Šéf sněmovny přiznal, že lhal. A zřejmě i porušil zákon

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 4. 2010 16:45
Miloslav Vlček (ČSSD) mimojiné přiznal, že statisíce nosí v papírovém pytlíku
Miloslav Vlček
Miloslav Vlček | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kauza podezřelé dotace, kterou ve sněmovně pomáhal protlačit předseda dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD), míří do vytracena.

Vlček dnes měl na žádost svých spolustraníků předložit důkazy, že se ničím neprovinil. Na tiskové konferenci, kde se ho novináři nesměli na nic ptát, pouze přečetl připravené prohlášení, které neobsahovalo v podstatě žádné nové informace. Snad kromě jediného momentu.

To když se Vlček přiznal, že novinářům lhal, když zapřel známost s podnikatelem Petrem Vrtalem, jehož sdružení spornou dotaci získalo. "Ne vždy jsem reagoval správně - když jsem popřel, že se s panem Vrtalem neznám, a za to se omlouvám," řekl Vlček.

Později dodal, že přece neudělal nic nezákonného.

Prý nevěděl, že porušuje zákon

Podle redaktorů Mf Dnes se však při vracení půjčky v roce 2005 svému asistentovi Zdeňkovi Klapkovi právě takové věci Vlček dopustil - porušil zákon proti praní špinavých peněz. Půjčku milion a sto tisíc korun totiž vrátil "v papírovém pytlíku". Zákon přitom stanoví, že částku nad 15 tisíc eur (tedy zhruba necelých 400 tisíc korun) lze předat jen bankovním převodem.

"Jednal jsem v dobré víře, že se nejedná o žádné porušení zákona," hájí se v tiskovém prohlášení Vlček s tím, že je připraven nést sankce. Hrozí mu za to vysoká pokuta.

Právě se Zdeňkem Klapkou se teď Miloslav Vlček soudí. Říká, že si dalších 2,5 milionu korun, které po něm Klapka požaduje, nepůjčil.

Vlček: Stojí za tím političtí protivníci

Vlček dnes v prohlášení naznačil, že se kauzy na veřejnost dostaly účelově a obvinil z toho své politické oponenty.

"Je pravděpodobné, že akce byla vyvolána Ivanem Langerem," uvedl doslova už v dopise spolustraníkům. Jednu z kauz zveřejnily Hospodářské noviny, druhou Mladá fronta Dnes.

V závěru prohlášení na tiskové konferenci se zavázal, že pokud se prokáže, že dotace pro Vrtalovo sdružení byla skutečně zneužita, požádá vedení strany, aby zvážilo jeho setrvání v ČSSD.

"Znamenalo by to odchod z politiky," upřesnil za mlčícího Vlčka místopředseda strany Milan Urban s tím, že straně bude stačit verdikt ministerstva financí.

Nic závadného

Kauzu s dotací pro svého podivného poradce Petra Vrtala Vlček bagatelizoval už v dopise grémiu.

Nenapsal jednoznačně, že by za dotaci pro Petra Vrtala nelobboval, jen tvrdí, že "neexistuje žádný přímý důkaz" o vztahu mezi žadatelem o dotaci a konkrétním poslancem, že kontrola zatím neskončila a že na spolupráci mezi ním a Vrtalem není nic závadného.

Přečtěte si kompletní dopis Miloslava Vlčka grémiu ČSSD:

"Dopustil jsem se chyby, když jsem na dotaz novinářů, zda se znám s JUDr. Vrtalem odpověděl spíše neurčitě. Nebýt této chyby, pak by celá kauza neměla smysl," tvrdí v dopise Vlček.

Druhou kauzu - soudní spor o půjčce 2,5 milionu Kč, které si údajně půjčil od Zdeňka Klapky - odmítá zcela. Nic si prý nepůjčil a smlouva je podvrh.

Upozorňuje, že v případě půjčky se soud táhne už roky a je třeba počkat na konečný verdikt soudu. Také v druhé kauze - dotace ze státního rozpočtu - doporučuje počkat na závěr šetření ministerstva financí.

Terčem měl být Michal Kraus

Přesvědčuje spolustraníky, že jsou to účelové kauzy, které spojuje osoba novináře MfD Janka Kroupy. A tvrdí, že původně hlavním terčem měl být bývalý poslanec (který znovu kandiduje do sněmovny) Michal Kraus.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek zpočátku kauzu označoval za mediální bublinu, pak ho ale pokáral.

A ministr vnitra Martin Pecina, který teď kandiduje za ČSSD do sněmovny, v televizi prohlásil, že pokud Vlček nepředloží věrohodné důkazy, měl by se stáhnout z kandidátky ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy