Haškovy podmínky jsou osobní. Nemluví za celou ČSSD

ČTK ČTK
16. 7. 2013 12:42
Předseda strany řekl, že ČSSD bude o dalším postupu ohledně podpory vlády jednat
Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Trojice podmínek pro podporu úřednické vlády, o nichž v pondělí večer hovořil premiér Jiří Rusnok s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem, je osobním názorem druhého muže sociální demokracie, nikoliv oficiálním postojem strany.

Oznámili to dnes Hašek i předseda strany Bohuslav Sobotka. O schůzce informovala Mladá fronta Dnes, podle níž Hašek Rusnokovi předložil podmínky ČSSD.

Místopředseda největší parlamentní strany jednal podle svých slov s Rusnokem jako šéf Asociace krajů ČR především o páteční společné schůzce vlády a hejtmanů.

ČSSD stále usiluje o předčasné volby

Ministerský předseda se ho během setkání zeptal také na nadcházející hlasování o důvěře kabinetu. Hašek mu prý zopakoval, že ČSSD usiluje o předčasné volby.

"Pokud by se to nepovedlo z hlediska rozpuštění Sněmovny, tak pak samozřejmě budeme zvažovat různé varianty, včetně varianty možné podpory Rusnokovy vlády; a hovořil jsem o podmínkách, které ovšem vidím já osobně, a o kterých budeme teprve jednat v sociální demokracii," uvedl Hašek.

"Já jsem se nevydával za toho, kdo vyjednává za sociální demokracii, ani jsem nestavěl ty podmínky jako podmínky, které by měla schválené sociální demokracie."

Sobotka: Hašek vyjadřuje jen svůj názor

Také podle Sobotky vyjádřil Hašek jen svůj názor. O postoji strany se podle něj bude jednat až v případě, že se nepodaří rozpustit Sněmovnu.

Hlasovat se bude ve středu, rozpuštění dolní komory ale není pravděpodobné. Další postup bude předsednictvo sociální demokracie diskutovat v pátek.

Hašek, který prý Rusnokovi v žádném případě nechce dávat bianco šek, si za trojicí svých podmínek stojí. Bude tak na vnitrostranických jednáních zastávat pozici, že program úřednické vlády musí být v souladu s programem ČSSD.

Bude také požadovat pokračování rozhovorů o předčasných volbách a vysvětlení okolnosti financování prezidentské kampaně současného ministra financí Jana Fischera. Nevyloučil ani další připomínky.

Jednu v pondělí zmínil i Sobotka. Sociální demokracii podle něj bude zajímat způsob, jakým chce Rusnok získat podporu pro svůj kabinet. Pokud by jeho postup zaváněl nakupováním hlasů a politickou korupcí, ČSSD prý úřednickou vládu nepodpoří.

 

Právě se děje

Další zprávy