Lidovci se zastali svého poslance, který volil Klause

Martina Macková
19. 2. 2008 20:02
Nikdo nemůže být trestán za volbu, řekli lidovci
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek po mimořádné celostátní konferenci strany.
Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek po mimořádné celostátní konferenci strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Netrestejme naše volitele za to, jak se rozhodli. Shodl se dnes celostátní výbor křesťanských demokratů.

Reagoval tak na situaci ve své krajské organizaci Hradec Králové, která včera vyzvala svého jediného zákonodárce, poslance Jiřího Hanuše, aby složil svůj poslanecký mandát. Hanuš volil Václava Klause.

Organizace mu doporučila hlasovat pro Jana Švejnara. Hanuš navíc bude muset dát k dispozici svůj předsednický post v regionu.

Čtěte souvislosti: Lidovci se rozhádali kvůli volbě prezidenta

"Shodli jsme se, že každý volitel volí podle svého svědomí a nemůže být vylučován z mandátu. To jsme konstatovali, že to není správné," řekl předseda strany Jiří Čunek.

"Samozřejmě že jednotlivé organizace musí při volbě svých zástupců do poslanecké sněmovny zkoumat názory svých zástupců. To je legitimní a v pořádku," dodal.

Prosazujeme přímou volbu

Lidovci se v diskusích nad dvěma volebními prezidentskými pátky také shodli na tom, že jejich vedení má co nejrychleji prosadit koaliční jednání o přímé volbě prezidenta.

Čtěte více: Přímá volba prezidenta je přes sliby stále u ledu

"Je to jakési vyústění a poučení z volby prezidenta. Chceme co nejrychleji jednat o přímé volbě," řekl Čunek. Podle něj by na tom u všech koaličních partnerů, tedy i u ODS, měla být shoda, protože přímou volbu mají strany deklarovánu v koaliční dohodě.

"Je tam napsáno, že se tím budeme zabývat neprodleně, to už jsme prošvihli. Ale nyní návrh zákona připravuje ministr Cyril Svoboda i ministr Jiří Pospíšil. A my budeme k tomu chtít samostatné koaliční jednání," míní Čunek.

Přečtěte si více:
ČSSD: Nebudeme chtít přeběhlíky. Nikdy
Senátor řekl policii, kdo ho chtěl uplatit.ODS se brání
Zelení hazardují s vládou, říká Bém online
Volba prezidenta? Latinář Mejstřík a přízrak na WC

 

Právě se děje

Další zprávy