Finále voleb: Rozhodnou čtyři obvody

Petr Holub
27. 10. 2006 14:00
Praha - V Sokolově, Domažlicích, Opavě a Ostravě se potvrdí či zpochybní, že Mirek Topolánek je suverénem české politiky. Uvnitř: GRAFIKA, PŘEDPOVEĎ

ODS by neměla mít potíže zopakovat vítězství ve dvanácti obvodech, kde její kandidáti vyhráli už v prvním kole. Svědčí o tom srovnání s tím, jak voliči hlasovali v minulých letech. Dalším argumentem jsou události předvolebního týdne.

Zmíněné čtyři obvody patří mezi těch jednáct, kde se utkají kandidáti ODS a ČSSD. A právě v oněch čtyřech okrscích může ODS získat další senátory navíc - tedy k těm dvanácti, s nimiž by neměla mít problém.

Pro hodnocení voleb je přitom z Paroubkova pohledu rozhodující, jestli v souboji s ODS získá tři, pět, anebo sedm senátorů.

Podobně Topolánek. Kdyby vyhrál alespoň dva z nerozhodných obvodů (a celkem tedy vyhrál proti ČSSD šest soubojů), dosáhne všeho, co potřeboval - tedy většinu ODS v Senátu a většinu v parlamentu.

ZDE SE PODÍVEJTE, KDO SE STANE SENÁTOREM
(článek pak pokračuje pod touto předpovědí)

Předpověď Aktuálně.cz pro západ ČR
Podívejte se, kdo se stane senátorem za Prahu 2, 4, 8 a 14, dále za Domažlice, Teplice, Chomutov, Jablonec n.N., Litoměřice, Mladou Boleslav, Benešov, Rokycany a Sokolov
Předpověď Aktuálně.cz pro východ ČR
Podívejte se, kdo se stane senátorem za Chrudim, Svitavy, Náchod, České Budějovice, Opavu, Ostravu, Karvinou, Zlín, Třebíč, Prostějov, Vsetín, Břeclav, Šumperk, Brno

Potíž velkých stran

Velké strany to mají v druhém kole senátních voleb těžší, naopak získávají středové strany a nezávislí kandidáti. Zatím vždy dokázali oslovit voliče, jejichž hlasy v prvním kole propadly.

Občanští demokraté však letos mají právě tu výhodu, že v jedenácti obvodech stojí proti sociálním demokratům. Přeje jim nižší účast, kterou experti předpokládají i letos.

"Volí se o víkendu před dušičkami," upozorňuje ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann, který očekává účast spíše pod hranicí 33 procent.

Už nejsou "všichni proti ODS"

Podle Herzmanna už také neplatí, že sociálnědemokratičtí kandidáti mohou ve druhém kole využívat pravidla "všichni proti ODS". "To neplatilo už minule," připomíná.

V boji proti ČSSD získali Topolánkovi lidé dostatečný náskok v Praze 4, Litoměřicích, Mladé Boleslavi a Brně. Naopak sociální demokraté by měli udržet vedení v Břeclavi, Prostějově a Havířově.

Ve čtyřech zbylých obvodech (Sokolov, Domažlice, Opava, Ostrava) vyhráli kandidáti ODS jen těsně. Je tradicí, že takové souboje ve druhém kole prohrávají. Změnila se ovšem v roce 2004, kdy sociální demokraty vedl nevýrazný předseda Gross.

Paroubek je pro ODS silnější soupeř, jeho šance však ohrozil útěk Michala Pohanky z poslaneckého klubu. "Voliče Pohankův případ může ovlivnit. Ukazuje první nesoulad v dosud pevném levicovém bloku," míní Herzmann. Například komunisté mohou mít zájem, aby ČSSD oslabila a její kandidáty nepodpořit.

Osm snadných vítězství

Z dalších soubojů ve druhém kole totiž může šéf ODS v klidu počítat s úspěchem v osmi obvodech. Nejsnadnější to bude ve třech, kde občanští demokraté stojí proti komunistům.

KSČM může doufat nejvýš na vítězství v Třebíči, kde její kandidát zaostává za protivníkem z ODS jen o tři procenta.

Proti kandidátům menších a nezávislých stran má ODS dostatečný náskok ve třech pražských obvodech a v Náchodě. Jednou v Českých Budějovicích může uspět i proti lidovcům, kteří své souboje proti velkým stranám obvykle vyhrávají.

Malé strany jen o pozornost

Podle ředitele Herzmanna už první kolo rozhodlo, že malé strany bojují pouze o to, aby nezmizely z očí. Lidovci jsou favority v pěti obvodech, zelení kandidáti zřejmě jen sníží třicetiprocentní náskok ODS ve dvou pražských obvodech.

KDU-ČSL ani Zelení dokonce ani neoslovili voliče varováním, že šestnáct nových senátorů z ODS a ČSSD zajistí těmto stranám ústavní většinu také v horní komoře díky této strategii ovládla Čtyřkoalice v letech 1998 a 2000 Senát.

"Nechtějí se vyčerpat v boji, který nikoho příliš nezajímá. Potřebují konsolidovat své řady a připravit se na předčasné volby do sněmovny," říká Herzmann.

Tak budou vypadat výsledky voleb do Senátu

     

    Právě se děje

    Další zprávy