Čunek zrovnoprávnil Romy, míní senátoři

Martina Macková
6. 11. 2006 22:15
Praha/Vsetín - Kauza Čunek nevyvolává mezi senátory, kteří zastupují problémové regiony, vášně. Horní komora se za nového kolegu postavila.
Lidovecký senátor Jiří Čunek si stojí za svým: Problém s Romy řešil správně.
Lidovecký senátor Jiří Čunek si stojí za svým: Problém s Romy řešil správně. | Foto: Ludvík Hradilek

Aby složil mandát, to po něm nechce žádný z nich. Naopak. Senátoři se napříč stranami shodují: Problémy s neplatiči mají i jinde a stěhují je běžně na ulici. Čunek jim dal ale byty a půjčil na domy.

"Senátor Čunek zrovnoprávnil Romy," řekl například senátor Jaromír Štětina (nez.), který se do Vsetína jel podívat, aby viděl, jak vypadá Čunkův problém zblízka.

"Nejde tady o Romy, ale o neplatiče. Posuzuji jen to, co jsem viděl: Tedy buňky za městem. A mohu říct, že jsem bydlel v životě hůř," řekl Aktuálně.cz Štětina. "Mám jen jednu námitku - kolega to měl udělat vše daleko otevřeněji, než udělal. Nemám rád štvanice na lidi a přirovnávání k Haiderovi nebo Mengelem, jak to dnes zaznívá," míní senátor.

Čunkův postup podpořil i nezávislý senátor Jaromír Štětina.
Čunkův postup podpořil i nezávislý senátor Jaromír Štětina. | Foto: Aktuálně.cz

A dodává: "A ušil si také na sebe bič. Bude muset udělat zákon, který by je začlenil do systému."

Jak by takový zákon mohl vypadat? "Kdybych to věděl, tak bych se zřejmě stal generálním tajemníkem OSN. Vyřešit mezietnické vztahy je světový problém," míní Štětina.

Stěhovali jsme na ulici několikrát

Také senátor Jiří Žák (ODS) z Bruntálu odmítá dělit společnost na Romy a "neRomy".

"Existuje forma pozitivní diskriminace vůči Romům, třeba dostávají peníze na pomůcky na střední škole, které jiní občané nedostanou. To se mi nelíbí," říká Žák.

Jako zastupitel Bruntálu byl hned několikrát v situaci, kdy měl zvednout ruku pro to, aby byla rodina neplatičů vystěhovaná na ulici. A nepopírá, že ji zvedl.

"Ti lidé pobírají sociální dávky, ty pak prohrají v automatech a nemají na nájem. I když je to problematické a nesmírně tvrdé rozhodnutí, systém je tak nastavený a kdo porušuje pravidla, nemůže čekat něco jiného," řekl Aktuálně.cz Žák.

Složit mandát, jak zaznělo směrem ke kolegu Čunkovi, by rozhodně nedoporučoval. "V žádném případě to není na nějaké skládání mandátu. Navíc jeho mandát je záležitost jeho voličů, ne jeho," dodal.

Každý musí mít zodpovědnost

Lidovecký senátor Josef Kalbáč (Strakonice) uvažuje o tom, že bude iniciovat výjezdní zasedání senátní komise pro regionální rozvoj do Vsetína. "Měli bychom na to podívat zblízka," říká politik.

Jiří Čunek přijíždí na konferenci lidovců.
Jiří Čunek přijíždí na konferenci lidovců. | Foto: Ludvík Hradilek

Čunkův kolega na jedné straně uznává, že vystěhování neplatičů je drastické, ihned ale dodává: "Každý by měl mít zodpovědnost vůči své rodině. Měl by respektovat zásady, které platí."

Máme už dvě ubytovny. Plné

Senátorům, které redakce Aktuálně.cz oslovila, víc vadila slovní interpretace starosty Čunka než jeho činy. To když mluvil o problému jako o vředu na tváři města.

Nové buňky pro vsetínské neplatiče.
Nové buňky pro vsetínské neplatiče. | Foto: Ludvík Hradilek

"Je těžké reagovat, když není přesně jasné, jak to řekl. Jestli ale mluvil jako o vředu o pavlačovém domě, tak mi to vůbec nevadí," řekl senátor z Chebu Ladislav Macák (ČSSD). "Můžu si to myslet, ale ne říkat," míní také mostecký senátor Vlastimil Balín (KSČM).

Macák, který je starostou Tachova, Čunka neodsuzuje. "Je to v každé lokalitě jiné a chce to jiný přístup. To, co udělal kolega Čunek, mi nepřipadá tak špatné, když jsou to neplatiči. My máme ubytovnu pro neplatiče a je plná, museli jsme postavit druhou. Už jsme byli před rozhodnutím stěhovat na ulici, ale nakonec se v nich ještě našlo místo," popsal Macák.

Ten však odsoudil stěhování neplatičů mimo hranice kraje. "To je nemravné - přehodit problém na jiného starostu. Domky ale zevnitř nevypadaly špatně," dodal.

Je to jen řešení následků

Rodina, která před časem obývala dům v centru Vsetína, po přestěhování do buněk.
Rodina, která před časem obývala dům v centru Vsetína, po přestěhování do buněk. | Foto: Ludvík Hradilek

"Vše, co se děje, je jen řešení následků," říká zase senátor Vlastimil Balín (KSČM). "Existuje například osmisetstránková studie Akademie věd o tom, jaké mají Romové historické kořeny, způsob života a že vyřešit problém je otázka celkové kultivace, vzdělání a možnosti kvalifikace," říká.

"Dnes Romy z pracovního trhu vytlačuje levnější pracovní síla z Ukrajiny nebo Polska, nejsou konkurenceschopní. To, co udělal, bych zhodnotil jako pokus. Je třeba ho zhodnotit a vyhodnotit. Ukáže se, jestli byl správný nebo ne," míní Balín.

 

Právě se děje

Další zprávy