Diplomat: Přijetí Palestiny do OSN by bylo nešťastné

Tereza Šídlová
29. 8. 2011 17:14
Deník Haarec informoval, že Češi přislíbili hlasovat proti, ministerstvo to popřelo
Palestinská holčička protestuje v Rafahu proti uzavření Gazy Izraelem.
Palestinská holčička protestuje v Rafahu proti uzavření Gazy Izraelem. | Foto: Reuters

Praha - České diplomatické zdroje potvrzují informace izraelského deníku Haarec, že Česko hodlá vyjádřit na půdě OSN nesouhlas s přijetím palestinského státu do této mezinárodní organizace.

Nejasné má být podle české strany hlavně to, jak silný by ten nesouhlas při hlasování byl.

Tedy zda by Češi na Valném shromáždění OSN, kde se má hlasovat v druhé půlce září, zvedli ruku přímo proti přijetí, nebo by například opustili na hlasování jednací sál.

Blízké česko-izraelské vztahy stvrdila letos v dubnu návštěva izraelského předsedy vlády Benjamina Netanjahua v Česku, šlo o historicky první setkání na premiérské úrovni v Praze.

Velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar se současným ministrem obrany Vondrou.
Velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar se současným ministrem obrany Vondrou. | Foto: Ludvík Hradilek

Nešťastný krok

"Rozhodnutí nebylo zatím učiněno, protože zatím není jasné, co bude v textu, o kterém se bude hlasovat," řekl Aktuálně.cz český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar, který byl za vlády Mirka Topolánka prvním náměstkem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

"Nicméně jakékoli jednostranné kroky (nevycházející z dohody mezi Izraelem a Palestinou - pozn. autora) považuji za nešťastné a pro mírový proces na Blízkém východě spíše za komplikující," dodal vlivný český diplomat blízký ODS.

Podle deníku Haarec už Praha informovala Izrael o tom, že bude hlasovat proti. Stejnou informaci měly izraelským představitelům doručit jen další čtyři země: USA, Německo, Itálie a Holandsko.

Žádné sliby

Čeští představitelé ale popírají, že by Izraeli už cokoli přislíbili. České ministerstvo zahraničí sdělilo ČTK, že zatím nebyl v této věci stanoven mandát.

"Noviny jsou k tomu, aby komentovaly politiky, nikoli politici, aby komentovali noviny," reagoval pak na informace ministr Schwarzenberg.

Podle informací Aktuálně.cz se zatím nedohodl na jednotném postoji premiér Petr Nečas a právě ministr Schwarzenberg. Nečas má být pro variantu hlasování proti, český šéfdiplomat má prý zvažovat i variantu hlasování se v této věci zdržet.

Současná vláda se ve své zahraniční politice na Izrael silně orientuje. I na půdě EU je Česko klíčovým zastáncem židovského státu.

Pohodlná většina

Izraelské ministerstvo zahraničí podle informací z izraelského tisku předpokládá, že pro přijetí palestinského státu se vysloví 130 až 140 ze 193 členských zemí OSN, což by byla pohodlná dvoutřetinová většina.

Premiér Nečas se svým izraelským protějškem v Praze.
Premiér Nečas se svým izraelským protějškem v Praze. | Foto: Reuters

"Nejlepší, co můžeme čekat, je, že skupina států se hlasování nezúčastní, nebo nebude hlasování přítomna," uvedl izraelský velvyslanec při OSN Ron Prosor.

Palestinci usilují o status člena světové organizace a předpokládají, že se pro to vysloví nejméně 150 zemí. Chtějí také uznání svého státu v hranicích z června 1967 před takzvanou šestidenní válkou. Území by zahrnulo celé Předjordánsko (západní břeh Jordánu), pásmo Gazy a východní část Jeruzaléma.

Spojené státy ale hrozí využitím práva veta z titulu člena Rady bezpečnosti, jejíhož souhlasu je zapotřebí k zařazení záležitosti na pořad.

Aby Palestinci zabránili tomuto odmítnutí, mohou požádat přímo valné shromáždění, aby jim udělilo status pozorovatele nečlenského státu. To by jim umožnilo stát se částečným členem všech organizací OSN, jako jsou Světová zdravotnická organizace (WHO), UNESCO i UNICEF.

 

Právě se děje

Další zprávy