Izraelský premiér v Praze: Stojíte na straně pravdy

Tereza Šídlová
8. 4. 2011 8:30
S Nečasem stvrzovali dobré vztahy a jednali o spolupráci ve vědě a výzkumu
Do Prahy poprvé zavítal izraelský premiér.
Do Prahy poprvé zavítal izraelský premiér. | Foto: Reuters

Praha - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Praze ukázal svou známou tvář jestřába. Například když upozornil na první úspěch nového izraelského protiraketového systému.

Představil se i v uvolněné poloze, lákal totiž Čechy k turistické návštěvě Izraele.

Netanjahuova návštěva je historická. Je prvním izraelským ministerským předsedou v Praze od vzniku židovského státu.

Jako Československo před válkou

"Bibiho", jak se politikovi přezdívá, čekalo v pražské Strakově akademii slavnostní přijetí. Před tím, než se za politiky zavřely dveře jednacích místností, uvítala izraelskou delegaci v zahradě sídla české vlády čestná stráž a zazněly izraelská i česká hymna.

"Návštěva je jen podtržením vynikajících vztahů mezi Českou republikou a Státem Izrael zvláště v posledních dvaceti letech. Chtěl bych zdůraznit, že Izrael je státem s vysoce vyspělou demokracií a státem ve velmi neklidném a nepokojném regionu," řekl po jednání premiér Petr Nečas.

Situaci Izraele nepřímo připodobnil k české historické zkušenosti z doby, kdy bylo Československo "mezi první a druhou světovou válkou obklopeno režimy s totalitárními sklony".

Ochota k pravdě

Netanjahu v Praze zase ocenil českou "ochotu stát na straně pravdy", když jsou útoky na Izrael založeny na lžích, uvedl. "Je to otázka morálky, správnosti, úcty a důstojnosti. Můžete být příkladem mnoha jiným světovým demokraciím," řekl Nečasovi.

Foto: Vláda

Po jednání se tak stvrzovala i pozice Česka jako jednoho z klíčových partnerů Izraele v Evropě, a to i za cenu neshody uvnitř sedmadvacítky. Český premiér připomněl, že strategické partnerství EU s Izraelem nesmí být podmiňováno pokrokem v izraelsko-palestinských rozhovorech.

Český premiér ale také připomněl, že Praha vede intenzivní dialog s arabskými státy.

Česká diplomacie se staví za klidné řešení blízkovýchodního konfliktu a podporuje například také rozvojové projekty na palestinském území.

O systému Iron Dome v Praze

Benjamin Netanjahu přivezl do Prahy ale i domácí izraelské záležitosti, ty ale zajímají i mezinárodní scénu.

"Během mého setkání s panem premiérem došlo k události, která je opravdu mimořádná z vojenského hlediska. Protiraketový systém Iron Dome úspěšně zlikvidoval dvě rakety, dva projektily," oznámil Netanjahu v Praze.

Izrael podle něj systém nasadil bez testování. "První skutečný test v reálné situaci nastal a systém obstál velmi dobře," dodal.

Nečas s Netanjahuem mluvili také o možnostech spolupráce v obranné oblasti. Český premiér rovněž vyzdvihl izraelskou ekonomiku založenou na "vědě, výzkumu a inovacích". Podle státníků se chystá bližší spolupráce na úrovni univerzit. Česko-izraelskou spolupráci mají také zkoordinovat ministerské schůzky.

Netanjahuovu návštěvu provázela přísná bezpečnostní opatření. Před úřad vlády se i přes ně postavila hrstka protestantů, kteří v minulosti pravidelně vystupovali proti projektu amerického radaru, tentokrát přišli s transparentem ´Přišli jsme vás zatknout´.

 

Právě se děje

Další zprávy