Finanční úřad už jde po Vlčkovi za jeho pytlík peněz

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
23. 4. 2010 11:30
Vlček předal v hotovosti více než povolených 15 000 euro
Foto: Petr Protivánek

Praha - Finanční úřady už začaly prověřovat aféru, která přispěla k pádu dnes už bývalého předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka. Konkrétně jde o to, zda Vlček v roce 2005 předal svému asistentovi Zdeňku Klapkovi v rozporu se zákonem splátku dluhu víc než milion korun v hotovosti v papírovém pytlíku.

Zákon zakazuje platit hotově sumu nad patnáct tisíc euro, tedy necelých 400 tisíc korun.

"Příslušný finanční úřad začal případ prověřovat," řekla Aktuálně.cz Petra Homolová, mluvčí Finančního ředitelství Ostrava.

Podle vyjádření tiskového odboru ministerstva financí mají teď úředníci rok na to, aby rozhodli, zda k porušení zákona došlo, či ne. Skutek se podle zákona promlčí po deseti letech od spáchání, tedy v roce 2015.

Stejný problém jako Miloslav Vlček má i Klapka, který peníze převzal. I to je totiž proti zákonu.

Oběma hrozí pokuta v maximální výši 500 000 korun.

"Úřad samozřejmě nemůže vycházet jen z informací z médií. Musíme pečlivě prověřit, co se stalo, jak na straně plátce, tak příjemce. Zjistíme, zda se takové platby neopakovaly a podobně. Vše musí být nezvratně prokázáno," dodala Petra Homolová z ostravského finančního ředitelství.

I další z Vlčkových sporných kauz - lobbování za přidělení pětadvacetimiliónové dotace na sportovní centrum a hotel v Harrachově - bude prověřovat finanční úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy