Čunek se ostře pustil do Kalouskova křídla

Martina Macková
19. 4. 2008 18:22
Sjezd pokračuje zítra ráno zdravicí Mirka Topolánka
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Pardubice - Projev ostrý jako břitva si dovolil předseda lidovců na nevolebním sjezdu strany v Pardubicích. Ti, co kritizoval, se ale nedali.

Po roce a půl ve funkci se mu totiž nepodařilo sjednotit dva proudy, které stranu rozdělovaly už před jeho nástupem. A strana stále působí rozpolceně. Čunek s tím ztratil trpělivost a nešetřil břitkými slovy.

Sjezd KDU-ČSL v Pardubicích bude pokračovat zítra ráno, kdy delegáty pozdraví premiér Mirek Topolánek. Lidovci pak budou rozhodovat například o tom, jak se postaví ke zdravotnictví. Dnes večer stráví delegáti v divadle s operetou, ráno navštíví mši.

Čtěte také: Nechováme se jako křesťanští demokraté, hřímal Čunek

Klause členové nechtěli

Čunek začal svůj projev u volby prezidenta. Konstatoval, že lidovci pomohli částí svých volitelů Václavu Klausovi zpět na Hrad. Za "necitlivý a jednostranný" označil přístup celostátního výboru, který nakonec volitelům volbu Klause doporučil.

"To vyvolalo vlnu kritiky mezi členy i voliči a příznivci KDU-ČSL, odmítly ho i celé organizace. Bylo přece zjevné, že větší část členské základy by Václava Klause nevolila," řekl Čunek.

K rozdílnému složení dvou nejvyšších celostátních orgánů lidovců - konference a výboru - se předseda vrátil ještě několikrát. Důvodem je fakt, že zatímco ve výboru sedí ve většině stoupenci Miroslava Kalouska, konference je nově zvoleným orgánem, který podporuje spíše Čunka.

"Z diskusí a hlavně z rozhodování o nejzávažnějších politických tématech fakticky zcela vypadla celostátní konference, přestože jde o orgán s nejvyšší pravomocí mezi sjezdy. Převládají snahy projednávat témata jen v klubech poslanců a senátorů nebo jen v celostátním výboru, kde jsou volení zástupci strany nepodléhající poslanecké a senátorské optice zpravidla v menšině," uvedl Čunek.

Není konstruktivní, ale populista

"Překvapilo mě, jak moc ostrá byla kritika dovnitř strany. Navíc kritizoval období před svým nástupem do funkce. To nemohu považovat za konstruktivní," řekl Aktuálně.cz předseda senátorů strany Adolf Jílek.

Pavel Severa (šéf klubu poslanců), Adolf Jílek (šéf klubu senátorů) a Jan Kasal na lidovecké poradě.
Pavel Severa (šéf klubu poslanců), Adolf Jílek (šéf klubu senátorů) a Jan Kasal na lidovecké poradě. | Foto: Ludvík Hradilek

"Není možné, aby některý člen vedení přehlížel nebo dokonce urážel jiné. Není možné, abychom spolu ve vedení strany komunikovali méně než s koaličními partnery. Není možné, aby představitel strany, který se svým názorem neuspěje, veřejně tvrdil, že KDU-ČSL neví, co chce. Není možné, aby předseda senátorů vykazoval ze společného zasedání klubů sjezdem zvolené místopředsedy strany," řekl také Čunek.

Poslední poznámka se týkala právě Jílka. Tvrdou kritiku "Kalouskova křídla" ukončil předseda Čunek takto: "Chci zde jasně říct, že pokud nebude někdo náš program respektovat, pak bez ohledu na to, jakou funkci zastává, bude z ní muset odejít," řekl.

Čtěte také: Lidovci hledají sebevědomí a pro Čechy právní stát

"Neříká celou pravdu," řekl Jílek. "Musí si rozmyslet, jestli chce být populistický a populární, nebo stranu řídit. Snažil se kritikou zapůsobit na nespokojené straníky z místních organizací, zapomíná ale na ty, kteří stranu drží," řekl šéf senátorů Adolf Jílek.

"Pan předseda zvolil jako nástroj starou politickou zásadu: Nemáš-li vizi, musíš mít vnitřního nepřítele. A když ho nemáš, tak si ho musíš vymyslet," řekl novinářům Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy