Expert ČSSD on-line o úskalích vládní reformy

Red Dom
16. 5. 2007 15:37
Na otázky odpovídal exministr Jiří Havel
Jiří Havel při on-line rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Jiří Havel při on-line rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud vláda reformy prosadí, klesnou reálné příjmy například učitelům a naopak nominální mzda předsedy vlády se zvedne o deset tisíc.

Takto negativně hodnotí záměry Topolánkova kabinetu ekonomický expert sociální demokracie Jiří Havel.

Havel byl od 14 hodin hostem on-line rozhovoru deníku Aktuálně.cz.

Reforma je prý jen pro bohaté, bude znamenat zdražení základních potřeb, jako jsou potraviny, léky, teplá voda. Vyšší budou podle něj i ceny bytů a hypoték.

_____________________________________________________________________________________

Jiří Havel je jedním z Blogerů Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si texty nejen o ekonomické reformě ZDE 

_____________________________________________________________________________________

Jiří Havel při online rozhovoru
Jiří Havel při online rozhovoru | Foto: Ondřej Besperát

Podle bývalého vicepremiéra a stínového ministra školství je navíc snaha snížit daně v Česku úplně zbytečná. Už tak máme nižší složenou daňovou kvótu, než je průměr EU.

Kdo nakonec reformu zaplatí? Jak by vypadal podobný text z pera ČSSD? Je státní dluh problém? Je třeba ho snižovat? Co říká na poplatky ve zdravotnictví?

Čtěte odpovědi Jiřího Havla:

Odpovězeno: 16. 05. | 14:01Autor: IN

Otázka: Proč ČSSD vždy podporovala hlavně lenochy?

Jiří Havel: ČSSD je stranou práce. Zahálčivou třídu podporují úplně jiné strany. Podpora lidí práce je historické dědictví evropských sociálně demokratických stran. Naší zásadou je, že práce se musí vyplatit a lenost musí bolet.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:04Autor: ego

Otázka: Vážený pane, souhlasí téměř se vším, co říkáte, ale jak chce prosadit ČSSD svoje vize, když se za ČSSD do Parlamentu vždy dostanou kariéristi typu Pohanky. To musíte vyhrát volby s velkým náskokem, v čož moc nevěřím.

Jiří Havel: Někdo tvrdí, že jsme uvnitř strany příliš demokratičtí. Ale na demokracii nelze rezignovat. Větší pozornost výběru našich zástupců je namístě. Věřím, že uspějeme.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:08Autor: Pavel Slováček

Otázka: Četl jsem Váš včerejší blog příspěvek Sobotka vs Topolánek. Musí to být docela schizofrenie snažit se za každou cenu být politicky v konfrontaci s ODS a na druhou stranu být docent ekonomie. Takové argumenty silně sráží Vaši profesní odbornost v očích všech kdo tomu trochu rozumí.Máte to za potřebí?

Jiří Havel: Mou profesní hrdostí je to, že nikdy nepoužiji jiný údaj než z oficiálních materiálů a statistik. Pokud se někdo zabývá hospodářskou politikou, musí mít praxi. Pokud chirurgii přednáší někdo, kdo neoperuje, nemá to smysl. Profesorem ekonomie je například Romano Prodi. Nezdá se mi, že by politickým angažmá ztratil odbornost. Naopak.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:09Autor: anka

Otázka: Kdo vystřídá Jiřího Paroubka v čele ČSSD? David Rath? Co byste takové změně říkal? Je David Rath správný typ na vůdcovství v sociální demokracii?

Jiří Havel: Nemyslím, že střídání stráží je v ČSSD otázkou dne. Ale jsem rád, že dnes máme na tuto případnou eventualitu dost dobrých kandidátů.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:13Autor: Mirek

Otázka: Vyjmenujte, prosím pět zásadních důvodů, proč je třeba odmítnout vládní refomru veřejných financí... A pak napište, jak by stejné body vyřešila sociální demokracie (v koalici s lidovci a zelenými!). Díky, hezký den.

Jiří Havel: Nepřijatelná je rovná daň, zvýšení DPH, plošná redukce příjmů nejchudších, snížení DPPO, restrikce školství. Naše daňová progrese je v evropském srovnání nízká, stejně jako DPPO, školství se musí rozvíjet a sociální podpora musí být adresná. Pokud nesnížíme příjmy rozpočtu, lze tyto potřeby pokrýt a zároveň snížit deficit.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:16Autor: Jindra

Otázka: Dobrý den, můj muž je podnikatel a proto se velmi zajímá, zda propagované reg.pokladny budou zrušeny nebo ne. Děkuji za odpověď

Jiří Havel: V současnosti na nich plošně netrváme. Jinak větší podnikatelé je většinou dávno mají, jde o menší jednotky. Ale u trhovců, kteří obchodují s černým zbožím bych se přimlouval, aby tu registrační pokladnu mohl uložit finanční úřad jako nápravné opatření v případě zjištěných prohřešků.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:19Autor: kvakous

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda v souvislosti s reformou bude také reforma soustavy finančních úřadů. Z praxe je zřejmé, že nemají jednotné metodické vedení - různé vedení jednotlivých finančních ředitelství. Děkuji za odpověď. M.D.

Jiří Havel: V programu sociální demokracie je rozšíření editační povinnosti, tedy pozitivní řešení vašeho problému. To je snad věc, na které bychom se s vládou mohli nějak shodnout. Výklad zákona by měl být stejný a neměl by být negativním překvapením až po několika letech. Na to si poplatník právem stěžuje.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:24Autor: Karel

Otázka: Dobrý den,co si myslíte o jednotné daňové sazbě 15 %? Dle mého názoru chudí zůstanou chudí a bohatí budou ještě bohatší. Nebo ne?

Jiří Havel: Říkáte to přesně. My si myslíme, že bohatší by měli být všichni. Pracující, podnikatelé, důchodci a ti kdo opravdu mají zdravotní nebo jiný malér. Chceme ovšem přitvrdit dále tam, kde náš systém lidé zneužívají, ať už neplatí daně nebo zneužívají dávky.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:27Autor: PL

Otázka: jaký smysl má podle Vás zavedení poplatků u lékaře, není to jen snaha ministra přilepšit lékařům na úkor pacientů a zachovat klid v lékařské lobby?

Jiří Havel: Ani podle lékařů to valný smysl nemá. Řada specialistů se bude bát peníze vybírat, aby jim neutekli pacienti ke konkurenci. Já bych raději, aby má lékařka mne pořádně vyšetřila místo toho, aby počítala pětikoruny.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:33Autor: D.

Otázka: Vážený pane docente,
Keynes schodky obhajoval v situaci nedostatečné efektivní poptávky. Ale to není dnešní situace. Souhlasíte tedy, že reforma veřejných financí je nutná? Jaká je vaše konkrétní představa řešení deficitů? Kde tkví dle Vašeho názoru ekonoma HLAVNÍ problém-příjmová nebo výdajová s.?

Jiří Havel: On obecně je schodek dán tím, že politici chtějí vypadat pěkně, takže snižují daně a zároveň zvyšují výdaje. Kdybychom měli daně na úrovni průměru EU byl by náš rozpočet v přebytku. Tím nevolám po zvyšování daní... Jinak ani ODS se nechce schodku zcela vzdát, protože ví, že jsme investičně dosud málo vybavení na to, abychom obstáli v konkurenci. Snížení deficitu o potřebných 30 - 60 miliard není tak velký problém, zejména za trvajícího růstu, chce to trochu odvahy k úsporám a šlápnutí na paty těm, kdo v daních švindlují. Vláda však ztrácí dalších 60 miliard snížením daní, tím chytá kočku za ocas a není schopna uspět bez drastických kroků.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:36Autor: Jindřich

Otázka: Proč platí každý občan na chod malého
obecního úřadu kolem 1000,-Kč když stejně takové úřady nemají žádné pravomoce /stavební,sociál,trestní a pod/.Na nějaké dotace z EU pro malý početobčanů nedosáhnou. Nelze je spojit ve větší celky a tak ušetřit?

Jiří Havel: Naše zásada je, že o spojení by měli rozhodnout sami občané. Někdy tak rozhodují a jindy se chtějí oddělit. Jsem ten poslední, kdy by chtěl potlačovat svobodu. Mne totiž učili, že má být dikratura proletariátu, což se ale prakticky nějak neosvědčilo... Nerad bych to teď vystřídal diktaturou administrativy.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:37Autor: Jindřich

Otázka: Proč platí každý občan na chod malého
obecního úřadu kolem 1000,-Kč když stejně takové úřady nemají žádné pravomoce /stavební,sociál,trestní a pod/.Na nějaké dotace z EU pro malý početobčanů nedosáhnou. Nelze je spojit ve větší celky a tak ušetřit?

Jiří Havel: Pro dotace z EU se obce běžně spojují. Jinak to nejde.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:41Autor: Jan z Plzne

Otázka: Preji dobry den,
souhlasite s principy liberalniho trhu jak o nich mluvi Adam Smith v jeho Bohatstvi narodu? Pokud by byla ekonomika staticka, mate pravdu ze by si polepsili bohati. Pokud vsak uznate principy rustu bohatstvi naroda, pomuze liberalnejsi prostredi uplne vsem. Souhlasite?

Jiří Havel: Milý Jene, Smith je můj oblíbený autor. Jenže ona existuje moderní ekonometrie a ta měří a modeluje. Polovině ekonometrů vychází, že snížení dílčí daní nemá na výkon žádný vliv, a druhá polovina dospěla k názoru, že nějaký vliv je, ale je vcelku zanedbatelný. Snížení daní o deset procent se projeví nejvýš procentním růstem ekonomiky. Tudy cesta nevede, daně musí být mezinárodně schopné konkurence, to ano, ale snižování samo o sobě je irelevantní.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:42Autor: Kutululuu

Otázka: Dobrý den,
chtěl bych se jen zeptat jestli na sobě pozorujete nějaké změny (vnitřní, vnější) od doby co jste vstoupil do politiky :)? Děkuji

Jiří Havel: Celý život hloupnu. Od vstupu do politiky se tento proces určitě nezastavil.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:47Autor: Jirka

Otázka: Osobně reformu podporuji a chci se Vás zeptat zda se vám zdá spravedlivé aby mi z mé hrubé mzdy 100tis. měsíčně přišlo na účet cca 63tis. tj. přímé odvody tvoří cca 40%? Kolik by podle V8s bylo adekvátní zdanění takovéhoto příjmu?

Jiří Havel: Ve skutečnosti by vám mělo přijít ještě méně, protože se platí odvody také zaměstnavatelem. Naše daně včetně odvodů jsou výrazně nižší než evropský průměr, přičemž o zdanění práce to už neplatí. To je podobné jako v Německu, Rakousku a Polsku. Pokud prosadíte, aby byly víc zdaněny firmy, mohou více klesnout individuální daně. Ale slavný liberální ekonom Ricardo prosazoval nízké daně pro podnikání (protože pak vydělají všichni) a my ho rádi posloucháme.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:49Autor: radek

Otázka: jaký má smysl zebrat podle nového zákoníku o hmotném zabezpečení poctivím lidem kteří chtějí pracovat a třiroky nemohou sehnat zaměstnání bydlí s rodinou doma a jakto mají dělat když na to nedostávají peníze mají telefonovat a psát dopisy a jezdit na černo z ucházkou k zaměstnavateli za darmo ?

Jiří Havel: Neznám konkrétní případ. Ale nabídka práce je nyní vysoká, řada podnikatelů si hodně stěžuje, že nemůže sehnat pracovníky. Snad to pomůže i ve vašem případě.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:54Autor: Gorash

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, proč tak tvrdohlavě popíráte efekt, o kterém ví každý člověk, který není hluchý a slepý. Tvrdíte neustále dokolečka, že snížení daní nemůže přinést státu vyšší výběry, přitom nejen na Slovensku přesně tento efekt nastal. Proč neustále popíráte zjevná fakta?

Jiří Havel: Nepopírám. I Pavel Kohout poctivě napsal, že rozvoj Slovenska nelze připisovat reformě, slovenský růst má úplně stejné fundamentální charakteristiky jako český. Reformní efekt nastává až po několika letech, což slovenská data nepotvrzují. Absolutní rozdíl mezi Slovenskem a ČR se zmenšuje minimálně, podívejte se do statistik EU. Protože Slováci mají výrazně nižší základ, mají kam růst, a také vypadá jejich růst nominálně dramatičtěji. My také užíváme přísnější statistiku. Jinak není důvod, aby Slovensko mělo jiný výkon než ČR, dnešní rozdíl je 25 %.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:55Autor: veverka

Otázka: Prosím, co Vás nutí se ztrapňovat ve prospěch ČSSD?

Jiří Havel: Řada mých bývalých kolegů se stala fámuly Václava Klause. Myslíte, že jsou na tom lépe?

Odpovězeno: 16. 05. | 14:57Autor: Dan

Otázka: Za socíku nebo za kapitalistů, člověk se musí nějak živit, že ano?

Jiří Havel: Člověk je smrtelný, práce je věčná. Ten Wolker to napsal jasně.

Odpovězeno: 16. 05. | 14:59Autor: JOSEF.OREL

Otázka: Myslíte si,že Topolák jel na Vysočinu zkontrolovat pouze rozšíření kůrovce v místních lesích a nebo se naivně domníval,že získá od Miloše kompromitující materiály pro další přeběhlickou firmu,která by podpořila magorreformu ptákovlády?Děkuji za Váš názor.

Jiří Havel: Pokud vím, pánové se věnovali zkoumání slivovice. Ale spíš chtěl Topolánek vystrašit Tlustého... Že ho zas tak nutně nepotřebuje.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:01Autor: Soor

Otázka: Vážený p. Havle. Mám takový dojem, že by jste se měli na ODS vykašlat, ať se v těch svých pitomostech dokonale vykoupou. Divím se ale "televizním ekonomům", že do dneška těm hloupostem fandí. Myslíte si že těch pár šupů co jim dá rovná daň jim stojí zato? Myslíte, že ODS vydrží "do švestek"?

Jiří Havel: No do švestek vydrží. Ničí mne ale představa, že zase pak budeme npravovat ty škody. Vzhledem k tomu, že jsem po nich už jednou přebíral fekálie v bankovním sektoru, nerad bych tuto životní zkušenost opakoval.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:06Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den, když reformu, tak proč nevezmete peníze církvím. V převážné většině jsem ateisté. Tak ať si kněze z navýšných daní platí věřící.Opravy kostelů ať si platí též ze svého a ne 70% stát a 30% věřící. Děkuji za odpověď.

Jiří Havel: Víte, ty kostely jsou naším kulturním dědictvím. V jednom z těch vesnických kostelů moji předkové absolvovali své svatby a pohřby tři sta let. Já jsem tam pokřtěn. Náš hrob je vedle vchodu. Je tam déle než ten kostel. Jsem taky ateista, ale jsem rád, že stát na kostel přidá. A rád dám i něco z vlastní kapsy.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:10Autor: Pavel

Otázka: Romové se mají lepší než češi nemusí pracovat a stát jim nasipe z našich daní 40 000 kč . Vidím staré pořekadlo pečení holubi zadarmo lítají do pusy. Tak se chová stát k lidem kteří nechtějí pracovat.Na to se by měl stát více zaměřit aby romové pracovali ne?

Jiří Havel: Není to otázka jen na Romy, jsou i jiné vrstvy málo motivovatných obyvatel a jsou i pracovití Romové. Víte, část romského obyvatelstva neunesla svobodu, kterou jim dal listopad. Pomoci může jen trpělivá práce, tvrdá hesla jsou kontraproduktivní. Evropskou bolestí je to, že raději rozdáváme peníze, než bychom s lidmi pracovali. Peníze toho ale moc neřeší...

Odpovězeno: 16. 05. | 15:11Autor: ivana

Otázka: Bude vláda zvýhodňovat rodiny s dětmi, kde oba rodiče pracují, anebo se na rodinu s dětmi bude dívat jako na přežitek staré doby? Bude mít rodina, která se AKTIVNĚ stará o své zdraví a přitom nečerpá zdravotní péči výhodu za tuto svojí snahu?

Jiří Havel: V našem programu podpora rodin s dětmi je, u současné vlády si tím nejsem jist. Hesla tam samozřejmě mají, ale chybí mi obsah.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:14Autor: Soor

Otázka: A ještě něco. Myslíte si, že tento národ se někdy poučí? Copak první vláda ODS nebyla poučením dostatečným ? Nebo to české, "starého psa novým kouskům nenaučíš", už neplatí?

Jiří Havel: Ono je dobře, že politická konkurence je. Kdyby nebyla, zhloupli bychom. A kdyby naše konkurence byla chytřejší, byli bychom chytřejší i my. Je smutné se na ODS teď dívat. Kdybychom byli poraženi slušnou pravicovou stranou západoevropského střihu, nebylo by tak zle.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:18Autor: kuba

Otázka: práce se musí vyplatit a lenost bolet?? proč je tedy tolik lidí spokojeno s dnešním soc. systémem??? Je hrůza, že línej lempl dostane z podpory okolo 6-7 tisíc a pracující uklízečka po všech možnejch daních získá 7-8 tisíc... voliči ČSSD jsou většinou nevzdělaní lidé s nižšími příjmy...

Jiří Havel: Nezaměstnanost je nyní podle mezinárodních statistik 6,1 %. To je hodně malé číslo a jsme vzdáleni jen málo od přirozené hranice, která je někde kolem 5 %. Člověk, který nehledá aktivně práci, je už nyní penalizován a úřady dostaly od letošního roku ještě účinnější nástroje. Problém je v tom, že nikdo nechce udat souseda... Ruku na srdce: Kolik jste těch "lemplů" práskl?

Odpovězeno: 16. 05. | 15:22Autor: gogo 007

Otázka: Myslíte si, že by se dluhy měli platit?
A myslíte si, že by to mělo být i se státním dluhem?

Jiří Havel: To byla odpověď na jinou otázku, ta zněla, kdy splatí stát dluh. Na to ekonom odpoví, že nikdy, protože všechny státy hospodaří se stálým dluhem. Žádný stát v Evropě svůj dluh dosud nesplatil a nevím o nějakém, který by to chtěl udělat. Ale každý dluh se spláci. Často se ale nahrazuje jiným dluhem. V podnikovém hospodářství je to úplně stejné. Zkuste poradit v Mladé Boleslavi, aby hospodařili bez dluhů. A nabidnou vám svěrací kazajku...

Odpovězeno: 16. 05. | 15:26Autor: Michal

Otázka: Proč ČSSD pouze vše kritizuje a sama za 8 let vlády dokázala pouze zvednout sociální dávky příživníkům. O důchodové reformě již hovořil premiér Zeman a skutek utek.

Jiří Havel: ČSSD provedla nejvyšší snížení daňových sazeb právnických a fyzických osob v novodobé historii země. Zvládla transformaci a privatizaci bankovního sektoru a naše sociální platby zůstaly jedněmi z nejmenších v Evropě. Zkuste se podívat do mezinárodních srovnání, je to ukázňující. Změnil se i věk odchodu do důchodu a důchodový účet je v přebytku.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:27Autor: pavel

Otázka: kdo je Vas oblibeny
a) politik
b) ekonom
c) spisovatel
Diky a hezky den

Jiří Havel: Tony Blair, Milan Sojka, Boris Vian

Odpovězeno: 16. 05. | 15:29Autor: diktatura

Otázka: Nesouhlasím s vámi, je mi líto, že v ČR je ještě spousta hloupejch lidí, kteří radši než na sebe spoléhají na sociální stát, který je více než štědrý, i když ríká, jak strašně podporuje pracující... snižte dávky!!!! a bude líp, uvidíte.. medem motivovat dlouhodobě nelze...

Jiří Havel: Evropský průměr sociálních nákladů je 28 % HDP. Náš podíl je asi 20 % HDP. Ve vaší otázce něco nehraje... Drtivá většina z těch nákladů jsou penze a zdravotnictví.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:29Autor: Petr

Otázka: Jaké výhody přinese Topolánkova reforma důchodcům a rodinám s dětmi? Ať počítám jak počítám, vždycky vychází mínus. Myslíte si, že v ODS mají jinou násobilku, a tak vypočítalí, že na tom všichni vydělají?

Jiří Havel: Počítáte správně. Pan Topolánek řekl, že už dostali dost.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:30Autor: pepik

Otázka: Proč všechny strany nominují do vlády řadu hlupáků, kteří dělají zmatky a nepořádek? I když to, co nyní předvádí ODS nemá konkurenci.

Jiří Havel: Bůh stvořil člověka k obrazu svému. Kdo stvořil politiky?

Odpovězeno: 16. 05. | 15:31Autor: Jiří Franc

Otázka: Co z uveřejněných návrhů vládní reformy byste jednoznačně podpořil? Děkuji

Jiří Havel: Stropy na sociální pojištění pro zaměstnance jsem loni navrhoval sám, nyní je navrhuje kolega Sobotka. Zjednodušení daní má naši prioritu.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:32Autor: Miroslav Hrubec

Otázka: Proč vláda soc. demokratů v rámci boje s nehospodárností a nezodpovědným nakládání s veřejnými prostředky v komunálních samosprávách nepřijala zákon, který by každému občanu té, které oblasti dal v tomto smyslu aktivní procesní legitimaci?

Jiří Havel: Každý občan by to komplikoval, ale co takhle NKÚ? Ale ODS se do toho nechce.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:34Autor: jan suchý

Otázka: jednoduchá otázka: je správné zvýšit diferencovanost výše příjmů podle pracovního zařazení a když ano, má to být podle situace na trhu práce nebo to má být řízeno státem?

Jiří Havel: Diferencovanost příjmů v první řadě určuje trh, ale závisí to na kultuře země. Naše mzdová diferenciace je dnes už vyšší než ve Skandinávii a blíží se Německu a Rakousku. Nejvyšší je v Portugalsku, ale výkony této ekonomiky jsou velmi mdlé...

Odpovězeno: 16. 05. | 15:34Autor: církev

Otázka: souhlasím s tím, že věřící si mají platit "svoji víru"... já do kostela nepáchnu za celej život a mám platit na to, že hloupí lidé věří v boha???

Jiří Havel: Einstein v Boha věřil.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:35Autor: Já

Otázka: Proč ČSSD za osm let neomezené vlády
neudělala reformy sama? Z vychytralosti?

Jiří Havel: Udělala dlouhou řadu reforem. Viz výše.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:36Autor: kuk

Otázka: Vážený p. Docente. Myslíte si že někteří, kteří Vám pokládají otázky jako by jste byl nyní ve vládě jsou normální? Myslíte si, že je Chocholoušek schopný zvládnout takový nával?

Jiří Havel: Beru to jako trénink. Chocholoušek mi ho doporučil.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:36Autor: kuba

Otázka: a až Rath vystřídá Paroubka, budete mít ještě drzejšího a úlisnějšího hajzla, aby mohl vystřídat Ratha??? "Ty jsi Rath" už pomalu zlidovělo a je to jednou z nejhorších možných nadávek.. :-)

Jiří Havel: Děkuji, že máte názor.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:37Autor: pavel

Otázka: Jeste jedna otazka. Zajimal by mne Vas odborny nazor na to, ze Slovaci i pan Tlusty nazyvaji rovnou dani dan, kde je stejne asi 30 ruznych odpoctu. Nevite o nejake studii (nejlepe nepoliticke), ktera ukazuje, pro ktere skupiny vychazi "rovna" dan nizsi nez pro ostatni? Diky

Jiří Havel: Nepolitické studie se hledají těžko. Zkuste Světovou banku a CEU.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:39Autor: atom

Otázka: Dobrý den, rád bych se zeptal, proč se v době růstu ekonomiky nesplácí státní dluh?

Jiří Havel: Chcete se zeptat proč roste dluh. To se zeptejte všech politiků na světě. Stejně Angely Merkel, Sarkozyho, Blaira nebo Prodiho. Protože se udržuje jen konstatní poměr dluhu vůči HDP, v tom se politika změnila od Keynesových dob. Tento poměr se v ČR čtyři roky nemění.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:40Autor: Pavel

Otázka: Proč ČSSD nevyužila pro reformy svých dvou volebních období? Pravděpodobně se svých voličů bojí více, než ji záleží na budoucnosti země...

Jiří Havel: Udělala víc reforem než jiné vlády. Ale asi je dělala dobře, takže jste si jich nevšiml. Tak to má být.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:41Autor: dědek

Otázka: Proč všechny návrhy integrované do "ekonomické reformy" bezprostředně postihují slabší vrstvy spoluobčanů - míním např. důchodce,těžce nemocné a pod.?
Není na místě konkrétní diferenciace? Např. onkologický pacient přece nic nezneužívá , byl pouze donucen využít svoji celoživotní zdravotní pojistk

Jiří Havel: Protože to je nejjednodušší. Jinak máte pravdu.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:42Autor: josef

Otázka: Myslím, že každý bussiness včetně řízení ministestev a i státu je jednoduchý, když známe podstatu funkce a nastavíme řádně systém. Proč takto nikdo a nikdy neřešil svůj resort, mimo částečného pokusu, bohužel krátkého, pana Ratha? Místo pohledu shora se začíná s řešením prkotin.

Jiří Havel: Ona je veřejná funkce trochu jiná než řízení podniku. Tam musíte zhodnotit kapitál, tady o tom ještě musíte přesvědčit lidi.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:43Autor: Jan

Otázka: Volici CSSD jsou v prumeru starsi. Je mezi nimi vice nezamestnanych, vice duchodcu, maji v prumeru nizsi vzdelani. To jsou oficialni data STEMu. Kdy konecne priznate, ze nejste stranou pracujicich, ale stranou nepracujicich?

Jiří Havel: Promiňte, ale podle stejného výzkumu nás volí nejvíc zaměstnanců. Něco jste asi přehlédl.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:44Autor: kuba

Otázka: Jak může docent ekonomie souhlasit s levicovým viděním světa... to mi nejde na rozum

Jiří Havel: Zeptejte se třeba Stiglitze nebo nebožtíka Tobina. Ti za to dostali Nobelovu cenu.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:44Autor: neo

Otázka: ČSSD je stranou práce. Zahálčivou třídu podporují úplně jiné strany.

Tohle jste odpověděl,já tomu moc nevěřím všechny politické strany tedy i vaše se na tomto podílela vy jste sociální když si člověk projde rozpočet min. soc. věcí za vaší vlády měl stoupající tendenci bez radikálních škrtů.

Jiří Havel: A co je špatného na tom, že postižení mají lepší péči?

Odpovězeno: 16. 05. | 15:45Autor: Zdeněk L.

Otázka: Dobrý den. Co si myslíte o tom, že příští rok se mají platy státních zaměstnanců "zvýšit" o pouhých 1,5 procenta? Proč mají státní dluh smazávat lidé, kteří jsou nejpoctivější plátci daní? Děkuji za odpověď.

Jiří Havel: Poprvé od roku 98 klesne reálná mzda v sektoru. V roce 98 taky vládla ODS.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:48Autor: Radek S.

Otázka: Které strany podporují "zahálčivou třídu"? Já měl za to, že to vždy byla a bude ČSSD. Proč tedy "tvrdou" práci u nás dělají lidé z východu a naši nemakačenka sedí doma u televize, berou dávky a žijí spokojený život?

Jiří Havel: Termín zahálčivá třída je technický název. Podpora těch, kdo pracují je jedna věc, podpora těch, kdo nepracují a žijí ze stříhání kupónů je věc druhá. Jinak, zkuste si sednout k naší televizi a dávat se na ni. Je to ten nejhorší trest, který si dokážu představit.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:48Autor: kuk

Otázka: A ještě něco. Myslíte si, že p. Topolánek samou pýchou, že je premiér se nerozteče? Na poslední tiskovce mě totiž připoměl Musoliniho na balkoně. A jaká trousil "moudra" na vrub EU?!

Jiří Havel: Bohužel v EU díky tomu ztrácíme respekt. A to stojí peníze.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:50Autor: petr

Otázka: Jste proti snížení daní "bohatým", což jsou v drtivé většině vysoce vzdělaní a kvalif.lidé.Na druhé straně tvrdíte,že chcete ekonomiku založenou na vzdělání.Klíčovým slovem v každé ekonomice však je MOTIVACE.Cítím ve vašem odporu k daňové reformě populismus, holt těch chudých voličů je většina.

Jiří Havel: Je tak nepochopitelné, že nechci snížit daně sám sobě a myslím na druhé, kteří jsou na tom hůř? Co je na tom populistického? Zkuste přežít za minimální mzdu! Slovo motivace je jinak základním pojmem moderních levicových programů, v tom bychom se shodli.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:51Autor: ata

Otázka: Jaká by byla Vaše ekonomická reforma- její body?

Jiří Havel: Vyhledejte prosím na serveru ČSSD. Patřím k autorům.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:52Autor: ata

Otázka: Co snížit platy parlamentu a senátu, třeba jen ty co si nechtěně před 2 roky přidali.

Jiří Havel: Nejsem senátor ani poslanec. Bohužel o tom ani nerozhoduji.

Odpovězeno: 16. 05. | 15:53Autor: Pierre

Otázka: Dobrý den pane Havle,nebylo by lépe zvednout zdravotní daň o potřebné procento všem, tedy i" prozatím zdravím lidem"než jen těm,kterým Pánbůch zdraví nedopřál?Topolánkova tlupa chce nemocné ještě za to fackovat.A protože někteří z nás kradou,tak dají pokutu nám všem.Souhlasil bych i -100Kč na důch

Jiří Havel: Účet nemocenské je v přebytku. Proč se reformou bere nemocným, opravdu nevím.

 

Právě se děje

Další zprávy