští rok se už rozpočet ministerstva obrany zvedl o čtyři miliardy, resort má navíc nespotřebované výdaje a rezervy, podle Babiše si tak oproti letošku polepší až o 8 miliard. „Kolegové neznají úplně realitu, problém je systém zákona o veřejných zakázkách a těžkopádnost státní správy," podotkl vicepremiér.

 

Právě se děje

Další zprávy