Experti otevřeli diskusi: Jak si zaplatíme zdraví?

Zdeněk Mihalco
1. 10. 2007 12:14
Startuje veřejná diskuse o budoucnosti zdravotnictví

Praha - Tým expertů, kteří hledají cesty, jak v budoucnu zaplatit zdravotnický systém, dnes spustil měsíční veřejnou diskusi o českém zdravotnictví.

Experti vytvořili třicet základních diskusních okruhů,  většina z nich se zabývá právě otázkou, jak zdravotnictví finacovat.

"To je hlavní úkol našeho týmu," řekl koordinátor projektu Ondřej Mátl.

Diskutovat se bude na internetové síti. (Připojit se k debatě můžete  ZDE).

Plýtvání a nedostatečná prevence

Zároveň se začátkem diskuse zveřejnil expertní tým přehled faktů a statistik o českém zdravotnictví. Třicetistránkový dokument shrnuje základní problémy  jako jsou zneužívání systému (Češi chodí nejčastěji k lékaři v EU a spotřebují nejvíce léků) či korupce.

"Varovným signálem například je, že v Česku je v porovnání s ostatními evropskými zeměmi velice vysoká spotřeba alkoholu, tabáku a některých drog nebo že se místní lidé nezdravě stravují. To jsou věcí, ve které můžeme udělat velký krok kupředu," řekl Ondřej Mátl.

Kompletní přehled statistik o českém zdravotnictví najdete ZDE.

Ondřej Mátl upozorňuje, že zveřejněný přehled není zprávou o stavu českého zdravotnictví. Takový dokument hodlají koordinátoři projektu zveřejnit na základě podnětů v právě započatých odborných a veřejných diskusích.

Podrobná zpráva o stavu a vývoji zdravotnictví by měla být hotova na konci tohoto roku. Na základě jejích závěrů budou experti hledat řešení největších problémů systému.

Experti řeší financování systému

Diskuse o zdravotnictví je součástí projektu takzvaného Kulatého stolu zdravotnických expertů, který zoorganizoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

V týmu jsou lékaři, ekonomové i zástupci politických stran s výjimkou sociální demokracie, která účast v týmu odmítá.

Přečtěte si: Až nám bude osmdesát. Kdo se o nás postará

"Stále se snažíme se sociálními demokraty jednat a zdůrazňovat, že jde o diskusi odborníků, nikoliv politickou diskusi. Chci, aby se voliči sociální demokracie prostřednictvím politiků této diskuse účastnili," řekl kordinátor Mátl.

 

Právě se děje

Další zprávy