Čunek ukázal majetek. Dostal zahradu a garáž

Martina Macková
30. 6. 2008 18:00
Loni se předseda lidovců vymluvil na zákon a svou kauzu
1. místopředseda vlády, ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek na chodbě úřadu vlády ČR.
1. místopředseda vlády, ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek na chodbě úřadu vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Vsetín - Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek loni také rozšířil svůj majetek. Ale jen nepatrně, vyhrály opět dluhy.

Dostal dar - zahradu a garáž. Hodnota? 135 tisíc korun.

Zákonodárcům zákon o střetu zájmů ukládá každoročně podepsat čestné prohlášení, ve kterém uvedou nově nabytý majetek a také dluhy, které mají. Loni poslanci ani senátoři voličům nic ukazovat nemuseli, mezi starou neplatnou a novelizovanou normou vznikla roční "díra".

Sociální demokraté a zelení přesto majetek ukázali, lidovci - kromě Čunka, svá prohlášení posílali na žádost. ODS a většina komunistů roční pauzu dodržela.

Čtěte také: Zelení poslanci ukázali majetek, ministry to nenapadlo

Čunek zahradu, Šustr Sazku

Předseda lidovců loni na rozdíl od svých spolustraníků majetkové přiznání vůbec nevyrobil. Novinářům, kteří se po něm s odkazem na lidovecký slib ptali, jen vzkázal: Jsem nejprověřenější politik v této zemi. A to v narážce na kauzu údajného úplatku, kdy policie prověřovala majetek rodiny mnoho let nazpátek.

Čtěte také: Čunek slíbil zveřejnit majetkové přiznání. Teď otočil

Letos formulář vyplnil, i když je to ve výsledku velmi stručné čtení.

Například příjmy. Ve srovnání s lidoveckým kolegou Ladislavem Šustrem jsou vedlejší příjmy Jiřího Čunka žádné.

Šustr dostal vedle platu poslance minulý rok od společnosti Sazka další více než dva miliony korun. Šustr zastává post místopředsedy dozorčí rady. Také na ministerského kolegu Ivana Langera Čunek co se týká darů nemá.

Ivan Langer dostal hodinky v ceně 300 tisíc.

V majetkovém přiznání, které musí letos politici bezpodmínečně veřejnosti ukázat, Čunek přiznal hypoteční úvěr, který dosud splácí. Předseda lidovců se zadlužil u Komerční banky na stavbu domu. Zbývá mu ještě splatit bezmála 1,3 milionu korun.

Čtěte také: Senátoři zveřejňují majetek, Čunek vyčkává

Uvedl také, že jako ministr a senátor zůstal také zastupitelem Zlínského kraje. Čunek je rovněž jednatelem TS Vsetín, předseda dozorčí rady KNTB Vsetín a členem rady ZŠ Integra. Z těchto funkcí mu ale podle čestného prohlášení neplynou příjmy v součtu vyšší než sto tisíc korun za rok.

Čtěte také: Další politici odhalili majetek. Topolánek nic nezískal

 

Právě se děje

Další zprávy