Hamáček: Zeman jmenování Šmardy kategoricky nevyloučil, budeme dál jednat

Domácí Radek Bartoníček Kateřina Frouzová Domácí, Radek Bartoníček, Kateřina Frouzová
Aktualizováno 26. 6. 2019 15:42
ČSSD zatím stále zůstává ve vládě s hnutím ANO, ve straně ale roste nespokojenost s tím, jak premiér a prezident postupují v otázce jmenování kandidáta na ministra kultury Michala Šmardy. Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že se Zemanem o Šmardovi hovořil a že prezident jeho jmenování kategoricky nevyloučil. Popřel ale dřívější informace, že by dal Zemanovi ultimátum, do kdy se musí ke jmenování Šmardy vyjádřit.
Jan Hamáček
Jan Hamáček | Foto: Libor Fojtík

Hamáček ve středu řekl novinářům, že se Zemanem mluvil o kandidátovi na ministra kultury Šmardovi telefonicky. Zároveň dodal, že se nic nemění na tom, že ČSSD podpoří vládu při hlasování o nedůvěře.

"Jakkoliv většinou hovory s panem prezidentem nekomentuji, tak chci říci, že pan prezident nedal žádné kategorické stanovisko, jak se objevilo v médiích. Je připraven o té věci dál jednat, pan premiér je připraven jednat, je to na nějaké další jednání," oznámil Hamáček po jednání poslaneckého klubu hodinu po poledni.

Přitom řekl, že stále platí dřívější stanovisko předsednictva ČSSD, že záležitost ohledně ministra kultury chce strana vyřešit do konce června - takže času už zbývá velmi málo. Na dotaz Aktuálně.cz, jak by ČSSD reagovala, kdyby prezident odmítl jmenovat kandidáta strany Michala Šmardu, Hamáček odpověděl, že za klíčové považuje dodržování Ústavy.

"Ta platí i pro prezidenta, sociální demokracie se pohybuje v rámci Ústavy a očekávám, že se tam bude pohybovat i pan prezident. Všichni víme, jaké jsou komentáře k Ústavě v tomto konkrétním případě," uvedl Hamáček. Jinými slovy, on i další sociální demokraté očekávají, že prezident jim vyhoví a bez zbytečného otálení Šmardu jmenuje místo současného ministra kultury Antonína Staňka.  

Hamáček nicméně popřel slova místopředsedy ČSSD Ondřeje Veselého, který řekl, že se Hamáček chystá premiéra Babiše požádat, aby hned v pondělí podla na prezidenta ústavní žalobu, pokud se do neděle ke jmenování Šmardy nevyjádří.

"To není pravda. Já vůbec nevím, kde se to vzalo. Takto to není. Ondra Veselý to trošku posunul, takto to opravdu není. Závěr našeho klubu byl, že budeme jednat a že s premiérem budeme diskutovat i o případné žalobě. Ale není to o tom, že bychom se usnesli, že bychom to v pondělí museli poslat. Takové ultimátum bych panu prezidentovi nedal, chci s ním jednat. Chci celou situaci vyřešit do 30. června, to znamená, že do té doby chci vědět, jak pan prezident bude postupovat, k tomu by měla sloužit schůzka s ním. A pokud by se nevyřešila, tak svoláme jednání předsednictva ČSSD," řekl následně Hamáček na dotaz Aktuálně.cz.

Ranní schůzka s Babišem

Už ráno jednal Hamáček s premiérem Andrejem Babišem, a to do poslední chvíle, než začalo jednání sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. Mimo jiné mluvili o tom, zda by Babiš podal na prezidenta kompetenční žalobu, pokud by Šmardu nejmenoval.

"My jsme mluvilil o všech možných východiscích z této situace a hovořilil jsme i o kompetenční žalobě. My bychom ale rádi zabránili nějakým sporům a vyřešili to jednáním," vysvětlil ve středu po poledni předseda ČSSD.

Podle středečních ranních kuloárních informací Zeman Šmardovi v úterý řekl, že chce s jeho případným jmenováním počkat na konec prověřování trestního oznámení, které nedávno podal současný ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Sociální demokracie však výměnou ministra podmiňuje svou účast ve vládě.  

Když se Aktuálně.cz ráno ptalo poslanců ČSSD, jak dopadlo jednání Zeman - Šmarda, nikdo nic nechtěl říci. Buď tvrdili, že nemají dostatek informací, nebo že informace poskytne médiím přímo předseda Hamáček. "Nevím, jak to jednání s prezidentem dopadlo," tvrdil ve středu ráno také Jan Chvojka. Zároveň ale řekl, že už se o závěru Šmardovy schůzky s prezidentem bavili na poslaneckém klubu. "Neřeknu vám podrobnosti," odmítl cokoli říct. 

Šmarda by měl nahradit ministra Antonína Staňka (ČSSD). Na jmenování Šmardy ČSSD čeká od konce května. Jeho odvolání na žádost sociální demokracie navrhl premiér Babiš, Zeman návrhu s odkazem na to, že mu ústava nestanovuje žádnou lhůtu, zatím nevyhověl. Staňkovu rezignaci předtím odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy