Elektřina nezdraží o víc než 5 %, zavázal se Nečas

Pavel Baroch
12. 10. 2010 14:58
Premiér chce zavést srážkovou daň na solární proud, aby snížil zdražování energie
Foto: Jan Langer

Praha - Cena elektřiny pro domácnosti se v příštím roce nezvýší více než o 5 procent pro domácnosti a o 7 procent pro podniky.

Toto maximální navýšení (s tolerancí půl procenta) bude garantovat vláda. Tři dny před komunálními a senátními volbami to oznámil premiér Petr Nečas (ODS).

Uvedl, že vzhledem k příliš velkému rozvoji solárních elektráren není možné udržet cenu elektřiny na současné úrovni.

"Nulový nárůst je nereálný," řekl Nečas. Energetický regulační úřad přitom původně předpovídal zdražení elektřiny až o 13 procent pro domácnosti a o 18 procent pro podniky.

Podle Nečase kabinet zavede trojici opatření, která by měla snížit dopad nečekaného boomu slunečních elektráren na cenu energie.

Srážková daň vrátí návratnost na 15 let

Vláda chce především zavést srážkovou daň na fotovoltaiku. Její výše ještě není jasná, ale podle ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) by se měla návratnost solárních elektráren vrátit na 15 let, jak předpokládá platný zákon o obnovitelných zdrojích. V současnosti se mnohým podnikatelům vrátí investované peníze už za polovinu této doby.

Konkrétní výši srážkové daně oznámí vláda, respektive ministerstvo průmyslu až dokončí její výpočet. "Propočty si právě děláme," řekl na otázku Aktuálně.cz ministr Kocourek.

Ministři také až pětinásobně zvýší poplatky za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu.

A třetím opatřením je využití peněz za emisní povolenky. To ale bude podle Nečase možné až od roku 2013.

Kalousek chce využít emisní povolenky

Foto: Jan Langer

Nečas oznámil úmysl zavést speciální daň na solární proud den poté, co ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že by vláda mohla použít proti zdražení elektřiny zdroje z prodeje emisních povolenek v řádu desítek miliard korun.

Ministr financí upozornil, že jde o povolenky za 4 a půl milairdy eur, které minulá sněmovna "darovala" elektrárenským společnostem.

Kalousek se svým návrhem inspiroval u Svazu průmyslu a dopravy, který vládu nedávno požádal o kompenzaci zdražení elektřiny z prodeje emisních povolenek. Stejné řešení navrhovala i Česká fotovoltaická průmyslová asociace.

Podle premiéra ovšem není možné spoléhat pouze na emisní povolenky. Řešení problému by se tím pouze oddálilo do doby, než by se vyčerpaly zdroje z povolenek. Zároveň je podle Nečase možné použít povolenky až od roku 2013.

"Musí být kombinované řešení," prohlásil ministerský předseda.

Kalouskovy námitky

"Absolutně není pravda, že toto řešení nelze použít už pro rok 2011," namítá ale Kalousek s tím, že povolenky skutečně začnou být likvidní až v letech 2013-19. 

"Ale pokud padne jednoznačné politické rozhodnutí potvrzené legislativním usnesením, že máme v letech 2013 až 2019 čtyři a půl miliardy euro, se kterými jsme nepočítali, pak je otázkou jenom technického řešení, abychom je uměli mobilizovat už k roku 2011," dodal ministr financí.

Není tak vyloučeno, že se kvůli způsobu, jak zabránit skokovému zdražení elektřiny, ještě mezi Nečasem a Kalouskem rozpoutá ostrá výměna názorů na středečním jednání kabinetu. Ministr financí Kalousek v uplynulých dnech dával najevo, že je proti zavedení dalších daní.

Solární byznys se musí podílet

Premiér Petr Nečas uvedl, že není možné, aby se na kompenzačních opatřeních nepodílel solární byznys. Zároveň nepřímo poznamenal, že se neobává případných arbitráží ze strany solárních firem.

"Nezasahujeme do volného tržního a podnikatelského prostředí. Zasahujeme do regulovaného trhu, kde je zákonem stanoveno, jaká bude výkupní cena," prohlásil Nečas.

Sedm procent je moc, říkají podniky

Podnikatelská sféra už dala najevo, že i sedm procent předpokládaného zdražení elektřiny je stále.

Podniky by podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela mohly ze svých prostředků unést zdražení elektřiny v příštím roce maximálně do pěti procent.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace se zase rozhodla podat ústavní stížnost na Energetický regulační úřad, který podle ní "šíří hysterii svými pomýlenými odhady růstu ceny elektřiny".

"Považujeme je za nesmyslné a neodůvodněně vysoké. Vidíme jedinou cestu a tou je podání ústavní stížnosti, která se bude snažit zbytečnému zdražení zabránit," řekl František Smolka, prezident České fotovoltaické průmyslové asociace.

 

Právě se děje

Další zprávy