Čunek upravil přiznání. Kromě garáže dostal ještě dům

Martina Macková
9. 7. 2008 23:40
Funkcionáři mohou opravovat i po termínu bez sankcí
1. místopředseda vlády, ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek na chodbě úřadu vlády ČR.
1. místopředseda vlády, ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek na chodbě úřadu vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vicepremiér Jiří Čunek na poslední chvíli přepisoval majetkové přiznání. Zapomněl totiž, že zdědil dům ve Zlíně.

Ještě před týdnem přitom přiznal jen novou zahradu a garáž.

Čtěte také: Čunek ukázal majetek. Dostal zahradu a garáž

Oprava je běžná věc

Jiří Čunek ještě v dokumentu, který vyplnil a podepsal 27. června, přiznal darovanou zahradu a garáž v hodnotě 135 tisíc a hypotéku.

Poslední den, ve kterém je možné přiznání odevzdat, ale doplnil kolonku darů ještě o dům. A přiznání kompletně vypsal a podepsal znovu.

"Ano, pan ministr poslal nové přiznání faxem v termínu, protože si uvědomil, že na něco zapomněl," potvrdila Dana Šedivá z mandátového a imunitního výboru senátu.

Čunek zapomněl nejen na nový majetek, ale i na jednu ze svých funkcí. V kolonkách mu napoprvé chyběl post v městském zastupitelstvu Vsetína, kde léta starostoval.

Výši dluhů ale neopravoval. Hypotéka 1,29 milionu korun zůstala v obou přiznáních totožná. Ministr je nyní na dvoutýdenní dovolené, v době vládní pauzy totiž bude jako první místopředseda zastupovat premiéra Mirka Topolánka.

Vše je možné, jako u stran

Čunkovi v žádném případě nehrozí žádný postih. Podle zákona politici a funkcionáři mohou svá majetková přiznání opravovat a dokonce doplňovat a to nejen do termínu odevzdání. Ale i po něm.

Funguje to tak, že napíší dopis, ve kterém registr požádají o doplnění. Ten novou informaci zahrne do přiznání a zveřejní.

"Na doplnění není žádný termín," potvrdil Aktuálně.cz tajemník mandátového a imunitního výboru sněmovny Ladislav Žák. Je to podobná situace jako v případě výročních zpráv politických stran. S těmi jsou každoročně problémy, protože partaje zprávy o svém hospodaření neodevzdávají v termínu a se všemi náležitostmi.

Sankce za zpoždění však nehrozí, protože strany mohou také nedostatky doplnit.

Do majetkových přiznání politiků ale mohou zasáhnout i lidé. To když mají pocit, že politik například získal víc než přiznává.

"Každý, kdo zjistí, že majetkové přiznání není věcně v pořádku, má právo nás na to upozornit. Do třiceti dnů mu musíme odpovědět, jak jsme s jeho podnětem naložili," upřesnil Žák.

Jak by na případnou námitku reagoval například ministr ale není jasné. V praxi se ještě nic podobného nestalo. "Nedostali jsme zatím žádný podnět," dodal Žák.

Foto: Ondřej Besperát

Mejstřík zřejmě také bez pokuty

Bez sankce vyvázne s největší pravděpodobností také senátor Martin Mejstřík, který jako jediný ze všech funkcionářů neodevzdal přiznání tak, jak přikazuje zákon.

Senátor totiž poslal výpis ze svých příjmů a dluhů za loňský rok do senátu mailem, tedy bez ověřeného elektronického podpisu. A to není možné. "Přiznání jsme navíc dostali z neznámé adresy, takže jsme nemohli ověřit, kdo ho skutečně poslal," potvrdila tajemnice mandátového a imunitního výboru senátu Dana Šedivá.

Zákon sice říká, že provinilci hrozí pokuta až 50 tisíc korun, ale výbor bude podle všeho shovívavý. Dal totiž Mejstříkovi, který je v současnosti v zahraničí, termín, do kterého může vlastnoruční podpis pod přiznání doplnit. Pokud šanci využije, jeho prohřešek senát nebude posílat k posouzení úředníkům městské části, kde má Mejstřík trvalé bydliště.

"Pravděpodobně se to bude brát jako doplnění přiznání, protože pan senátor na výzvu ihned reagoval," dodala Šedivá.

 

Právě se děje

Další zprávy