Čunek: Je to vláda netušených kroků

Martina Macková
21. 12. 2006 18:00
On-line - Ještě předtím, než Topolánek ukázal prezidentovi seznam ministrů, už budoucí vicepremiér Jiří Čunek na Aktuálně.cz neskrýval skepsi.
Další víkend, v němž z větší části musel vysvětlovat okolnosti údajného úplatku, má předseda lidovců za sebou. Pokusil se přejít do útoku: o svých penězích už mluvit nebude. Možná ale bude muset...
Další víkend, v němž z větší části musel vysvětlovat okolnosti údajného úplatku, má předseda lidovců za sebou. Pokusil se přejít do útoku: o svých penězích už mluvit nebude. Možná ale bude muset... | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čunek čtenářům Aktuálně.cz prozradil, že by se mu lépe zamlouval kabinet ODS, ČSSD a dvou menších stran: lidovců a zelených. "Taková vláda byla mým snem. Bez zelených by to bylo horší, ale taky by to šlo. Bohužel se tak nestalo a teď musíme jít do předem netušených kroků."

Jiří Čunek přišel na on line rozhovor rovnou z jednání s Mirkem Topolánkem. "Budeme mít místní rozvoj, finance, obranu, kulturu a legislativní radu," řekl.

Rychlá popularita

Vsetínskému starostovi Čunkovi stačilo jen pár týdnů, aby se vyšvihl mezi vrcholné politiky. A to mezi nejoblíbenější.

Čunek po dnešku mimo jiné ví, že sbírá oblibu Čechů. Podle čerstvě zveřejněného průzkumu agentury STEM už patří mezi pětici nejpopulárnějších politiků v zemi.

Obliba KDU-ČSL se pod jeho vedením v posledním volebním modelu CVVM prudce zvedla ze 7 na 11 procent. Je to nejlepší výsledek lidovců od letošního června.

Kdo je Jiří Čunek?

  • narodil se 22. února 1959 ve Zlíně
  • absolvoval Střední průmyslovou školu strojní ve Zlíně
  • pracoval jako bezpečnostní technik a vedoucí bezpečnosti práce ve Zbrojovce Vsetín
  • od roku 1990 je členem KDU-ČSL
  • starostou Vsetína se stal v roce 1998, zastupitelem Zlínského kraje je od roku 2000
  • v letošním roce zvítězil za obvod č. 77 - Vsetín ve volbách do Senátu

Romská otázka

Čunek byl hostem on-line rozhovoru Aktuálně.cz už jednou, před měsícem. To se otázky na něj točily výhradně okolo způsobu, jakým se ve Vsetíně vypořádal s problematikou romských neplatičů nájemného. Teď už Jiří Čunek spolurozhoduje o osudu celé země.

Jiří Čunek začal odpovídat na dotazy čtenářů Aktuálně.cz po druhé hodině.

Až ve Vidnavě se senátoři dozvěděli, že na domy, kam jejich kolega Čunek odvezl své občany, je vyhlášena exekuce
Až ve Vidnavě se senátoři dozvěděli, že na domy, kam jejich kolega Čunek odvezl své občany, je vyhlášena exekuce | Foto: Ludvík Hradilek
9. prosince 2006: Jiří Čunek se směje. Právě se na brněnském sjezdu stal předsedou KDU-ČSL.
9. prosince 2006: Jiří Čunek se směje. Právě se na brněnském sjezdu stal předsedou KDU-ČSL. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Odpovězeno: 21. 12. | 14:19Autor: Vláďa

Otázka: Pane předsedo, dobrý den!
Uznávaný ústavní právník Václav Pavlíček prohlásil, že když vláda spojí nějaký zákon s otázkou důvěry a sněmovna zákon do 3 měsíců sice projedná, ale nechválí, tak nelze rozpustit sněmovnu a vyhlásit volby. Jste si toho vědom?

Jiří Čunek: Ano, jsem. Proto jsme připravili proceduru, kdy zákon hlasy našich sto poslanců nebude projednán. A tak splníme, co jsme slíbili.

Odpovězeno: 21. 12. | 14:23Autor: Martin Píša

Otázka: Která ministerstva a kým obsadí KDU-ČSL. Předem díky za odpověď a hezký zbytek dne.

Jiří Čunek: Místní rozvoj, finance, obrana, kultura a legislativní rada. Protože jsme se s partnery dohodli, že o jménech oficiálně bude první informován v 15.00 hodin pan prezident, slovo dodržím. Děkuji.

Odpovězeno: 21. 12. | 14:27Autor: Martin Válek : Frýdek-Místek

Otázka: Zdravím Vás p. Čunek. Já vám fandím, ALE! Můžete mi prosím Vás vysvětlit proč se dělá pro republiku vláda, která neprotlačí sněmovnou ani jeden opravdu důležitý zákon? Líbila se mi šance na vládu těch třech stran CSSD+ODS+KDU. KOnecne by jste mohli dodelat potrebne reformy. Skoda. Omluvte diakritiku

Jiří Čunek: Mám stejný názor jako vy. Vámi preferovaná vláda byla plus zelení mým snem, bez zelených by to bylo horší, ale taky by to šlo. Bohužel se tak nestalo a teď musíme jít do předem netušených kroků.

Odpovězeno: 21. 12. | 14:34Autor: Doktor

Otázka: Slovensko má ve vládě nacionalistu (Slota), Polsko ani nemluvím, samý sexuální skandál. Teď se o nás bude venku v novinách psát, že ve vládě sedí politik, který vystěhoval ze svého města Romy. Co budete říkat v cizině, až se vás zeptají, proč stěhujete Romy pryč od bílých?

Jiří Čunek: Budu říkat, že nám padal dům, ve kterém bydlelo 90 procent obyvatel, kteří neplatili nájem a proto mohli být vystěhováni na ulici. To jsme však neudělali a přestěhovali jsme je do jediné možné lokality,kde bylo na Vsetíně možno stavět. Dali jsme jim šanci a pokud ji využijí, tak se postupně budou moci nastěhovat kam budou chtít. Možná také s pomocí města do městských bytů. Tuto šanci zatím žádní jiní obyvatelé města Vsetína neměli.

Odpovězeno: 21. 12. | 14:37Autor: Fiurda

Otázka: Pane Čunek.Nebylo by lepší jít do opozice,než do vlády spolu se zelenými,jejíž předseda Vás okřikuje předem jako malého školáka,co v budoucí vládě budete moci dělat a co né?Přitom pan Bursík na mě působí dojmem populisty,který ví vše nejlépe jak cokoliv vyřešit.Hlavně romskou problamatiku.Děkuji.

Jiří Čunek: V politice si musíte zvyknout na to, že něco je jen hra,něco je nevědomost. Pak vám nezbyde nic jiného než být velkorysí a vsadit na trpělivost, že se vám podaří přesvědčit ty, kteří nejsou herci a myslí to s republikou dobře. A protože náš stát vládu potřebuje, nemohu na tak malicherných osobních věcech stavět.

Odpovězeno: 21. 12. | 14:41Autor: Novotný

Otázka: Dobrýden, nemyslíte si, že se tady žije moc dobře, když se projdeme po nak. galeriích je všude plno a zboží téměř vykoupeno. tak se nežije ani v Anglii. Diky

Jiří Čunek: Máte pravdu. Asi máte podobný životní styl jako já. Co ale dělat se stále roztáčející se spirálou konzumu, který dělá dobře našemu hospodářství a bohužel horší stránce každého z nás moc dobře nevím. Anebo vím, ale cesta zpět je velmi těžká, vyžaduje osobní přesvědčení a velkou vůli. Mimo jiné jsem přesvědčen, že takto náš národ a celá Evropa zlenivý a staneme se slabými a ohroženými.

Odpovězeno: 21. 12. | 14:43Autor: Ostravak ostravski

Otázka: Pane Čunku po dlouhé době mám dojem že je opět v čele KDU ČSL ve vaší osobě člověk,který jen nežvaní,ale činí.Tím předešlým byl p. Lux.Takže hodně štěstí,hezké vánoce a vydržať!!!

Jiří Čunek: Děkuji.

Odpovězeno: 21. 12. | 14:47Autor: Martin

Otázka: Jste neuveritelny, dokonce mate i stredni skolu. Co si myslite o lidech, kteri Vas volili?

Jiří Čunek: Podle otázky soudím, že odpověď nečekáte. Ale jen tak pro informaci - tam, kde mě znají mě po osmi letech starostování dalo preferenční hlas téměř 60 procent těch, kteří přišli k volbám. Za to jim děkuji.

Odpovězeno: 21. 12. | 14:53Autor: Zdenek

Otázka: Vazeny pane Cunku. Myslite si, ze s lidmi jako Kalousek, Kasal, Svoboda a dalsi mate sanci uspet u volicu divajicich se pozorne? Jsem proti tomu, aby tito a jim podobni ziskali ministerska kresla. Jste predseda strany, ktery ma v tomto hlavni slovo, nebo jen sasek? (sam jste uvedl v jinem kontextu)

Jiří Čunek: Jsem rád, za tento dotaz, ačkoliv se krátce na něj těžko odpovídá. To, že výše zmínění lidé udělali politické chyby, je zřejmé. To ale neznamená, že odborně a lidsky selhali. Při sestavování vlády musíte brát v úvahu minimálně tyto aspekty: charakterové vlastnosti, odborná způsobilost, politické rozložení sil v Poslanecké sněmovně a image vlády v očích veřejnosti. Dělal jsem, co jsem mohl. A že já mohu všechno, tomu nevěřte. To nemůže žádný předseda strany, pokud v ní není sám nebo není diktátor.

Odpovězeno: 21. 12. | 14:55Autor: Dr.Karel alias kleine schwarz Napoleon

Otázka: 1.Jak napomůžete,abychom byli opravdu právní stát?
2.Nedotknutelnost cizího majetku.
3.Rázné řešení vandalismu-sprejeři,atd.
4.Kdy ukončíme pozitivní diskriminaci některých skupin spoluobčanů?
5.Jaké návrhy připravíte,aby se vězni neměli lépe než někteří důchodci?
6.10mil.obyv.drahý SENÁt ne,ne

Jiří Čunek: Všechny vaše dotazy jsou v konkrétní či obecné rovině řešeny v naší koaliční smlouvě. Věřte mi, že jako člověk, který rád odstraňuje konkrétní problémy a zároveň nechce dělat politiku jen virtuálně, mám zájem na tom, abyste byl spokojen.

Odpovězeno: 21. 12. | 14:59Autor: Karlos

Otázka: Pane Čunku, fandím Vám,ale zamyslel byste se nad tím, co je legitimnější? Jestli nevolili Kdu spíše lidé z venkova a křesťansky zaměřené babičky (včetně té mojí) a jestli byste neměli spíše inklinovat k středolevé vládě než k téhle? V pravicových městech (Praha) jste moc hlasů neměli...Nejsem soci

Jiří Čunek: Samozřejmě máme dobrý přehled o tom, kde a kolik hlasů jsme získali. Proto se chceme chovat solidárně k potřebným, ale tvrdě k těm, kteří v současné době sociální systém zneužívají. Zároveň musíme zůstat poctiví v tom, že rozdávat můžeme pouze tolik, kolik vyděláme.

Odpovězeno: 21. 12. | 15:00Autor: kiwi21

Otázka: Dobrý den pane senátore. Jak budete trávit vánoce?

Jiří Čunek: Samozřejmě s rodinou doma na Vsetíně. Jinak si to ani neumím představit. Bohužel jste mě svým dotazem přivodil žaludeční nevolnost z toho, že nemám koupený ani jeden dárek a že budou Vánoce vím jen podle výzdoby ve městech.

Odpovězeno: 21. 12. | 15:01Autor: Aenborn

Otázka: Myslíte, že fašismus je životaschopný názor?

Jiří Čunek: Bohužel, jak je vidět, pořád ano. Musíme udělat vše proto, aby tomu tak nebylo.

Odpovězeno: 21. 12. | 15:06Autor: marek.n

Otázka: dobrý den,
rád bych se zeptal, jestli Vámi vedena strana bude ochotna v příštích letech k drastickm šktrtům sociálních výdaju?? Jelikož nýnější situace je neudržitelná. Mluvil jste o sociální rovnosti a spravedlnosti a na toto má zcela jistě odlišný názor Ods a vy, že? děkuji

Jiří Čunek: Být sociální a spravedlivý (tedy rozpočtově poctivý) se nevylučuje. Když se nám podaří odstavit od státního rozpočtu všechny, kteří z něj nespravedlivě žijí, zbude pro potřebné jistě dost. Bohužel však víte, že to "dost" je u každého jiné. A přestože každého z nás spotřeba roste, tak mnoho z nás si myslí, že se má špatně. Není to o hmotné realitě, ale o subjektivním pocitu. Duchovní chudobu a malou radost ze života léčíme dvojitým hamburgerem...

Odpovězeno: 21. 12. | 15:09Autor: Jarda

Otázka: Překvapuje men, že pan Kalousek je snad nenahraditelný. Pan Kalousek je mistr technologie moci. Zdá se, že ani Vy si s ním neporadíte. Tandem Kalousek ministr, Kasal místopředseda sněmovny převálcuje i Vás, pane Čunku. To bych Vám zrovna nepřál. V očích veřejnosti jsou tito lié nestravitelní.

Jiří Čunek: Nevěřte tomu. Myslím, že je znám dobře. Faktem je, že odborně je pan Kalousek v makroekonomice dle mého názoru z poslanců nejlepší. A jeho odbornosti chci využít. Respektuje to, že politiku reprezentují zvolení představitelé KDU-ČSL.

Odpovězeno: 21. 12. | 15:12Autor: Ondra

Otázka: Dobrý den,

Udělal jste na mě dobrý dojem, jak jste se vypořádal s tou verbeší ve Vsetíně. Jen tak dál a nebát se rozhodnutí, kterými se sice nezavďěčíte všem, ale uděláte, co je třeba...

Jiří Čunek: Nebuďte tak přísný. Dle mého názoru je za problémy, které jsem musel řešit na Vsetíně, zodpovědný především tento stát. Nepředstavitelně jednoduše peníze rozdává aniž by za to od příjemců něco požadoval. A to za ta desetiletí zkazí každého. Věřím, že v této vládě najdeme řešení.

Odpovězeno: 21. 12. | 15:16Autor: Míla

Otázka: Měl bych dotaz týkající se pana Kalouska.Co tohoto muže mnoha tváří drží v té politice,vždyt ho nejste schopni sesadit!Má na ostatní ve straně nějaký "tlačák"nebo vyhrožuje.Ten pán už měl být v politickém důchodu!!

Jiří Čunek: Pan Kalousek je z mého pohledu jiný než ho vidíte vy. Navíc jsem přesvědčen, že se dokáže dobře živit i jinak než v politice. Obecně ale poslanci mají poslanecký mandát a nikdo jim ho do skončení volebního období nevezme. Takže po tuto dobu, ať se nám to líbi nebo ne, rozhodují o České republice.

Odpovězeno: 21. 12. | 15:17Autor: Xaver

Otázka: Jaká byla cena ubytování jedné cikánské rodiny v kontejnerovém domě?

Jiří Čunek: Výstavba 36 bytů stála cca 40 milionů korun. Nájem je 80 Kč/metr čtvereční.

Odpovězeno: 21. 12. | 15:23Autor: Otoman Gadžor

Otázka: Jak je možné, že v kontejnerech dokážete velmi účinně udržovat pořádek a platební morálku, kdežto v pavlačáku jste to vůbec neuměli? Jedná se o stejnou věc, ne?
Jaká je Vaše vize pro KDU-ČSL a Českou republiku a proč jste s touto vizí neseznámil účastníky nedávného sjezdu KDU?

Jiří Čunek: Zásadní rozdíl je v tom, že v "pavlačáku" bylo všechno rozbité a další díru ve zdi nikdo ani nezpozoroval. Dále obyvatelé hradili energie a vodu společně, takže neměli žádnou motivaci k úsporám. Teď je vše jinak.
S vizí, jak jistě dobře víte, jsem delegáty sjezdu neseznámil proto, že mi bylo umožněno, díky mé chybě, říct jen třetinu toho, co jsem chtěl. Ale řeknu to jednou větou: Musíme zvýšit věrohodnost naší politiky a nás samých a pak důsledně realizovat mimo náš program nový cíl a to sociální spravedlnost.

Odpovězeno: 21. 12. | 15:26Autor: vacha

Otázka: Nenechte se odradit nepřízní médii. Držíme Vám palce!!!

Jiří Čunek: Děkuji. Přeji všem čtenářům požehnané Vánoce.

 

Právě se děje

Další zprávy