Huml vládu podrží. Jeho rebélii zatím VV neřeší

Kateřina Eliášová
10. 8. 2010 14:45
Humlovi se nelíbí, že předseda VV John podpořil čin bratří Mašínů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml podpoří při úterním hlasování o důvěře vládu Petra Nečase. A to navzdory tomu, že straně vypověděl smlouvu o poslušnosti, kterou musel před volbami podepsat.

Spor, kvůli kterému Huml žádá výpověď smlouvy, se vede o bratry Mašíny. Poslanec si myslí, že se dopustili vražd nevinných lidí, předseda strany Radek John je však spolu s nedávno zesnulým Milanem Paumerem označil za příkladné účastníky třetího odboje.

"Nemám problém se zákonem o protikomunistickém odboji. Já mám problém s tím, že by měli být Mašíni hrdiny a měli by být glorifikováni. Jejich činy nepovažuji za součást odboje," uvedl Huml na tiskové konferenci.

Humlovi hrozí pokuta 7 milionů

Smlouvu o poslušnosti museli před volbami podepsat všichni kandidáti o poslanecký mandát.

Strana si tak chtěla zajistit, že jejich poslanci, kteří se v případě úspěchu dostanou do dolní komory, nepřeběhnou k jiné straně. Pokud by odešli ze strany a zároveň zůstali ve sněmovně, museli by zaplatit straně 7 milionů korun.

Našli se i tací, kteří smlouvu odmítli podepsat, a strana je proto z kandidátky vyškrtla.

Věci veřejné zatím neřekly, jak se k Humlově revoltě postaví. "Pan Huml podepsal smlouvu s Věcmi veřejnými, proto se tím bude muset zabývat grémium strany a její rada, Zatím na to nebyl čas," řekl novinářům předseda John.

Huml nemá právní rozbor, zda je smlouva vypověditelná, věří ale, že ano. Je dokonce připraven i na soudní při, zda bude muset sedmimilionovou pokutu zaplatit.

"Já jsem podal výpověď ze smlouvy a čekám, jak se zachová druhá strana. A to při vědomí toho, že se dostaneme do sporu a půjdeme k soudu, a že budu muset zaplatit sedm milionů korun," uvedl Huml.

 

Právě se děje

Další zprávy