Exposlanec Wolf nemusel vrátit podezřelé miliony

ČTK ČTK
7. 6. 2011 7:28
Soud s Wolfem začne v Ostravě ve středu
Exposlanec Wolf a tehdejší premiér Topolánek.
Exposlanec Wolf a tehdejší premiér Topolánek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalému poslanci za ČSSD Petru Wolfovi se  v roce 2008 vyplatilo, když ´dezertoval´ od sociální demokracie do vládního tábora, kde loajálně hlasoval s kabinetem Mirka Topolánka.

Wolfova firma UT 2002 nemusela vrátit mnohamilionovou dotaci, kterou podle úřadů zneužila. Vyplývá to ze spisu, který leží na ostravském soudu. Ten má líčení s Wolfem obžalovaným z dotačního podvodu zahájit ve středu.

O vývoji kauzi exposlance Wolfa informovala Mf Dnes.

Vrcholní politici byli u výslechu

Podle deníku se dosud se nevědělo, že policie kvůli kauze vyslýchala i nejvyšší představitele bývalé vlády - premiéra Topolánka a vicepremiéra Martina Bursíka ze Strany zelených. Vyšetřovatelům se podle MfD nezdály kroky Bursíkova ministerstva životního prostředí.

To zpočátku postupovalo proti poslancově firmě tvrdě - vypovědělo smlouvu na dotaci a poslalo na něj finanční úřad, který měl vyměřit, kolik milionů musí vrátit. Jenže poté, co poslanec přeběhl a podržel vládu, s ním ministerstvo za souhlasu Bursíka uzavřelo dohodu o narovnání, v níž se úřad vzdal nároků na vrácení peněz.

Podle ministerstva doporučily uzavření dohody s Wolfem právní posudky. Poslanec totiž vypovězení smlouvy neuznával. Finanční úřad nakonec firmě nevyměřil žádnou pokutu.

Obviněn Wolf i jeho manželka

Případ exposlance Wolfa začne soud projednávat ve středu. Policie Wolfa obvinila předloni v listopadu poté, co jej k trestnímu stíhání vydala sněmovna. Viní ho ze dvou různých skutků.

"V prvním jde o úvěrový podvod dílem dokonaný a dílem nedokonaný a ve druhém o zkreslování údajů o stavu hospodaření a porušování autorského práva," řekl tehdy státní zástupce Dušan Táborský. Wolfovi hrozí pět až 12 let vězení. Wolf se stíháním nesouhlasí, podle něj je kauza politicky motivována.

Podle policistů ale Wolf zneužil několikamilionové státní dotace prostřednictvím své firmy UT 2002. Část ze státních peněz od ministerstva životního prostředí údajně použil k jiným než k určeným účelům. Později ale média přišla s tím, že Wolf už s ministerstvem uzavřel dohodu o narovnání a finančně se s úřadem vypořádal.

Kvůli stejnému skutku policie v únoru obvinila i Wolfovu manželku, a to pro nový trestný čin dotační podvod.

 

Právě se děje

Další zprávy