Dalíkovi hrozí 10 let vězení, hájit ho bude Sokol

Domácí Domácí
8. 10. 2012 23:21
Dění kolem obvinění Marka Dalíka jsme sledovali v online reportáži
Premiér Mirek Topolánek fandí, poradce Marek Dalík tleská.
Premiér Mirek Topolánek fandí, poradce Marek Dalík tleská. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Protikorupční policie v souvislosti s údajnými úplatky v kauze nákupu transportérů Pandur pro českou armádu zadržela a obvinila lobbistu Marka Dalíka

"Ano, byl obviněn z pokusu trestného činu podvodu," potvrdila Aktuálně.cz vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Blízký přítel bývalého premiéra Mirka Topolánka je podle ní zatím jediným zadrženým v tomto případu.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr.

O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Dalíkova zatčení si všímá i agentura Reuters. Její materiál uveřejnil také prestižní americký deník New York Times. Podle Reuters jde jen o další část velkého korupčního skandálu v České republice.  "Braní úplatků mezi politickou třídou dominuje veřejné debatě středoevropské země a ohrožuje popularitu hlavních politických stran," píše také agentura. Středo-pravý kabinet premiéra Nečase podle ní posílil legislativu týkající se veřejných zakázek a jmenoval nové žalobce, kteří mají "bojovnější přístup" a vznášejí obvinění "proti současným i bývalým hráčům z obou politických táborů".

Státní zástupce Jan Kořán dozoruje kauzu nákupu letadel CASA, jež přerušila dlouhou politickou kariéru exministryně obrany Vlasty Parkanové, nyní dozoruje i případ nákupu obrněných transportérů Pandur, jenž má zatím jediného obviněného - lobbistu Marka Dalíka. V krátkém rozhovoru pro server ihned.cz uvedl, že tyto případy spolu nesouvisí.

Podle redaktora Respektu Ondřeje Kundry, jenž se specializuje právě na korupci a veřejné zakázky, předpovídali policisté už zkraje letošního roku, že v případu Pandur dojde kolem prázdnin k "důležitému pokroku".

O tom, zda státní zástupce podá návrh na jeho vzetí do vazby, se podle žalobkyně rozhodne v úterý dopoledne.

"Policie a státní zastupitelství jsou nezávislé orgány činné v trestním řízení a předsedovi vlády nepřísluší jejich postup komentovat," uvedl mluvčí vlády Michal Schuster. Sám premiér a předseda ODS Petr Nečas se k případu zatím odmítl vyjádřit.

Předseda Výboru pro obranu a poslanec ODS Jan Vidím se v České televizi vyjádřil ve smyslu, že smlouvu podepsala již Paroubkova vláda  a že současná ODS má s pány Dalíkem a Topolánkem pramálo společného.

Předseda TOP 09  a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg doufá, že policie má případ řádně podložený. "Aby nikdo nemohl začít křičet, že to je čistě z politických důvodů. To je jediné, v co doufám," poznamenal ministr.

Dalíkovo zatčení kvituje vedení Věcí veřejných. "Konečně se nabízí šance prověřit stamilionové provize Marka Dalíka ve výši 480 milionů a neuvěřitelná, čtyřikrát dražší koupě, než v případě podobně velkého státu - Portugalska.  Odpovědnost jde za Topolánkovou vládou. Ostatně veřejnost si určitě uvědomuje čí byl pan Dalík velmi blízký spolupracovník a pověstná pravá politická ruka. Snad se konečně veřejnost dozví celou pravdu o nakládání s veřejnými penězi v minulosti," uvádí ve svém prohlášení.

Někdejší předseda ČSSD a nynější šéf NS-LEV 21 Jiří Paroubek, svého času největší Topolánkův politický soupeř, v reakci zdůraznil, že Dalík byl jen prostředník, který nemohl nic realizovat bez souhlasu tehdejší vlády. Paroubek proto vyzval všechny její tehdejší ministry, aby odešli z politiky.

"(...) vyzývám všechny ministry, kteří seděli v tehdejší Topolánkově vládě a schválili svým hlasem Dalíkem dojednaný nákup Pandurů, aby rezignovali a odešli z politiky. Nesou totiž ne-li přímou, pak zcela jistě nepřímou odpovědnost. Podotýkám zároveň, že nákup obrněnců Pandur by se za mé vlády nezrealizoval, nebýt výslovného souhlasu, který dal tehdejšímu ministrovi obrany Kühnlovi tehdejší lídr ODS Mirek Topolánek, který ho ujistil o vůli ODS v případě převzetí vlády projekt beze změn převzít a realizovat," uvádí v závěru svého prohlášení Paroubek.

Na zadržení Topolánkova pomocníka zareagoval i poslanec a stínový ministr obrany KSČM Alexander Černý. Když se v r. 2007 rozhodla vláda odstoupit od původní smlouvy kvůli nedostatkům ze strany dodavatele, rakouské firmy Steyr, vstoupil do hry za značně podezřelých okolností poradce tehdejšího premiéra Topolánka Marek Dalík. Je potěšitelné, byť to trvalo 5 let, že dospěly orgány činné v trestním řízení k tomu, že M. Dalíka obvinily v souvislosti s tímto podivným obchodem," poslal v prohlášení.

"Zadržení Marka Dalíka v souvislosti s vyšetřováním kauzy Pandury je znamením, že se vyšetřují i případy, které možná i z politických důvodů dříve ležely u ledu. Za této vlády se ty ledy hnuly. U všech zadržených či stíhaných je pochopitelně třeba v souladu," okomentovala zadržení Dalíka předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Vídeňské státní zastupitelství pro záležitosti ekonomiky a korupce potvrdilo, že spolupracuje s českými vyšetřovateli na kauze prodeje Pandurů provázející podezření z korupce, odmítlo ale sdělit jakékoli podrobnosti: ani zda manažer firmy Steyr Stephan Szücs, který je v celém případu utajeným svědkem, vypovídal znovu na policii, ani zda jí poskytl nové údaje. „Vytvořili jsme s pražskými vyšetřovateli společný tým a vyměňujeme si informace, nic bližšího vám ale k případu opravdu nemohu říct,"  řekl Aktuálně.cz mluvčí vídeňského zastupitelství Erich Mayer. Samotná firma Steyr se k případu prodeje Pandurů odmítá jakkoli vyjadřovat.

Marka Dalíka bude obhajovat známý advokát Tomáš Sokol, který se v poslední době mimo jiné zapojil do případu odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho nebo zastupuje dvojici Petr Kott a Kateřina Pancová v korupční kauze kolem středočeského exhejtmana Davida Ratha.

Protikorupční policie obvinila Marka Dalíka z pokusu o podvod. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let ve vězení. Obvinění policistů je postaveno na tom, že podle vyšetřovatelů slíbil za peníze pomoc v zakázce na pandury, i když věděl, že nemůže slibované zařídit. "Ano, byl obviněn z pokusu trestného činu podvodu," potvrdila Aktuálně.cz žalobkyně Lenka Bradáčová.

Aktuálně.cz zjistilo, že Marek Dalík byl zadržen v neděli večer. Podezření policistů, že se dopustil podvodu, je pak postaveno na tom, že podle vyšetřovatelů slíbil za peníze pomoc v zakázce na Pandury, i když věděl, že nemůže slibované zařídit. Celý článek naleznete zde.

Policie vychází z výpovědi utajeného svědka, který uvedl, že Dalík tuto nabídku předložil před několika dalšími lidmi. Tato informace už se v médiích objevila a Marek Dalík už před časem pro Aktuálně.cz zcela vyloučil, že by něco takového řekl či nabídl. Policie podle informací Akutálně.cz také nemá žádné indicie, že by se od chvíle Dalíkovy údajné nabídky něco dalšího v této věci odehrálo. 

 

Právě se děje

Další zprávy