Ikona ODS útočí na svou vlastní stranu z třetího místa

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
9. 6. 2008 15:40
Kdy ODS exprimátora Liberce Drdu vyloučí, není jasné
Jiří Drda, první liberecký primátor, jde proti ODS
Jiří Drda, první liberecký primátor, jde proti ODS | Foto: Martina Machová

Liberec - Bývalá ikona ODS v Liberci, Jiří Drda, půjde proti své straně do podzimních krajských voleb z čelního místa kandidátky konkurenčního politického subjektu.

Politické hnutí Starostové pro Liberecký kraj zveřejnilo svou kandidátku, na níž je bývalý starosta Liberce Drda na třetí příčce.

ODS se zatím k situaci, kdy bude mít člena vlastní strany na předním místě cizí kandidátky, nevyjadřuje. A to přesto, že to stanovy strany přímo zakazují.

Její významní představitelé slibovali Drdovi "odvetu" již od začátku. Tedy, jakmile bude na cizí kandidátce pro podzimní krajské volby, půjde z partaje, ať se mu to líbí, nebo ne. Sám totiž ze strany vystoupit nechce.

Čtěte více: Rebel v ODS jde proti své straně, ale vystoupit nechce

Přesto členem strany ještě nějaký čas bude. Podle ODS totiž k vylučování revoltujícího Drdy zatím není důvod. Na oficiální kandidátce podle představitelů ODS totiž ještě není. 

"Mě nějaké papíry, které někdo rozdává novinářům, nezajímají. Dnes tam někdo je a zítra tam být nemusí. Až budeme znát oficiální znění kandidátky, budeme se o tom bavit," komentoval dnes představené znění kandidátní listiny liberecký primátor a šéf místní ODS Jiří Kittner.

Směrodatná pro Občanské demokraty prý bude až ta registrovaná podle volebního zákona. Nebo oficiální vyjádření Jiřího Drdy. "Stále nám totiž nic neoznámil," konstatoval Kittner.

Jiří Kittner, šéf liberecké ODS a zároveň současný primátor
Jiří Kittner, šéf liberecké ODS a zároveň současný primátor | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Čtěte více: ODS v ohrožení ve vlastní baště. Zatřese s ní zrádce?

Sám Drda se domnívá, že na vyloučení ze strany dlouho čekat nebude. "V neděli už za mnou byl posel, že je již vše připraveno, jen zvednout ruce," sdělil Jiří Drda.

Jiří Kittner však taková tvrzení zcela odmítá. "Kdyby bylo něco připravené, musel bych o tom něco jako šéf místní ODS vědět," sdělil.

Rozruch nejen v ODS vzbudil bývalý poslanec a primátor Liberce Jiří Drda na začátku letošního dubna. Rozhodl se totiž kandidovat proti své mateřské straně v podzimních krajských volbách. Na politickou scénu se vrátil po pěti letech strávených ´v ústraní.

Čtěte více: ODS v šoku. Její ikona kandiduje v Liberci proti ní

Spolustraníkům ale o plánované kandidatuře nic neřekl, a tak se o ní dozvídali až z medií.

Své nečekané rozhodnutí pak odůvodňoval tím, že se mu nelíbí, jak se Občanská demokracie chová. Podle něj zrazuje své ideály.

Místní ODS i její vrcholní představitelé na celostátní úrovni jeho krok ostře odsoudili. 

 

Právě se děje

Další zprávy