Jiří Čunek ovládl lidovou stranu

Martina Macková
9. 12. 2006 19:58
Brno - Delegáti sjezdu KDU-ČSL zvolili novým předsedou strany senátora a starostu Vsetína Jiřího Čunka. Posty místopředsedů obsadili až na jednu výjimku zcela dle jeho přání. Uvnitř: GALERIE, PROFIL A PROJEV ČUNKA
9. prosince 2006: Jiří Čunek se směje. Právě se na brněnském sjezdu stal předsedou KDU-ČSL.
9. prosince 2006: Jiří Čunek se směje. Právě se na brněnském sjezdu stal předsedou KDU-ČSL. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čunek získal už v prvním kole 182 ze 302 platných hlasů a porazil všechny tři své protikandidáty - Vlastu Parkanovou, Adolfa Jílka i Jiřího Karase. Parkanová získala 82 hlasů, Jílek 25 a Karas 11 hlasů. Dva delegáti vyjádřili nesouhlas se všemi kandidáty.

Čunek tak v čele lidové strany nahradil Miroslava Kalouska. Ten v první reakci pro Aktuálně.cz uvedl: "Pro cestu revolty je možná typické, že byl zvolen kandidát, který jediný neřekl, jakou cestou se má strana dát."

Čunek v prvním projevu po svém zvolení zopakoval, že program strany není třeba měnit. 

Jak dopadly volby
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jak dopadly volby

Předseda

Jiří Čunek, 1. kolo, 182 hlasů

1. místopředseda

Roman Línek, 1. kolo, 194 hlasů

Místopředsedové

Vlasta Parkanová, 1. kolo, 180 hlasů

David Macek, 2. kolo, 162 hlasů

Marián Hošek, 2. kolo, 156 hlasů

Stanislav Juránek, 2. kolo, 156 hlasů

Kdo je Jiří Čunek

  • narodil se 22. února 1959 ve Zlíně
  • absolvoval Střední průmyslovou školu strojní ve Zlíně
  • pracoval jako bezpečnostní technik a vedoucí bezpečnosti práce ve Zbrojovce Vsetín
  • od roku 1990 je členem KDU-ČSL
  • starostou Vsetína se stal v roce 1998, zastupitelem Zlínského kraje je od roku 2000
  • v letošním roce zvítězil za obvod č. 77 - Vsetín ve volbách do Senátu

Prvním místopředsedou strany se stal Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje, když získal hlasy 194 delegátů a porazil protikandidáta Karla Turečka. Delegáti tak vyhověli Čunkově přání, který si právě Línka za svého nejbližšího spolupracovníka přál. Vyhověli mu takřka stoprocentně i při volbě dalších místopředsedů.

V prvním kole volby uspěla jen Vlasta Parkanová, když získala 180 hlasů. Ve druhém kole volby byli úspěšní David Macek, Marián Hošek a Stanislav Juránek.

"Budu přemýšlet, jak s touto důvěrou naložit, nikdy jsem žádnou stranickou funkci neměla. Věřím, že na veřejnost půjde takový signál, že KDU-ČSL není stranou, která by nepustila ženy do funkcí ve straně," řekla po zvolení místopředsedkyní Parkanová.

Vsetín bude asi hledat nového starostu

Čunek už přemýšlí o tom, že zřejmě nebude schopen zvládnout všechny svoje funkce a z některé odstoupí. Je nyní starostou Vsetína, senátorem a nově předsedou strany. "Zřejmě to bude ta časově nejnáročnější, což je starostování. Ale je mi to velmi líto, srdce mi krvácí," řekl Čunek.

Čerstvě zvolený vůdce lidovců také připustil, že v nové funkci může být jeho nevýhodou senátorování. "To, že nejsem poslancem, určitě nějaká nevýhoda je. Budu si muset prožít to, co Mirek Topolánek, abych poznal, jak je to hořké," míní Čunek.

Čunek nadiktoval svůj tým

Volba jasně potvrdila tendenci lidovců zvolit do čela straníka z Moravy, kde je strana dlouhodobě nejsilnější. Čunek je členem zlínské organizace, která je druhou největší v zemi.

Nový předseda jmenoval členy strany, které by podle něj měli delegáti zvolit do nejužšího vedení. Prvním místopředsedou chtěl Romana Línka, dalšími místopředsedy Vlastu Parkanovou, Stanislava Juránka, Jiřího Carbola a Mariána Hoška.

Až na Jiřího Carbola, místo něhož byl zvolen David Macek, tak Čunkovi delegáti vyšlii vstříc.

Čunek překvapivě nejmenoval jako kandidáta na prvního místopředsedu svého velkého příznivce - hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka. O něm se dlouhodobě mluvilo i jako o možném adeptovi na prvního muže strany. Juránek kandidaturu na nejvyšší post odmítl, ale prohlásil, že se chce stát místopředsedou strany.

Juránkova "aféra"

Právě Juránkova kandidatura byla předmětem zřejmě největší sjezdové kontroverze, která ráno způsobila, že sjezd začal se skoro hodinovým zpožděním.

Někteří členové vedení strany se snažili Juránka přesvědčit, aby do vedení strany vůbec nekandidoval. Ten totiž už v srpnu nařkl místopředsedu lidovců Jana Kasala a poslance Ladislava Šustra z toho, že ho chtějí zlikvidovat.

Za problém se poslanci Šustrovi i Kasalovi už omluvil, ale Kasal jeho omluvu nepřijal.

Radikální změna

Zdá se, že lidovci se rozhodli pro naprosto radikální obměnu vedení. "Myslím, že to může prospět. Nejsem pesimista, ale velký optmista také nemohu být," řekl Aktuálně.cz senátor Josef Kalbáč, který už nebude dál místopředsedou strany. "Je potřeba dělat lépe personální politiku ve straně," dodal Kalbáč.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Senátora ale překvapilo téměř drtivé vítězství Čunka. "Čekal jsem vyrovnanější souboj mezi ním a poslankyní Parkanovou.Ale zřejmě to byla davová psychóza. Média Čunka dopředu favorizovala a delegáti příliš neposlouchali, co jim kandidáti v předvolebních projevech předkládají," řekl Kalbáč.

Parkanová chce spolupracovat

Vlasta Parkanová Čunkovi ke zvolení pogratulovala a prohlásila, že je připravena s ním spolupracovat. "Ve mně není stopa hořkosti a uraženosti. Nebyly to moje osobní ambice. Šlo mi o to nabídnout alternativu a vytvořit vizi. Jsem připravena spolupracovat s Jiřím Čunkem, pokud si mě přeje do svého týmu."

Krátce poté však odmítla kandidaturu na první místopředsedkyni strany s tím, že svoji roli nevidí v každodenním řízení strany.

První gratulace? Od Luxové

Ještě než delegáti slyšeli, kdo byl zvolen, Čunek už přijal první gratulaci - od Věry Luxové, vdovy po bývalém předsedovi strany Josefu Luxovi. Po vyhlášení výsledků sál propukl v jásot a potlesk.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Přečtěte si zprávu o dopoledním jednání

Všichni čtyři kandidáti na předsedu měli na vysvětlení své představy, jak by stranu chtěli vést, sedm minut.

Zatímco senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek především ostře kritizoval bývalé vedení strany, jeho největší konkurentka Vlasta Parkanová se soustředila na vymezení budoucího směřování strany.

Jiří Čunek porazil Vlastu Parkanovou hned v prvním kole volby. Získal přesně o sto hlasů více než ona.
Jiří Čunek porazil Vlastu Parkanovou hned v prvním kole volby. Získal přesně o sto hlasů více než ona. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čunek uvedl, že předsednickou funkci nepřijme v případě, že by strana zvolila do čela některého z členů předchozího vedení. "Volte mě či nevolte, ale já bych neuměl být předsedou, kdyby někdo ze starého vedení byl znovu zvolen," řekl Čunek.

Do vedení se však nakonec nikdo z "původních šéfů" nedostal.

Parkanová varovala, že je ohrožena sama parlamentní existence KDU-ČSL. Podle ní není chyba v programu, ale v tom, jak lidé strrnu vnímají.

"V průzkumech jsme po komunistech nejméně příznivě přijímanou stranou. Musíme vystupovat zásadově v otázkách hodnot, ale neargumentujme věroukou. Naše cesta by měla vést od konzervatismu katolického ke konzervatismu lidovému," vyzvala Parkanová, jejíž předvolební projev hodnotila naprostá většina delegátů jako nejlepší.

 

Právě se děje

Další zprávy