Datum Bushovy návštěvy? 4. a 5. červen 2007

Red dom a zah
20. 4. 2007 17:40
První muž Spojených států přijede kvůli radaru

Praha - Potvrzeno. Americký prezident Georg Bush přijede v červnu do České republiky.

Zájem USA vyslat do Česka prezidenta potvrdila včera vláda, dnes už domlouvala ve Washingtonu podrobnosti s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem šéfka americké diplomacie.

"Condoleezza Riceová v rozhovoru s ministrem potvrdila, že americká administrativa připravuje cestu prezidenta George Bushe do České republiky, a to na 4. a 5. června 2007," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

 Příprava cesty je zatím na pracovní úrovni. "Podrobnosti o ní oznámí Američané definitivně a oficiálně později," doplnila mluvčí.

Hlavní téma? Radar

Předem je jisté, že hlavním tématem jednodenní návštěvy amerického prezidenta bude základna protiraketového systému, kterou USA chtějí mít v českých Brdech.

Vláda už Američanům odeslala nótu, že souhlasí s tím, aby se o základně, kde má být umístěn protiraketový radar, začalo jednat.

Speciál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Speciál Aktuálně.cz

Den po návštěvě Česka se má Bush podle Hospodářských novin vydat do německého Helilegendammu, kde se koná summit nejvyspělejších zemí světa a Ruska G-8.

Prezidenti v Česku

Fakt, že se George Bush chystá před létem do Evropy, už byl publikován. Mluvčí Vatikánu řekl, že se americký prezident chce setkat s papežem.

V České republice Bush ještě na oficiální návštěvě nebyl, do Prahy přijel pouze na summit NATO v roce 2002. Jeho otec George Bush starší byl v hlavním městě krátce po listopadové revoluci v roce 1990, v devadesátých letech zavítal do Česka i další Bushův předchůdce Bill Clinton.

Chlad ke Klausovi

Vztahy mezi americkým prezidentem Georgem Bushem a Václavem Klausem byly diplomaty označovány jako chladné. Český prezident se v rozhovoru s tehdejším velvyslancem USA v Praze Georgem Stapletonem vyjádřil velmi kriticky k útoku USA na Irák.

"Nerozuměli jsme si především v otázce, jaké byly motivy Spojených států, aby šly do války ... Podle pana prezidenta vstupují USA do války proto, aby vnutily Iráku demokracii. My jsme ale bojovali především proto, abychom odstranili nebezpečí, že režim Saddáma Husajna použije zbraně hromadného ničení. Zastávali jsme tak velmi jasná, ale velmi odlišná stanoviska. Zatímco já jsem argumentoval, že ČR je součástí koalice proti Iráku, prezident Klaus tvrdil, že tomu tak není. A protože měl takový názor, ani nežádal, aby byla vaše země z koalice vyškrtnut," řekl tehdy Stapleton v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Bush přijal Klause v Bílém domě pouze jednou a krátce v roce 2005.

 

Právě se děje

Další zprávy