Heger se s lékaři sešel v Senátu a navrhl jim rezignaci

ČTK Michal Štůsek ČTK, Michal Štůsek
18. 1. 2011 18:00
Ministr je připraven s odbory dále jednat o reformě zdravotnictví
Leoš Heger plánuje pokračovat v jednání s odbory
Leoš Heger plánuje pokračovat v jednání s odbory | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zdravotnictví je připraven jednat s premiérem Nečasem o zárukách, které by vláda dala nespokojeným lékařům.

Leoš Heger na úterní konferenci v Senátu uvedl, že jako řešení situace nadále vidí zavedení plánované reformy ve zdravotnictví. Díky ní by měly od příštího roku začít stoupat platy lékařů. Odbory s tímto postupem nesouhlasí a chtějí okamžitou změnu.

Konferenci k situaci ve zdravotnictví svolal předseda Senátu Milan Štěch. Zástupci odborů a ministr zdravotnictví se tak sešli poprvé od chvíle, kdy více než 3800 lékařů podalo na konci loňského roku výpovědi. Přesto se nejednalo o schůzi jako takovou, ale veřejnou prezentaci názorů k danému tématu.

Milan Štěch v úvodní řeči prohlásil, že je na místě, aby do řešení hromadných odchodů nemocničních lékařů v odborové akci Děkujeme, odcházíme vstoupila vláda. "Cílem je, aby výzva nebyla naplněna a lékaři neodešli," řekl.

Heger potvrdil, že je ochoten s odboráři jednat. Je přesvědčen, že stejně smýšlí i premiér. Ve svém projevu také uvedl, že pokud si to lékaři přejí, je ochoten rezignovat na funkci. Sám však nevidí tento postup jako řešení, naopak by změna postu protáhla zavedení reforem, které jsou ke splnění požadavků lékařů nutné.

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel nabídku k jednání přivítal stejně jako prezident ČLK Milan Kubek.

K protestnímu odchodu přiměl iniciátory akce Děkujeme, odcházíme předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný, který ve svém projevu kritizoval Lékařský odborový klub i vedení České lékařské komory.

Šťastný označil odborový klub za "kolektivistickou organizaci levicového typu" a vedení ČLK pak dostalo podle poslance tuto stavovskou komoru na scestí, neboť ji přeměnilo v nátlakovou organizaci současné opozice. Zhruba polovina účastníků semináře na jeho slova reagovala protestním opuštěním jinak zcela zaplněného jednacího sálu Senátu.

 

Právě se děje

Další zprávy