Evropa stvrdí eurosmlouvu, Nečas počká "za dveřmi"

Tereza Šídlová
1. 3. 2012 18:02
K podpisu dojde v pátek ráno, hledala se pro něj speciální zasedací místnost na Radě EU
Premiér Petr Nečas.
Premiér Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Je to ten typ situace, při které se zapotí i zkušení diplomati. Dvacet pět členů klubu podepisuje smlouvu, zbylí dva - Česko a Británie - stojí mimo.

Zatímco většina unijních zemí bude v pátek ráno v Bruselu svým podpisem pod novou smlouvou slibovat ukázněnost ve svých rozpočtech, šéf české vlády bude pravděpodobně muset čekat na jednání celé sedmadvacítky někde v útrobách sídla Rady EU.

Unijní partnery čeká zatím jednorázové "odloučení od stolu". Kvůli podpisu se v sídle Rady EU hledal nový jednací sál, který by tento nesoulad příliš nezvýrazňoval. 

Patnáct minut na podpis

Premiér Petr Nečas do Bruselu dokonce odjížděl s nejistotou, jak podpis smlouvy proběhne.

"V této chvíli ještě nejsou známy podrobnosti podpisového ceremoniálu, včetně toho, zda proběhne i za účasti nesmluvních stran," stojí ve vládním mandátu pro premiéra na summitu.

Instrukce k podpisu pravděpodobně dostali jen signatáři smlouvy. A premiér Petr Nečas ve středu v Praze potvrdil, že si své NE rozpočtové unii nerozmyslel.

Ceremonie proběhne podle oficiálního programu summitu v pátek brzy ráno, ještě předtím, než se sejdou lídři Evropské unie k předpřipravenému jednání vrcholného orgánu EU, Evropské rady.

A průběh má podle všeho co nejméně rozviřovat fakt, že se unie kvůli paktu rozdělila na dvě skupiny. Podpis by neměl zabrat déle než patnáct minut.

Kam se signatáři

Ceremonie má začít v 9 hodin ráno. Zřejmě nejcitlivějším otazníkem bylo, kam slavnostní podepisování smlouvy umístit.

Sídlo Rady EU, bruselský palác Justus Lipsius, má zvláštní zasedací místnost pro jednání sedmadvacítky, kde se pravidelně scházejí evropští premiéři a prezidenti.

Pokud by ale podpis proběhl tam, dvě prázdné židle patřící Nečasovi a britskému premiérovi Davidu Cameronovi by na slavnostních fotografiích bily do očí. Situace by byla nedůstojná i pro česko-britský tandem, musel by podpisu jen nečinně přihlížet.

Unie proto podle informací Aktuálně.cz zvolila jinou cestu: pro podpis bude nachystaná jiná místnost, kde se sejdou hlavy států a vlád pravděpodobných pětadvaceti signatářů, kteří postupně smlouvu podepíšou. Pak se vrátí do hlavní "zasedačky".

Český a britský premiér budou v dobu podpisu s největší pravděpodobností v budově, protože i příjezdy do bruselského paláce mají svůj přesný jízdní řád. Unijní státníci mají pro příjezd na místo jednání Rady EU čas mezi 8:30 a 8:45.

V mezičase může česká delegace využít svých prostor v paláci, které tam má každá členská země.

Čekají se spory ohledně Srbska

Do samotného jednání Rady EU, tedy celé sedmadvacítky, by rozpory ohledně smlouvy promlouvat neměly. Na programu mají unijní lídři jiné záležitosti, z "domácích" témat to bude hospodářská politika, stav zaměstnanosti a konkurenceschopnost.

EU.
EU. | Foto: Thinkstock

V zásadě se po několika bouřlivých, do ranních hodin se táhnoucích summitech, na nichž se Evropa snažila hledat léky na krizi evropské ekonomiky, čeká poklidný průběh jednání. Spíš než kvůli fiskální smlouvě se čekají rozpory ohledně zahraniční politiky, unijní státníci totiž mají rozhodovat o kandidátském statusu pro Srbsko.

Ministři zahraničí a evropských záležitostí sice v úterý doporučili, aby Bělehrad status kandidáta na členství v EU dostal, Rumunsko ale mělo silné výhrady kvůli ochraně valašské menšiny v Srbsku. Očekává se tak, že Bukurešť tuto otázku opět otevře.

Ve čtvrtek večer také Evropa rozhodne o prodloužení mandátu unijního prezidenta Hermana Van Rompuye. Očekává se jeho znovuzvolení.

Nečasovo Ne vyvolalo debaty

Znění smlouvy o fiskální kázni ladila EU na minulém summitu v lednu. K Británii, která už dříve odmítla k paktu přistoupit, se na nočním jednání přidal i český premiér Petr Nečas.

Jeho Ne ale rozkolísalo i domácí vládní koalici. Zatímco Věci veřejné za Nečasem stojí, TOP 09 v čele s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem premiérův postoj zpochybňuje. Schwarzenberg dokonce v lednu vyhrožoval, že kvůli odmítnutí paktu může opustit své místo.

Nakonec ale i po potvrzení faktu, že Nečas neustoupí, svoje slova mírnil. "Je tu změna, že teď je smlouvu možné podepsat o něco později, byť za trochu změněných podmínek. A tak uvidíme, jak se vše bude vyvíjet. Je jasné, že to všechno je z vnitrostranických důvodů ODS, nejsou pro to žádné objektivní důvody," řekl v úterý šéf TOP 09 Schwarzenberg Aktuálně.cz

K podpisu smlouvy Nečase vyzvaly i osobnosti českého veřejného života, například kardinál Miloslav Vlk nebo bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová.

 

Právě se děje

Další zprávy