Imunita by se měla zrušit nebo omezit, tvrdí Zeman

ČTK ČTK
24. 7. 2013 19:38
Vztahovat by se podle něj měla jen na verbální projevy zákonodárců.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman by uvítal výrazné omezení imunity zákonodárců, měla by se podle něj vztahovat jen na jejich verbální projevy v Parlamentu i mimo něj.

V ideálním případě by se mu zamlouvalo i úplné zrušení imunity. To, že by se nyní, před volbami, podařilo změnu Ústavy ČR v Parlamentu odhlasovat, si ale hlava státu nedokáže představit.

Reagoval tak na kauzu kolem bývalých poslanců ODS a diskutovaný verdikt Nejvyššího soudu, který je na základě jejich imunity vyňal z pravomoci policie, soudu a státního zastupitelství. Kritici rozhodnutí míní, že soud zvolil extenzivní, široký výklad a zařadil pod ochranu imunity také politické dohody a kompromisy.

Zeman: Nežijeme ve feudalismu

"Ono by nejlépe bylo, kdyby žádná poslanecká imunita neexistovala, protože nežijeme ve feudálních dobách, kdy by král stínal neposlušné členy Parlamentu, na druhé straně, kdyby už existovala, měla by být pouze verbální," uvedl Zeman. Imunita by se tak vztahovala jen na svobodu slova.

Podle něj by ale verbální nepostižitelnost měla platit nejen na půdě Parlamentu, ale také mimo něj.

"Třeba když mluví politik na náměstí, a řekne, že prezident je idiot, tak by neměl být za tento verbální projev stíhán, třebaže ho pronesl na náměstí a nikoliv v zasedací síni Poslanecké sněmovny," řekl Zeman.

Parlament změnu ústavy nepodpoří

Nejeví se mu nyní ale jako reálné, že by se změna ústavy v Parlamentu podařila.

"Jak víte, změna ústavy vyžaduje kvalifikovanou většinu, a teď je před volbami, je tato kvalifikovaná většina prakticky nedosažitelná," dodal Zeman.

V souvislosti s exposlanci ODS a verdiktem Nejvyššího soudu bývalý premiér Petr Nečas ostře kritizoval státní zástupce v České republice, kteří kauzu odstartovali. Státní zástupci prý usilují o vznik "české prokurátorské republiky". Zeman jeho slova odmítl.

"Já tento názor absolutně nesdílím, nemyslím si, že nám hrozí prokurátorská republika. Některým politikům, jejichž nervozita úměrně tomu narůstá, samozřejmě hrozí vyšetřování za některé minulé kauzy a v takovém případě obvyklá rétorika těchto politiků, já tomu říkám rétorika potrefených hus, zní tak, že nám hrozí například policejní stát," uvedl Zeman.

Prohlásil, že je Nečasovi vděčný, že uvolnil ruce státním zástupcům a policistům.

"A myslím si, že právě Rusnokova vláda by měla být zárukou toho, že bude garantována nezávislost vyšetřování, i když by se mohla týkat, jak už jsem řekl, významných politických osobností," doplnil prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy