John přišel o své funkce. Po velké hádce o nekompetenci

Jakub Novák
9. 11. 2012 13:27
Radek John skončil v bezpečnostním a mandátovém výboru
Foto: Petr Vyoral

Praha - Sněmovna v pátek zbavila politika-novináře Radka Johna všech funkcí ve výborech a v komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Samotnému hlasování předcházela diskuse, která se krátce po svém začátku zvrhla ve frašku, kde si poslanci navzájem předhazovali vlastní neschopnost a nekompetenci.

Radek John doposud působil jako předseda bezpečnostního výboru a člen mandátového a imunitního výboru.

"Mým odvoláním došlo k porušení práv poslance na účast ve sněmovních výborech. Bezpečnostní výbor je veřejný, proto na něj budu dále chodit. Sice jsem zbaven práva hlasovat, nicméně se budu dále snažit kontrolovat, co s orgány v trestním řízení plánuje koalice," řekl po svém odvolání novinářům John.

Zároveň s tím dodal, že ústavní stížnost - ačkoliv by ji podle svých slov určitě vyhrál - podávat nebude.

Johnovo avizované novinářské angažmá, tedy příprava publicistického pořadu pro televizi Barrandov, vedla poslance k tomu, aby byl šéf Věcí veřejných zbaven svých funkcí ve výborech, zejména kvůli tomu, že v nich přichází do styku s tajnými informacemi.

"Mandátový výbor pracuje s tajnými informacemi, považuji potom za naprosto nesmiřitelné, aby působil jako novinář, proto navrhujeme jeho rezignaci," řekl na plénu šéf poslanců TOP 09 - STAN Petr Gazdík.

Klaus může, tak proč ne John?

"Spisy jsou tajné a on je vázán mlčenlivostí. Co se týče jeho novinářského angažmá - máme tu třeba stále aktivního politika, který píše své paměti," argumentoval proti Johnově odvolání šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sobotka také vyzval poslance TOP 09, aby uvedli konkrétní důvody Johnova odvolání.

"Řekněte mi, jak je Radek John odborně i morálně způsobilý působit v čele bezpečnostního výboru, pokud tak neučiníte, uznáváte tím, že odborně způsobilý není," odpověděl mu ministr financí Miroslav Kalousek.

Zmínka o odborné způsobilosti na sebe nenechala dlouho čekat.

"Myslím, že ministr financí postrádá jakoukoliv odbornou způsobilost řídit ministerstvo financí, a to je mnohem horší," reagovala na Kalouska Kateřina Klasnová (VV).

"Vláda je konsolidovaná, tak by bylo na čase najít kompetentního ministra financí. Nebo se podívejte na paní Hanákovou, to je ostuda. Přece není možné, aby družinářka dělala ministryni kultury. Kompetence ať je nám zítra vzorem," reagoval zase Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Do Johna se opřel jeho kolega z bezpečnostního výboru Daniel Korte (TOP 09).

"John se projevil jako neschopný ministr vnitra - za to byl odměněn funkcí, s čímž jsem tehdy nesouhlasil. Během jednání bezpečnostního výboru potom předčil všechna očekávání. Ukázalo se, že by nebyl schopný řídit ani volský vůz," řekl Korte.

Radek John podle něho představuje v čele výboru bezpečnostní riziko pro Českou republiku.

Zároveň uvedl, že jeho "asistentem je jakýsi pan Moroz".

Johnova reakce na sebe nedala dlouho čekat.

"Korte se ukázal za naprosto nekompetentního ve svých dvou příspěvcích. Moji asistentku nazval Morozem. Přitom s ní několikrát mluvil, ona ale pak řekla, že z něj táhlo," kontroval John.

Diskusi nijak neovlivnil ani následný příspěvek Pavla Kováčika (KSČM), kterým vyzval své kolegy k návratu do práce.

"To nám zase vyrostla kvalita v Poslanecké sněmovně. Venku čekají s obavou o svou existenci zemědělci na naše rozhodnutí. Pojďme už to divadlo ukončit, pojďme něco udělat pro lidi," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy