Exšéf ÚSTR Herman jde do politiky v dresu KDU-ČSL

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 5. 2013 12:45
Zřejmě bude za stranu kandidovat ve sněmovních volbách, věnovat se chce hlavně PR
Bývalý šéf ÚSTR Daniel Herman.
Bývalý šéf ÚSTR Daniel Herman. | Foto: ČTK

Praha - Odvolaný šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman vstupuje do aktivní politiky, stává se členem KDU-ČSL.

Při svém působení v KDU-ČSL se chce Herman věnovat především komunikaci s médii a veřejností. Za stranu zřejmě bude kandidovat ve volbách.

Herman uvedl, že křesťanskodemokratické principy jsou mu nejbližší a že s KDU-ČSL spolupracuje dlouhodobě. V jakých volbách by mohl kandidovat, je podle něj předčasné říkat.

"Na podzim by mohlo být jasněji," dodal Herman. Podle informací ČTK by měl být jedničkou na jihočeské kandidátce do sněmovních voleb. V Hermanově případě půjde o první stranické angažmá.

Bývalý kněz pracoval také jako mluvčí

Vystudovanému teologovi Hermanovi je blízká katolická církev, bývalý kněz v minulosti pracoval jako mluvčí České biskupské konference.

Pro lidovce by zřejmě mohl pracovat až od července, do konce června mu totiž běží výpovědní lhůta v ÚSTR.

Herman řekl, že mu angažmá v politice navrhlo více politických subjektů, mimo jiné ODS. Lidovci Hermana oslovili už v souvislosti s loňskými senátními volbami, Herman ale tehdy kvůli své práci v ÚSTR odmítl.

Hermana odvolala 10. dubna hlavní rada ÚSTR, zvolená levicovým Senátem. Důvodem byla nespokojenost s jeho prací. Novou šéfkou ÚSTR byla jmenována Pavla Foglová.

Kritici Hermanova odvolání se obávají o budoucnost ústavu a nařkli sociální demokracii i radu z úsilí o jeho destabilizaci a pokus ovládnout před budoucí vládou s KSČM archiv komunistických bezpečnostních složek.

Sociální demokracie toto tvrzení ostře odmítá, naopak obvinila z politizace celé věci právě ODS.

KDU-ČSL se Hermana po odvolání zastala. Uvedla, že je nespokojena s aktivitami rady, neboť prý usiluje o likvidaci práce ÚSTR. Podporu Hermanovi vyjádřila také vědecká rada ÚSTR, její členové na protest odstoupili.

KDU-ČSL bývala vládní stranou, v posledních sněmovních volbách se ale do dolní komory nedostala. Má zastoupení v Senátu.

 

Právě se děje

Další zprávy