Důchody se příští rok nezvýší, nebude k tomu důvod

Petr Holub
22. 4. 2009 9:00
Podle zjištění deníku Aktuálně.cz s tím počítá návrh rozpočtu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Důchody se nebudou v příštím roce zvyšovat. Počítá s tím návrh státního rozpočtu na rok 2010. Informaci deníku Aktuálně.cz nevyloučilo ministerstvo financí ani práce a sociálních věcí.

"Materiál bude na vládě až příští pondělí, s detaily bychom rádi nejprve seznámili správce jednotlivých kapitol," odpověděl Jakub Haas z ministerstva Miroslava Kalouska (KDU-ČSL).

Důvodem podle něj je skutečnost, že ekonomika zpomaluje natolik, že se nenaplní podmínky, kdy je vláda povinna důchody zvýšit.

"Nyní nelze spekulovat, jak bude vláda postupovat, neboť není známa řada faktorů, například vývoj životních nákladů důchodců a možnosti státního rozpočtu," uvedl mluvčí ministra práce Jiří Sezemský. 

Úkol pro Fischera

O důchodech na příští rok vláda obvykle rozhoduje v srpnu. Podle zákona je musí zvýšit o inflaci v posledních dvanácti měsících a o třetinu nárůstu reálných mezd v minulém roce.

Pokud ovšem vypočtené zvýšení nedosahuje dvou procentních bodů, mohou ministři valorizaci důchodů odložit až na další srpen.

To je právě aktuální situace. Loni se podle údajů ČSÚ reálné mzdy zvýšily o 2,1 procenta, do valorizačního indexu se tedy počítá 0,7 procenta. Ceny od loňského srpna dodnes vyrostly jen o dalších 0,7 procenta.

Experti přitom očekávají, že se ceny nebudou zvyšovat ani během dalších měsíců. "Inflace by měla zvolna klesat a v létě by se mohla přiblížit na dohled nule," míní David Marek z Patria Finance. Stejně to ve své oficiální předpovědi vidí centrální banka.

Pokud je zákonem předepsané zvýšení nižší než dvě procenta, nemá vláda povinnost penze valorizovat. "Ale zákon ponechává na rozhodnutí vlády, zda chce důchody zvýšit nejméně o dvě procenta," upozorňuje mluvčí Sezemský.

Ovšem nastupující premiér Jan Fischer a jeho ministr financí budou pod tlakem, aby během krize drželi výdaje pokud možno pod kontrolou.

Kde vzít osm miliard

Loni se penze valorizovaly dokonce dvakrát a nárůst o 800 korun měsíčně přiblížil průměrnou penzi k deseti tisícům. Tehdy však vládě ani nic jiného nezbývalo: inflace od srpna 2007 do července 2008 dosáhla 6,9 procenta, reálné mzdy se v roce 2007 zvýšily o 4,4 procenta.

Penze se tedy zvýšily o víc než osm procent a státní výdaje proti loňsku vyrostou o 30 miliard korun.

Teď je ovšem hlavním úkolem vlády bojovat proti rozpočtovému schodku, který se v předpovědích ministra financí letos přiblížil k rekordním 180 miliardám a nebude ho prý možné snížit ani v příštím roce.

Úspory byly hlavním argumentem, proč se ODS a ČSSD nedohodly, že vyšší penze zařadí do záchranného ekonomického balíčku.

Nepovinné zvýšení penzí o dvě procenta by stálo státní pokladnu 7 až 8 miliard. Sociální demokraté místo toho prosazují tzv. třináctý důchod. Ve výši 2400 korun by ho před koncem roku dostal každý důchodce. Podle expertů ČSSD to státní pokladnu přijde na 6,5 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy