Čunek: Nechováme se jako křesťanští demokraté

Jakub Antoš
19. 4. 2008 15:18
Lidovci mají sjezd v Pardubicích. Sledujeme on-line
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jaká má být KDU-ČSL

Přání veřejnosti podle Jiřího Čunka

Chtějí, požadují, očekávají:

  • aby KDU-ČSL byla vždycky samostatnou a svébytnou politickou stranou. Nechtějí se na svět dívat žádným jednobarevným sklem. Ani rudým, ani modrým, ani zeleným, ani oranžovým. Chtějí ho vidět právě tak barevný, jaký ve skutečnosti je
  • abychom byli stranou, která hájí základní principy demokracie
  • abychom byli stranou lidovou, aby smyslem a cílem její politiky nebylo prosazování zájmů mocenských skupin, ale práce pro společné dobro
  • abychom byli stranou důvěryhodnou. Chtějí, aby byla stranou, jejíž slovo platí!
  • abychom reprezentovali křesťanskodemokratickou politiku nabízející občanům trvalou alternativu k politice liberální i sociálně demokratické
  • abychom zůstali stranou nekonfesní. Nechtějí, aby se z víry a náboženství stala povinnost
  • abychom byli stranou bojující proti všem totalitním praktikám. Chtějí, aby byla stranou, která svoji politiku nestaví na ideologii prosazující jediný cíl, kterému je třeba všechno ostatní podřídit. Jsou přesvědčeni, že politika je založena na vyjednávání, kompromisu a spolupráci, a proto se do ní musí vrátit slušnost a poctivost
  • abychom byli stranou, která stí pluralitu názorů

Pardubice - Na svém celostátním sjezdu lidovci debatují o budoucnosti strany. Prvním, kdo téma načal, je předseda Jiří Čunek. KDU-ČSL podle něho chybí jednota a sebereflexe. "Potřebujeme soustředěný pohled do zrcadla," radil Čunek spolustraníkům.

Lidovci se v posledních letech potýkají s poklesem voličské přízně. Ve sněmovních volbách roku 1998 dostali 9 procent hlasů. O čtyři roky později vytvořili společnou kandidátku s US-DEU a dohromady dosáhli na 14 procent.

Předloni kandidovali samostatně a následovalo vystřízlivění - Klidná síla, jak sami sebe lidovci v předvolební kampani charakterizovali, získala pouhých 7 procent odevzdaných hlasů.

Hlavně proto chtějí dva roky před dalšími sněmovními volbami, v nichž jim podle průzkumů renomovaných agentur reálně hrozí, že se do dolní komory Parlamentu dostanou pouze s obtížemi - v krajním případě vůbec - upravit a modernizovat stávající program.

Dále čtěte: Pokusili se odvolat Čunka. Pro bylo jen pět lidovců

"Dnes se ptáme, proč nás lidé nevidí tak, jak bychom si přáli," obracel se Čunek k přítomným delegátům. Důvody vidí dva. Vyprázdnění obsahu křesťanskodemokratické politiky a fakt, že se lidovci často nechovali tak, jak velí křesťanská morálka.

Farizejské chování nepomůže

"Všichni víme, že nároky křesťanské morálky musíme vztahovat v prvé řadě sami na sebe. Morálkaření, karatelství a farizejské napomínání těch druhých - to je pro křesťanského politika ta nejjistější cesta, jak se ztrapnit, jak ztratit spojence, znechutit voliče a znevěrohodnotit sebe i vlastní stranu," myslí si lidovecký vicepremiér.

Za klíčové momenty, které souvisí s morálkařením, karatelstvím a farizejstvím, Čunek považuje tři události. Spory o lídra někdejší 4Koalice, postoj lidovců ke bytové kauze Stanislava Grosse a snahy Miroslava Kalouska o vládní spolupráci lidovců a sociálních demokratů s tichou podporou KSČM po volbách v roce 2006.

Podívejte se: Lidovci si zjistili: Náš volič nevěří v Boha a žije sám

Vnímání KDU-ČSL veřejností má své logické konsekvence i uvnitř strany. "Myslím, že všeobecná nespokojenost, která ve straně vládne, má dvě hlavní příčiny. Tou první je obraz naší stany a politiky ve veřejnosti a druhou naše nejednota. Obě příčiny spolu úzce souvisí. Jedna vyvolává a prohlubuje druhou."

Podle Jiřího Čunka ani není členská základna jednoty schopna. S tím je třeba skoncovat a přetnout tak začarovaný kruh poklesu preferencí.

Čunek: Charismatický předseda? Nerealistické

"Během šesti let jsme stačili čtyřikrát vyměnit předsedu strany. Každou novou volbu provází bláhové očekávání, že konečně najdeme charismatického předsedu, který bude mít ve všem jasno a pevnou rukou povede stranu k volebním úspěchům a k „lepším zítřkům". Opakovaná snaha naplnit tato nerealistická očekávání vedla jen k všeobecné deziluzi."

Čunek vyzval k týmové práci, větší vzájemné důvěře a soudržnosti. "Šrámů a vnitřních zranění je mezi námi dost, vzájemná nedůvěra je velká. Žádný předseda se bez podpory soudržného a dobře spolupracujícího týmu neobejde."

Čtěte také: Sázka na Čunka lidovcům nevyšla. Straně nepomohl

"To je první a zásadní podmínka, kterou musíme splnit. Času, který na to máme, je proklatě málo. Krajské a senátní volby jsou za dveřmi," upozorňuje.

A co by měla KDU-ČSL udělat, aby byl její volební výsledek v roce 2010 lepší? Vyslyšet své straníky a sympatizanty. jakou si KDU-ČSL  údajně představují, shrnul Čunek do osmi bodů.

Samostatná a svébytná strana - hající základní principy demokracie - lidová - důvěryhodná - reprezentující křesťanskodemokratickou politiku - nekonfesní - bojující proti totalitním praktikám - pluralitní.

 

Právě se děje

Další zprávy