Jankovský odmítl sdělit platy úředníků i sněmovně

Martina Machová Martina Machová
6. 9. 2011 20:00
Ministr Věcí veřejných dělá z platů věci veřejně utajované. Navzdory zákonu
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský z Věcí veřejných odmítá zveřejnit platy a odměny, které se vyplácely úředníkům jeho úřadu.

Zatímco už řada jeho vládních kolegů údaje poskytla, ministr Věcí veřejných se stále odkazuje na ochranu osobních údajů, přestože tuto argumentaci už letos na jaře zpochybnil ve svém verdiktu Nejvyšší správní soud.

Jankovský nejenže ignoruje ustanovení zákona o veřejném přístupu k informacím, podle něhož o databázi úřednických platů požádalo Aktuálně.cz, ale nevyhověl ani sněmovní interpelaci poslance ČSSD Jeronýma Tejce.

Ten se na Jankovského  a další členy vlády obrátil poté, co vyšlo z prvních zveřejněných údajů najevo, že se na ministerstvech vyplácejí vysoce postaveným úředníkům často i odměny přesahující měsíčně sto tisíc korun.

"Ve výše uvedené věci vyčkávám na Metodický pokyn ministerstva vnitra, kterým bude poskytování těchto informaci upraveno," vymluvil se tentokrát Jankovský místo odpovědi na Tejcovu interpelaci.

Věci veřejně utajované

Obdobně jeho úřad argumentoval, když se na jeho úřad obrátil deník Aktuálně.cz, který ve svém projektu mapuje mzdy lidí, kteří jsou placeni z veřejných prostředků.

Metodika, na niž údajně Jankovský čeká, je už podle informací v tisku hotova. "Je na ministerstvu aby si ji zjistilo," odmítl postup ministerstva Tejc.

"Očekávám, že změní svůj postoj a odpověď dostanu v dané lhůtě tak, jak jsem ji požadoval," dodává.

Besser a Drábek vyhověli

Na rozdíl od Jankovského již Tejcovi na poslanecké interpelace odpověděl kladně ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a ministr kultury Jiří Besser z TOP 09.

Z dokumentů poskytnutých Drábkovým úřadem vyplývá, že většina jeho náměstků pobírá vyšší plat než jejich ministr. Naopak Besser manažerům vlastního úřadu příliš vysoké odměny nepřiznává a jejich platy se pohybují pod hranicí sto tisíců korun měsíčně.

Už před nimi odpovědělo Aktuálně.cz podle zákona několik dalších ministerstev - údaje poskytly například resorty vnitra a  financí. 

Nejštědřejší byl doposud Radek John, jehož lidé dostali mimořádné odměny za rozdávání výpovědí až dvojnásobně vyšší než jejich základní plat. Jeden jeho náměstek a vrchní ředitel brali 263 tisíc, respektive 233 500 korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy